Την αντιπολίτευση δείχνουν μπροστά τα πρώτα στοιχεία των εκλογών στη Γεωργία
Τα αρχικά επίσημα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών στη Γεωργία δίνουν προβάδισμα στον αντιπολιτευόμενο δισεκατομμυριούχο Ιβανισβίλι, αλλά το κόμμα του προέδρου Σαακασβίλι συνεχίζει να ελπίζει πως θα διατηρήσει την κυριαρχία του στο Κοινοβούλιο υπερτερώντας στους βουλευτές που εκλέγονται εκτός λίστας. Με καταμετρημένο το ένα πέμπτο των ψήφων, το αντιπολιτευόμενο «Γεωργιανό Όνειρο» εμφανίζεται μπροστά με 54,3% για τις έδρες που καλύπτονται με λίστα.
Τα αρχικά επίσημα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών στη Γεωργία δίνουν προβάδισμα στον αντιπολιτευόμενο δισεκατομμυριούχο Ιβανισβίλι, αλλά το κόμμα του προέδρου Σαακασβίλι συνεχίζει να ελπίζει πως θα διατηρήσει την κυριαρχία του στο Κοινοβούλιο υπερτερώντας στους βουλευτές που εκλέγονται εκτός λίστας.
Από τις 150 έδρες του Κοινοβουλίου, οι 77 πληρώνονται με βουλευτές που εκλέγονται με κομματική λίστα και οι 73 με αντιπροσώπους που εκλέγονται άμεσα ανά περιφέρεια.
Σύμφωνα με τα στοχεία που ανακοίνωσε νωρίς την Τρίτη η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή, με καταμετρημένο το ένα πέμπτο των ψήφων το «Γεωργιανό Όνειρο» του Ιβανισβίλι προηγείται με 54,3% έναντι 38% του «Ηνωμένου Εθνικου Κινήματος» του Σαακασβίλι στις έδρες που καλύπτονται μέσω λίστας.
Μετά το κλείσιμο της κάλπης, οπότε και οι δύο πλευρές δήλωσαν νικητές, ο ίδιος ο πρόεδρος Σαακασβίλι είχε παραδεχτεί ότι η αντιπολίτευση έχει το προβάδισμα σε ψήφους χάρη στην υποστήριξη που έχει στην πρωτεύουσα αλλά εκτίμησε ότι το κόμμα του θα διατηρήσει την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο λόγω του εκλογικού συστήματος.
Το κλίμα στη Γεωργία ωστόσο είναι τεταμένο και εκφράζονται φόβοι ιδιαίτερα για την αντιπολίτευση πως εάν η νίκη εξανεμιστεί -ή αποδειχθεί πύρρειος- τα αίματα μπορεί να ανάψουν. Και οι δύο πλευρές ωστόσο βρίσκονται υπό ισχυρή πίεση να αποδείξουν τη δέσμευσή τους στην εκλογική διαδικασία και να σεβαστούν όποιο αποτέλεσμα αναγνωριστεί και από τους διεθνείς παρατηρητές της ψηφοφορίας και της καταμέτρησης.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 30.12.2025]
- Ανεβαίνει το θερμόμετρο στην Εσπανιόλ, ζητήθηκε «φρένο» στον θυμό για τον Ζοάν Γκαρσία
- Τεχεράνη: Διαδηλώσεις έξω από κλειστά καταστήματα, λόγω ισοτιμίας και ακρίβειας
- «Βραζιλία πρόσεχε τον Ελ Κααμπί» – Το yahoo sports προειδοποιεί την Σελεσάο ενόψει Μουντιάλ
- Η Camilla Araújo αποχωρεί από το OnlyFans μετά από πέντε χρόνια και κέρδη 20 εκατομμυρίων δολαρίων
- Ο πλανήτης που θα έπρεπε να μην υπάρχει – Ένα μυστήριο και μια αποστολή που μπορεί να δώσει απαντήσεις

