Ενώπιον αμερικανικού δικαστηρίου θα βρεθεί ο Αμπού Χαμζά
Ο ριζοσπάστης ιμάμης Αμπού Χαμζά θα εμφανιστεί ενώπιον δικαστηρίου στη Νέα Υόρκη για να βρεθεί αντιμέτωπος με κατηγορίες για τρομοκρατία. Ο Χαμζά εκδόθηκε στις ΗΠΑ από τη Βρετανία, μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου να απορρίψει την έφεση του Χαμζά.
Ο ριζοσπάστης ιμάμης Αμπού Χαμζά μετά την έκδοση του από τη Βρετανία έφτασε στις ΗΠΑ όπου και θα εμφανιστεί ενώπιον δικαστηρίου στη Νέα Υόρκη αντιμέτωπος με κατηγορίες για τρομοκρατία.
Ο Χαμζά εκδόθηκε μετά την απόφαση βρετανικού Ανωτάτου Δικαστηρίου να απορρίψει την έφεση του.
Στις ΗΠΑ είναι αντιμέτωπος με 11 κατηγορίες, μεταξύ των οποίων η συμμετοχή στην απαγωγή 16 δυτικών τουριστών από την Υεμένη το 1998, τέσσερις εκ των οποίων έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια στρατιωτικής επιχείρησης για την απελευθέρωσή τους.
Μαζί με τέσσερις άλλους ύποπτους, τον Μπαμπάρ Αχμάντ, τον Σιέντ Αχσάν, τον Χαλέντ αλ-Φαουάζ και τον Αντέλ Αμπντούλ Μπάρι για τρομοκρατία μεταφέρθηκαν το Σάββατο αεροπορικώς στις ΗΠΑ με δύο τζετ από αεροπορική βάση που βρίσκεται στο βορειοανατολικό Λονδίνο.
Ο ιμάμης με το ένα μάτι και το χαρακτηριστικό γάντζο στο δεξί χέρι (έχασε και τα δύο από βαρύ τραυματισμό στον πόλεμο του Αφγανιστάν) ήταν διαβόητος για τις πύρινες ομιλίες του σε τζαμί στο βόρειο Λονδίνο.
Υποστήριξε την τζιχάντ στο Αφγανιστάν το 2001 και συνωμότησε για να δημιουργηθεί ισλαμικό στρατόπεδο εκπαίδευσης στο Όρεγκον των Ηνωμένων Πολιτειών, μεταξύ του Ιουνίου 2000 και του Δεκεμβρίου 2001.
Ο Αχμάντ, που κρατείται χωρίς δίκη στη Βρετανία από το 2004, είχε ζήτησε από το Ανώτατο Δικαστήριο να του επιτρέψει να δικαστεί στη Βρετανία, αλλά το αίτημα απορρίφθηκε. Κατηγορείται για την παροχή υποστήριξης σε τρομοκράτες και συνωμοσία με σκοπό το θάνατο, την απαγωγή, τον ακρωτηριασμό και τραυματισμό, ατόμων σε ξένη χώρα.
Ο Μπαρί και ο Φαουάζ έχουν κατηγορηθεί για συμμετοχή ή υποστήριξη στις βομβιστικές επιθέσεις κατά των πρεσβειών των ΗΠΑ στο Ναϊρόμπι της Κένυας και στο Νταρ Ες Σαλάμ, στην Τανζανία, το 1998.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό
- Καμπότζη: Τουλάχιστον 6 άμαχοι νεκροί σε εχθροπραξίες στα σύνορα με την Ταϊλάνδη
- Ονδούρα: Ξανάρχισε η καταμέτρηση των ψήφων εν μέσω καταγγελιών για απάτη
- Ο Τραμπ απειλεί με επιπλέον δασμούς το Μεξικό εάν δεν φτάσει «αμέσως» περισσότερο νερό στο Τέξας
- Ιαπωνία: Τουλάχιστον 30 τραυματίες, τσουνάμι και ζημιές από τα 7,6 Ρίχτερ
- Βολιβία: 2 διαδηλωτές έχασαν τη ζωή τους από σφαίρες
- Ο Μαμντάνι μετακομίζει από το ταπεινό δυάρι στην πολυτελή δημαρχιακή έπαυλη των 1.000 τ.μ.