Κινδύνους για την υγεία εγκυμονούν τα προϊόντα μαλλιών για ίσιωμα, υποστηρίζουν με έκθεσή τους τρία μέλη του Αμερικανικού Κογκρέσου και καλούν τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) να λάβει άμεσα μέτρα.

Κινδύνους για την υγεία εγκυμονούν τα προϊόντα μαλλιών για ίσιωμα, υποστηρίζουν με έκθεσή τους τρία μέλη του Αμερικανικού Κογκρέσου και καλούν τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) να λάβει άμεσα μέτρα.

Οι Έντουαρντ Μάρκεϊ, Τζαν Σακοφσκι και Ερλ Μπουμεναουερ με επιστολή τους προς τον FDA εκφράζουν έντονες ανησυχίες για τα συγκεκριμένα προϊόντα περιποίησης μαλλιών. Συγκεκριμένα, αναφέρουν ότι περιέχουν μη ασφαλή επίπεδα φορμαλδεΰδης, γνωστή καρκινογόνος ουσία.

Ο FDA έχει και στο παρελθόν γίνει αποδέκτης παραπόνων για τις ισιωτικές λόγω ανεπιθύμητων ενεργειών όπως πονοκεφάλους, αναπνευστικά προβλήματα, ναυτία, στηθάγχη, εμετούς και εξανθήματα.

Οι τρεις γερουσιαστές είχαν ήδη από πέρσι διατυπώσει εγγράφως τις ανησυχίες τους και ζητούσαν με επίσημο έγγραφο από τον οργανισμό να προβεί σε εθελοντική ανάκληση προϊόντων με σκοπό την επανεξέταση των επιπτώσεων που έχει στην υγεία η φορμαλδεΰδη.

Απαντώντας στο αίτημα ο FDA είχε αποστείλει προειδοποίηση στην εταιρεία GIB LLC που παράγει αρκετά προϊόντα για το ίσιωμα των μαλλιών επισημαίνοντας ότι επρόκειτο για «νοθευμένα» είδη. Ειδικότερα, όλα περιείχαν υψηλά επίπεδα φορμαλδεΰδης ενώ στην ετικέτα περιγράφοντας ως «ελεύθερα φορμαλδεΰδης».

Κι ενώ ο FDA ζητούσε από την παρασκευάστρια εταιρεία τη λήψη άμεσων διορθωτικών μέτρων, η τελευταία δεν έχει αλλάξει τη σύσταση των προϊόντων. Ωστόσο, ούτε και ο οργανισμός είχε προβεί σε επιπλέον δράσεις.

«Η αδράνεια του FDA επί του θέματος θέτει σε κίνδυνο χιλιάδες εργαζόμενους αλλά και καταναλωτές. Θα πρέπει να προβεί σε άμεση λήψη μέτρων για την απόσυρση από το εμπόριο των προϊόντων με πιθανούς καρκινογόνους παράγοντες και να συνεχίσει να εξετάζει το ενδεχόμενο απαγόρευσης της φορμαλδεΰδης στα προϊόντα μαλλιών γενικά», υποστηρίζουν οι τρεις Αμερικανοί γερουσιαστές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον περασμένο Ιανουάριο δικαστική απόφαση επέβαλε στην εταιρεία GIB LLC να τοποθετήσει προειδοποίηση στις συσκευασίες των προϊόντων της, για πιθανή απελευθέρωση αερίου φορμαλδεΰδης κατά την εφαρμογή τους στο τριχωτό της κεφαλής. Το γνωστότερο προϊόν της εταιρείας, η ισιωτική λοσιόν Brazilian Blowout, έχει ήδη απαγορευθεί στον Καναδά, την Ιρλανδία και την Αυστραλία.

Το προϊόν ενώ έχει ένδειξη χρήσης μόνο από επαγγελματίες κομμωτές, είναι εύκολο να αποκτηθεί από τον οποιονδήποτε μέσω online δικτύων πωλήσεων ανά τον κόσμο.

health.in.gr

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr