Η πυρηνική τραγωδία της Φουκουσίμα θα μπορούσε «δυνητικά» να επαναληφθεί σε ακόμα 23 πυρηνικά εργοστάσια που βρίσκονται σε παράκτιες περιοχές και θα κινδύνευαν σε περίπτωση τσουνάμι, προειδοποιεί μελέτη στον απόηχο του δυστυχήματος.

Οι ερευνητές του Ισπανικού Ιδρύματος για την Επιστήμη και την Τεχνολογία βασίστηκε σε έναν παγκόσμιο χάρτη των γεωγραφικών ζωνών που απειλούνται από τσουνάμι, βάσει ιστορικών, αρχαιολογικών και γεωλογικών δεδομένων.

Τοποθετώντας όλα τα πυρηνικά εργοστάσια του κόσμου που είτε λειτουργούν ήδη είτε βρίσκονται στα στάδια του σχεδιασμού ή της κατασκευής, η ερευνητική ομάδα αναγνώρισε 23 πυρηνικά εργοστάσια, με συνολικά 74 αντιδραστήρες, τα οποία βρίσκονται σε «δυνητικά επικίνδυνες» περιοχές.

«Η τοποθεσίες των πυρηνικών εγκαταστάσεων δεν αφορούν μόνο τις χώρες που τις φιλοξενούν αλλά και τις περιοχές που θα μπορούσαν να επηρεαστούν από διαρροές ραδιενέργειας» επισημαίνει ο Χοακίν Ροντρίγκεζ-Βιντάλ, πρώτος συγγραφέας της μελέτης.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Νatural Hazards.

Στην Κίνα, επισημαίνουν οι ερευνητές, τα 19 από τα 27 πυρηνικά εργοστάσια που βρίσκονται σήμερα υπό κατασκευή βρίσκονται σε ζώνες κινδύνου.

Στην Ιαπωνία υπάρχουν, πέρα από τον κατεστραμμένο σταθμό Φουκουσίμα-Νταΐτσι, επτά εργοστάσια με 19 αντιδραστήρες σε περιοχές υψηλού κινδύνου.

Το ίδιο συμβαίνει με δύο εργοστάσια στη Νότιο Κορέα που επεκτείνονται στους πέντε αντιδραστήρες.

Σε περιοχές κινδύνου βρίσκονται επίσης δύο αντιδραστήρες στην Ινδία και ένας στο Πακιστάν.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο