Έκκληση για τη διατήρηση του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου απηύθυνε ο Μπαρόζο
Έκκληση για τη διατήρηση του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου απηύθυνε την Πέμπτη ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, υπερασπιζόμενος κυρίως το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση, το οποίο αποσκοπεί στην παροχή βοήθειας σε ανέργους. «Οφείλουμε πράγματι να βελτιώσουμε την ανταγωνιστικότητά μας (...), όμως θα ήταν σφάλμα να καταστρέψουμε το κράτος πρόνοιας» σημείωσε ο Μπαρόζο στην έναρξη διάσκεψης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πολιτική της απασχόλησης στην Ευρώπη.
Έκκληση για τη διατήρηση του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου απηύθυνε την Πέμπτη ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, υπερασπιζόμενος κυρίως το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση, το οποίο αποσκοπεί στην παροχή βοήθειας σε ανέργους.
«Οφείλουμε πράγματι να βελτιώσουμε την ανταγωνιστικότητά μας (…), όμως θα ήταν σφάλμα να καταστρέψουμε το κράτος πρόνοιας και το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο» σημείωσε ο Μπαρόζο κατά την έναρξη διάσκεψης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πολιτική της απασχόλησης στην Ευρώπη.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής σημείωσε ότι αυτό είναι «ιδιαίτερα σημαντικό για τις χώρες που τελούν υπό κάποιο πρόγραμμα βοήθειας και υφίστανται τις συνέπειες των οικονομικών και δημοσιονομικών περιορισμών».
Δίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στην επιδείνωση των συνθηκών στην αγορά εργασίας και στην άνοδο της ανεργίας στην Ευρώπη, ο Μπαρόζο επέκρινε τα κράτη μέλη της ΕΕ που επιθυμούν την ελάττωση των κοινωνικών δαπανών για να μειωθεί ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός.
«Είναι απογοητευτικό που ορισμένα κράτη μέλη προτείνουν να δοθεί τέλος στο Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση (FEM), το οποίο ιδρύθηκε στα τέλη του 2006 και έχει στόχο να βοηθάει τους ανθρώπους που έχουν χάσει τη δουλειά τους λόγω της παγκοσμιοποίησης» είπε.
Ο Μπαρόζο έκρινε «αδιανόητο να μην υπάρχει μια κοινωνική διάσταση σε ευρωπαϊκό επίπεδο» και εξέφρασε μεγάλη ανησυχία σχετικά με τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις για το σχέδιο του προϋπολογισμού της ΕΕ για το 2014-2020.
Το συνολικό πακέτο του προϋπολογισμού της ΕΕ καθορίζεται κάθε επτά χρόνια. Τον Ιούνιο του 2011, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε δαπάνες ύψους 1.083,3 δισεκατομμυρίων ευρώ για την περίοδο 2014-2020, δηλαδή το 1,11% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ και μια αύξηση της τάξης του 5% σε σχέση με την περίοδο 2007-2013.
Η πρόταση αυτή απορρίφθηκε από πολλά ευρωπαϊκά κράτη, τα οποία αντιτίθενται σε οποιαδήποτε αύξηση του προϋπολογισμού της ΕΕ. Για να ξεπεραστούν αυτές οι διαφορές, συγκλήθηκε έκτακτη σύνοδος των ευρωπαίων ηγετών στις 22 και τις 23 Νοεμβρίου.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Γροιλανδία: Την ανάγκη «σεβασμού της κυριαρχίας της» τονίζει η φον ντερ Λάιεν σε μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ
- Συρία: Τραμπ και Σάρα συζήτησαν για τις εγγυήσεις των δικαιωμάτων των Κούρδων
- Γουατεμάλα: 9ος αστυνομικός νεκρός από τα πυρά συμμοριών
- Ιράν: Η Lufthansa αναστέλλει τις πτήσεις προς και από την Τεχεράνη μέχρι και τις 29 Μαρτίου
- Τουλάχιστον 1.500 μέλη του Ισλαμικού Κράτους δραπέτευσαν από φυλακές της Συρίας
- Τρίπολη – Νεστάνη: Νεκρός εντοπίστηκε ηλικιωμένος κατά την κατάσβεση πυρκαγιάς σε κατοικία
