Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Καμία συμφωνία για το δημοσιονομικό κενό στις ΗΠΑ, ασφυκτικά πλέον τα περιθώρια

Καμία συμφωνία για το δημοσιονομικό κενό στις ΗΠΑ, ασφυκτικά πλέον τα περιθώρια

Λίγες ώρες πριν εκπνεύσει το 2012 και μαζί του το χρονικό περιθώριο για να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα, το Κογκρέσο συνέρχεται εκ νέου το απόγευμα της Δευτέρας σε μια τελευταία προσπάθεια να υπάρξει συμφωνία που θα αποτρέψει το δημοσιονομικό κενό και άρα την αύξηση στους φόρους για τη μεσαία τάξη με ταυτόχρονη εφαρμογή περικοπών στην άμυνα και άλλες δαπάνες. Το ενδεχόμενο ναυαγίου είναι αρκετά μεγάλο, με δεδομένα τα πολύ στενά χρονικά περιθώρια, το περίπλοκο ζήτημα και την ανυποχώρητη στάση και των δύο πλευρών...

Λίγες ώρες πριν εκπνεύσει το 2012 και μαζί του το χρονικό περιθώριο για να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα, το Κογκρέσο συνέρχεται εκ νέου το απόγευμα της Δευτέρας σε μια τελευταία προσπάθεια να υπάρξει συμφωνία που θα αποτρέψει το δημοσιονομικό κενό και άρα την αύξηση στους φόρους για τη μεσαία τάξη με ταυτόχρονη εφαρμογή περικοπών στην άμυνα και άλλες δαπάνες.

Το ενδεχόμενο ναυαγίου είναι αρκετά μεγάλο, με δεδομένα τα πολύ στενά χρονικά περιθώρια, το περίπλοκο ζήτημα και την ανυποχώρητη στάση και των δύο πλευρών, που παρά τις μαραθώνιες συνομιλίες των τελευταίων ημερών και τις προτάσεις που κατατέθηκαν από όλους δεν κατάφεραν να βρουν αρκετά κοινά σημεία αναφοράς.

Οικονομολόγοι και αναλυτές έχουν προειδοποιήσει ότι με την (σταδιακή πάντως) επιβολή των φόρων συνολικού ύψους 500 δισ. δολαρίων και των περικοπών άνω των 110 δισ. δολαρίων απειλεί να εκμηδενίσει την μάλλον ισχνή ανάπτυξη και να φέρει νέο κύκλο ύφεσης.

Οι διαπραγματεύσεις με τον αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν και τον ηγέτη των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία Μιτς Μακόνελ φαίνεται ότι προσφέρουν την τελευταία ελπίδα για την αποφυγή των αυξημένων φόρων και των πολύ μεγάλων περικοπών βάσει νόμου για την μείωση του ελλείμματος που θεσπίστηκε τον Αύγουστο του 2011.

Μια ένδειξη δυσαρέσκειας από τις χρηματαγορές μπορεί να λειτουργήσει ως παράγοντας παρότρυνσης των δύο πλευρών, όπως άλλωστε έχει συμβεί και στο παρελθόν.

Οι επικεφαλής των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία ήλπιζαν να ανοίξουν τον δρόμο για να υπάρξει άμεσα λύση χθες, Κυριακή.

Όμως με τις δύο πλευρές να εξακολουθούν να εμμένουν στις θέσεις τους κατά τις συνομιλίες, ο ηγέτης των Δημοκρατικών στην Γερουσία Χάρι Ρέιντ ανέβαλε οποιαδήποτε ψηφοφορία κι η Γερουσία διέκοψε τις εργασίες της για τη Δευτέρα.

Το κύριο σημείο τριβής μεταξύ Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών παραμένει το αν θα επεκταθεί ο σημερινός φορολογικός συντελεστής για όλους, όπως θέλουν οι Ρεπουμπλικάνοι, ή μόνον γι’ αυτούς που έχουν εισοδήματα ως 400.000 δολάρια, όπως έχουν προτείνει οι Δημοκρατικοί.

Άλλο σημείο αποτελεί το αίτημα των Ρεπουμπλικάνων για μεγαλύτερες περικοπές στις δαπάνες από αυτές που προτείνει ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζον Μπένερ επέμεινε εξάλλου να συνεδριάσει πρώτη η Γερουσία, το οποίο δεν αναμενόταν να γίνει πριν από το μεσημέρι της Δευτέρας. Στη Γερουσία υπερισχύουν οι Δημοκρατικοί, οπότε αν περάσει από εκεί η όποια συμφωνία, θα υπάρχει ισχυρή πιθανότητα να περάσει και από τη Βουλή.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Sports in

Συμφώνησε για νέο συμβόλαιο το μεγαλύτερο ταλέντο της Παρί

Συμφώνησε για νέο συμβόλαιο συνεργασίας ένας από τους πιο ταλαντούχους παίκτες της Παρί Σεν Ζερμέν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024