Για τις προοπτικές που ανοίγονται στην ελληνική οικονομία, μετά και την επιτυχή κατάληξη του Eurogroup, ενημέρωσε τα μέλη της ελληνικής Ναυτιλιακής Κοινότητας του Λονδίνου, ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κ.Μουσουρούλης.

Ο υπουργός, που πραγματοποιεί από τη Δευτέρα επίσημη επίσκεψη στη βρετανική πρωτεύουσα, παρουσίασε στα μέλη της Ελληνικής Επιτροπής Ναυτιλιακής Συνεργασίας (Greek Shipping Cooperation Committee), τις βασικές γραμμές του σχεδίου που έχει εκπονήσει για να καταστεί το Ελληνικό Νηολόγιο περισσότερο ελκυστικό για τα πλοία, ενώ κάλεσε την Ελληνική Ναυτιλιακή Κοινότητα να στηρίξει την προσπάθεια αυτή.

Στόχος τού υπουργείου είναι να υπάρξει αποτελεσματικότερη οργάνωση για επιτάχυνση και σύντμηση της εγκριτικής πράξης νηολόγησης πλοίων στην ελληνική σημαία και περαιτέρω αναγνωρισιμότητα τού Ελληνικού Νηολογίου διεθνώς.

Το υπουργείο Ναυτιλίας προχωρά, ήδη, σε ευέλικτη οργάνωση, με στόχο την εξάλειψη της γραφειοκρατίας και της μηχανοργάνωσης όλων των υπηρεσιών, που σχετίζονται με τη Ναυτιλιακή δραστηριότητα, ενώ δημιουργεί Ηλεκτρονικό Νηολόγιο, προκειμένου να απλοποιηθεί η διαδικασία για την ένταξη ενός πλοίου σε αυτό.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα διαθέτει το έκτο μεγαλύτερο Νηολόγιο στη διεθνή αγορά με 1.989 πλοία, εκ των οποίων τα 862 είναι τής ποντοπόρου.

Στο ζήτημα της μείωσης των εκπομπών αερίων ρύπων από τα πλοία, ο κ. Μουσουρούλης επανέλαβε την πάγια ελληνική θέση ότι ο ΙΜΟ είναι το κατάλληλο διεθνές όργανο, προκειμένου να επιτευχθεί η υιοθέτηση ενός διεθνούς νομοθετικού πλαισίου, δεσμευτικού για όλες τις χώρες και τα πλοία, ανεξαρτήτως σημαίας, διασφαλίζοντας ίσους όρους ανταγωνισμού.

Στο φλέγον ζήτημα της πειρατείας, ο υπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα, ως ναυτιλιακή χώρα, υποστηρίζει κάθε πρωτοβουλία σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο προς την κατεύθυνση της καταπολέμησης της πειρατείας, τόσο στην περιοχή της Σομαλίας, όσο και στη Δυτική Αφρική, προκειμένου να εξευρεθεί οριστική και βιώσιμη πολιτική λύση στο πρόβλημα.

Ο κ. Μουσουρούλης συναντήθηκε και με τον υφυπουργό Μεταφορών τού Ηνωμένου Βασιλείου, αρμόδιο για θέματα Ναυτιλίας, Stephen Hammond.

Στη συνάντηση των δύο ανδρών τέθηκαν θέματα διμερούς ναυτιλιακής συνεργασίας, συζητήθηκε ο συντονισμός των κρατών-μελών της ΕΕ στον ΙΜΟ, αλλά και η αντιμετώπιση της πειρατείας στα ποντοπόρα πλοία.

Οι δύο άνδρες συζήτησαν, επίσης, τις εξελίξεις γύρω από τον Κοινοτικό Προϋπολογισμό και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2014-2020 της ΕΕ.

Στο ζήτημα της ενιαίας εκπροσώπησης της ΕΕ στον ΙΜΟ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ελλάδα έχουν κοινή θέση, προκειμένου το ειδικό βάρος, που καθεμία διαθέτει ξεχωριστά στον ΙΜΟ, να αξιοποιείται σωστά προς όφελος της διεθνούς, αλλά και της ευρωπαϊκής ναυτιλιακής βιομηχανίας.

Επιπλέον, η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το α’ εξάμηνο του 2014, την οποία θα αναλάβει η Ελλάδα και για την οποία έχουν αναληφθεί οι σχετικές πρωτοβουλίες συντονισμού από το υπουργείο Εξωτερικών.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ