Ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος εκτίμησε τη Δευτέρα ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα «θα ενεργήσει με τον κατάλληλοι τρόπο» σε ό,τι αφορά την κρίση του ευρώ και επανέλαβε τη δέσμευση της χώρας του να μειώσει το έλλειμμα.

Τον Αύγουστο «η ΕΚΤ είπε πως μπορούσε να παρέμβει στη δευτερογενή αγορά» αγοράζοντας χρέος χωρών όπως η Ισπανία ή η Ιταλία, υπενθύμισε ο υπουργός, μιλώντας στον ραδιοσταθμό Onda Cero.

«Αυτό είναι που θα αποφασισθεί μέσα στις προσεχείς εβδομάδες», σημείωσε, προσθέτοντας πως «αυτή την εβδομάδα υπάρχει μια σύνοδος του συμβουλίου των διοικητών της ΕΚΤ» [σ.σ. την Πέμπτη].

«Πιστεύω πως η ΕΚΤ γνωρίζει θαυμάσια ποια είναι η προβληματική του ευρώ και θα ενεργήσει με τον κατάλληλο τρόπο», επισήμανε και υποστήριξε πως «η ισπανική κυβέρνηση σέβεται απολύτως την ανεξαρτησία της» ΕΚΤ.

Οι προσδοκίες από τη συνάντηση της ερχόμενης Πέμπτης είναι μεγάλες, καθώς ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι αναμένεται να παρουσιάσει στο πλαίσιο ενός νέου σχεδίου αγοράς κρατικών ομολόγων.

«Ως τώρα δεν έχει προσδιοριστεί ούτε πώς θα είναι η παρέμβαση της ΕΚΤ ούτε ποιες θα είναι οι προϋποθέσεις», ανέφερε.

Ο Ισπανός υπουργός υπενθύμισε πως «η ΕΚΤ έχει ήδη παρέμβει σε άλλες ευκαιρίες, πριν από περίπου ένα χρόνο, στη δευτερογενή αγορά και η θεμελιώδης κριτική είναι πως οι τότε κυβερνήσεις, μόλις πέτυχαν αυτή την αγορά χρέους, χαλάρωσαν τις προσπάθειές τους για τη μείωση του δημοσίου ελλείμματος και τις μεταρρυθμίσεις».

«Αυτό είναι κατά κάποιο τρόπο αυτό που προσπαθούμε να αποφύγουμε τώρα», υπογράμμισε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό