Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κρίση, παρεμπόριο και ανεργία φέρνουν οι αποφάσεις για τα φωτοβολταϊκά, λέει ο ΣΕΦ

Κρίση, παρεμπόριο και ανεργία φέρνουν οι αποφάσεις για τα φωτοβολταϊκά, λέει ο ΣΕΦ

Κρίση, παρεμπόριο και ανεργία φέρνουν οι αποφάσεις του ΥΠΕΚΑ για τα φωτοβολταϊκά, επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών, τονίζοντας ότι η ανασφάλεια των επενδυτών, εν αναμονή της ανακοίνωσης και δεύτερου πακέτου (στο οποίο φημολογείται ότι θα περιλαμβάνεται και έκτακτη εισφορά), «αλλά και η ατυχής και καταστροφική απόφαση για αναστολή της αδειοδοτικής διαδικασίας, έχουν φουντώσει το παρεμπόριο αδειών και οδηγούν την αγορά σε μη υγιείς και μη βιώσιμες ατραπούς».

Κρίση, παρεμπόριο και ανεργία φέρνουν οι αποφάσεις του ΥΠΕΚΑ για τα φωτοβολταϊκά, επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών, τονίζοντας ότι η ανασφάλεια των επενδυτών, εν αναμονή της ανακοίνωσης και δεύτερου πακέτου μέτρων (στο οποίο φημολογείται ότι θα περιλαμβάνεται και έκτακτη εισφορά), «αλλά και η ατυχής και καταστροφική απόφαση για αναστολή της αδειοδοτικής διαδικασίας, έχουν φουντώσει το παρεμπόριο αδειών και οδηγούν την αγορά σε μη υγιείς και μη βιώσιμες ατραπούς».

Ο Σύνδεσμος, σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι η μεγάλη μείωση των εγγυημένων τιμών, ειδικά για τα οικιακά φωτοβολταϊκά, και η ανακήρυξη της Πελοποννήσου σε περιοχή με κορεσμένα δίκτυα (ακόμη και για τις οικιακές μικροεπενδύσεις), έχουν προκαλέσει ακυρώσεις πολλών παραγγελιών και έργων και οδηγούν εκατοντάδες μικρές εταιρίες σε οριστικό κλείσιμο ως τα τέλη του χρόνου.

Ο κλάδος των φωτοβολταϊκών, αναφέρει ο ΣΕΦ, ήταν μέχρι σήμερα ο μόνος ίσως αναπτυσσόμενος κλάδος της οικονομίας και ο μεγαλύτερος εργοδότης στο χώρο της πράσινης ενέργειας.

Συντηρεί 25.000 θέσεις εργασίας (άμεσες και έμμεσες) και συνεισφέρει στα δημόσια οικονομικά και στα ασφαλιστικά ταμεία με 600 εκατ. ευρώ ετησίως. Γι’ αυτό, εκτιμά ότι οι πρόσφατες αποφάσεις του υφυπουργού ΠΕΚΑ «είναι βαθιά αντιαναπτυξιακές και στέλνουν ένα λάθος μήνυμα σε μια στιγμή που η χώρα χρειάζεται ανάπτυξη και θέσεις εργασίας».

Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι οι αποφάσεις του υφυπουργού ΠΕΚΑ αναστέλλουν την υποβολή νέων αιτημάτων και την εξέταση εκκρεμών αιτημάτων φωτοβολταϊκών (με εξαίρεση τα οικιακά -εκτός Πελοποννήσου- και όσα υπάγονται σε διαδικασία fast track), με το επιχείρημα ότι υπάρχουν ήδη πολλά ώριμα έργα, η υλοποίηση των οποίων θα οδηγήσει στην επίτευξη των στόχων για το 2020.

«Ατυχώς όμως, παρά τα περί του αντιθέτου λεγόμενα, τα «ώριμα» έργα επαρκούν για να κινηθεί η αγορά ως τα μέσα του 2013, ενώ μετά οδηγείται αναπόφευκτα σε δραματική συρρίκνωση και απολύσεις».

Η απόφαση, υποστηρίζει ο ΣΕΦ, «ευνοεί μόνο το παρεμπόριο αδειών, πλουτίζοντας κάποιους επιτήδειους και ανεβάζοντας αναίτια το επενδυτικό κόστος».

Με τις νέες τιμές πώλησης της παραγόμενης ενέργειας και τα χρηματοπιστωτικά δεδομένα της χώρας, οι περισσότερες από τις επενδύσεις αυτές δεν είναι βιώσιμες, υπογραμμίζει ο ΣΕΦ, «αφού οι αποδόσεις τους είναι μικρότερες από το επιτόκιο δανεισμού και έχουν αρνητικές χρηματοροές την πρώτη δεκαετία και, φυσικά, δεν “αποφέρουν ικανοποιητικά έσοδα” όπως εσφαλμένα αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024