Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος υποστηρίζει ότι έχει τα χέρια του το Ιράν

Αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος υποστηρίζει ότι έχει τα χέρια του το Ιράν

Μη επανδρωμένο αεροσκάφος των ΗΠΑ τύπου ScanEagle που «συνέλεγε πληροφορίες» στον ιρανικό εναέριο χώρο υποστηρίζει ότι κατέλαβε και οδήγησε σε προσγείωση η Τεχεράνη, προβάλλοντας μάλιστα στην κρατική τηλεόραση εικόνες από το κατασκοπευτικό που ισχυρίζεται ότι έθεσε υπό τον έλεγχό της. Διαψεύδουν οι ΗΠΑ, λέγοντας ότι δεν έχει χαθεί πρόσφατα κανένα αεροσκάφος στον Περσικό Κόλπο». Είναι η δεύτερη φορά που το Ιράν υποστηρίζει ότι έθεσε υπό τον έλεγχό του αμερικανικό κατασκοπευτικό μετά την θεαματική αναχαίτιση του RQ-170 Sentinel το Δεκέμβριο του 2011.

Μη επανδρωμένο αεροσκάφος των ΗΠΑ που «συνέλεγε πληροφορίες» στον ιρανικό εναέριο χώρο υποστηρίζει ότι κατέλαβε και προσγείωσε η Τεχεράνη, προβάλλοντας μάλιστα στην κρατική τηλεόραση εικόνες από το αεροσκάφος, τύπου ScanEagle, που ισχυρίζεται ότι κατέρριψε.

Είναι η δεύτερη φορά που το Ιράν υποστηρίζει ότι κατέλαβε ένα μη επανδρωμένο τηλεκατευθυνόμενο αμερικανικό αεροσκάφος εντός της επικράτειας του, μετά την θεαματική αναχαίτιση -την 4η Δεκεμβρίου 2011- ενός μεγάλου κατασκοπευτικού τηλεκατευθυνόμενου μη επανδρωμένου αεροσκάφους, ενός RQ-170 Sentinel που εκτελούσε κατασκοπευτική αποστολή στο ανατολικό Ιράν.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες από την πλευρά τους αρνούνται τους νέους ιρανικούς ισχυρισμούς, με το αμερικανικό Ναυτικό να δηλώνει ότι «δεν έχει χαθεί πρόσφατα κανένα αεροσκάφος στον Περσικό Κόλπο».

Το επεισόδιο δίνει έμφαση στην ένταση στον Κόλπο, όπου οι ΗΠΑ και η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν προβαίνουν συχνά σε επιδείξεις στρατιωτικής ισχύος.

Το Ιράν έχει επανειλημμένα απειλήσει ότι θα κλείσει τα Στενά του Ορμούζ -από τα οποία διέρχεται περίπου το 40% του αργού πετρελαίου που μεταφέρεται δια θαλάσσης συνολικά, σε διεθνές επίπεδο- εάν δεχθεί επίθεση. Οι ΗΠΑ διαμηνύουν ότι δεν θα επιτρέψουν να συμβεί κάτι τέτοιο.

Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος, σύμφωνα με τον Ιρανό αντιναύαρχο Αλί Φαντάβι, είχε περάσει στον ιρανικό εναέριο χώρο από τον Περσικό Κόλπο. Ο αξιωματούχος, τις δηλώσεις του οποίου μετέδωσε το επίσημο ιρανικό πρακτορείο Fars, δεν ανέφερε πού ή πότε σημειώθηκε το περιστατικό.

Σύμφωνα με τον ίδιο, πρόκειται για αεροσκάφος τύπου ScanEagle. Τα αεροσκάφη αυτού του τύπου, που είναι σχετικά μικρού μεγέθους, «απογειώνονται συνήθως από αεροπλανοφόρα», υποστήριξε ο Ιρανός αντιναύαρχος.

Η ιρανική τηλεόραση μετέδωσε εικόνες στις οποίες φέρεται να παρουσιάζεται το αεροσκάφος, φωτεινού γκρι χρώματος, που φαινομενικά είναι άθικτο. Στις εικόνες αυτές ήταν εμφανής μια επιγραφή που ανέφερε «Θα ποδοπατήσουμε τις ΗΠΑ» στα αγγλικά.

«Το μη επανδρωμένο τηλεκατευθυνόμενο αεροσκάφος καταλήφθηκε και το προσγειώσαμε άθικτο» δήλωσε ο Ισμαήλ Κοσαρί, πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας της ιρανικής Βουλής, τον οποίο επικαλέστηκε το ιρανικό αραβόφωνο τηλεοπτικό δίκτυο αλ Άλαμ.

Άλλα κράτη στην περιοχή, περιλαμβανομένων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, διαθέτουν τα χαμηλού κόστους αεροσκάφη ScanEagles, όπως σημειώνει το Associated Press.

Είναι η δεύτερη φορά που η Τεχεράνη ανακοινώνει ότι έθεσε υπό έλεγχο ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος των ΗΠΑ. Τον Δεκέμβριο 2011, οι ιρανικές δυνάμεις αναχαίτισαν και ανάγκασαν σε προσγείωση ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος μεγάλης ακτίνας δράσης Q170 Sentinel , που πραγματοποιούσε κατασκοπευτική αποστολή επάνω από το Ιράν.

Πολύ πιο μικρό, το ScanEagle έχει πλάτος μόλις 3 μέτρων, είναι τακτικό αεροσκάφος με αυτονομία πτήσης 20 ωρών και ακτίνας δράσης 100 χιλιομέτρων, σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία Boeing.

Ιρανικά αεροσκάφη άνοιξαν πυρ την 1η Νοεμβρίου εναντίον αμερικανικού μη επανδρωμένου MQ1, το οποίο είχε εισέλθει, σύμφωνα με την Τεχεράνη, στον ιρανικό εναέριο χώρο για αποστολή παρακολούθησης της περιοχής του Μπουσέρ, στον Κόλπο, όπου βρίσκεται ο πετρελαϊκός τερματικός στρατός Χαργκ και ο μοναδικός ιρανικός πυρηνικός σταθμός.

Πριν από λίγες ημέρες, ο Ιρανός πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη Μοχάμαντ Χαζάι απέστειλε επιστολή προς τον Γενικό Γραμματέα Μπαν Γκι-Μουν διαμαρτυρόμενος για επτά παραβιάσεις τον Οκτώβριο του ιρανικού εανερίου χώρου από αμερικανικά αεροσκάφη παρακολούθησης επάνω από το Μπουσέρ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό/Γερμανικό

Sports in

Σε ποια διοργάνωση θα παίξει ο Ολυμπιακός αν κάνει το double;

Τι θα συμβεί σε αυτό το πρωτοφανές σενάριο; Που θ’ αγωνιστεί ο Ολυμπιακός; Στο Champions League ή στο Europa League;

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024