Τραπεζική άδεια για τον ESM ζητά ο Μόντι από το Ελσίνκι, «διστακτικοί» οι Φινλανδοί
Την πρόβλεψη ότι τελικά ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης της Ευρωζώνης θα λάβει τραπεζική άδεια, ώστε να μπορεί να έχει πρόσβαση στα κεφάλαια της ΕΚΤ, εξέφρασε ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι από το Ελσίνκι, υποστηρίζοντας πως κάτι τέτοιο θα βοηθήσει σημαντικά στην καταπολέμηση της κρίσης χρέους. Ωστόσο, μετά τη Γερμανία, και η Φινλανδία εκφράζει σοβαρές επιφυλάξεις για ένα τέτοιο βήμα.
Την πρόβλεψη ότι τελικά ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης της Ευρωζώνης θα λάβει τραπεζική άδεια, ώστε να μπορεί να έχει πρόσβαση στα κεφάλαια της ΕΚΤ, εξέφρασε ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι από το Ελσίνκι, υποστηρίζοντας πως κάτι τέτοιο θα βοηθήσει σημαντικά στην καταπολέμηση της κρίσης χρέους. Ωστόσο, μετά τη Γερμανία, και η Φινλανδία εκφράζει σοβαρές επιφυλάξεις για ένα τέτοιο βήμα.
Μετά τη συνάντησή του με τον Φινλανδό ομόλογό του Γιούρκι Κάταϊνεν στο Ελσίνκι, ο Μόντι απάντησε σε ερώτηση για τη χορήγηση τραπεζικής άδειας στο μηχανισμό στήριξης: «Πιστεύω πως κάτι τέτοιο μπορεί να βοηθήσει, πιστεύω πως θα συμβεί την κατάλληλη χρονική στιγμή».
Ο Ιταλός πρωθυπουργός έχει καταφέρει να βρει κοινό έδαφος με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι -με τον οποίο και θα συναντηθεί μάλιστα την Πέμπτη στη Μαδρίτη. Ωστόσο, οι κυβερνήσεις Γερμανίας και Φινλανδίας εμφανίζονται αντίθετες σε κινήσεις όπως η τραπεζική άδεια στον ESM.
Έτσι, στην ίδια συνέντευξη Τύπου στο Ελσίνκι την Τετάρτη, ο Γιούρκι Κάταϊνεν σημείωσε πως η Φινλάνδία είναι «πολύ επιφυλακτική για τις επιχειρήσεις των ταμείων στήριξης στη δευτερογενή αγορά».
«Δεν πιστεύουμε πως αυτός είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος να χρησιμοποιηθούν τα χρήματα των μηχανισμών» εξήγησε ο Φινλανδός πρωθυπουργός. Ο Κάταϊνεν αναγνώρισε ότι η κατάσταση στις αγορές κρατικού χρέους «δεν είναι ομαλή», λέγοντας πως οι επενδυτές δεν αξιολογούν σωστά την κατάσταση μεμονωμένων χωρών, όπως η Ιταλία.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- ΒΗΜΑGAZINO: Αυτή την Κυριακή μαζί με το ΒΗΜΑ
- Παγκόσμια συνάντηση στις ΗΠΑ με θέμα την «ακροαριστερή τρομοκρατία» – Live βίντεο
- Αρσάκειο: Τίτλος τιμής και σπουδαίον εφόδιον
- Την Κυριακή (19/7) στη Θεσσαλονίκη για τον ΠΑΟΚ ο Όσμαν
- Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς την Παρασκευή σε Αττική, Κρήτη και άλλες τρεις Περιφέρειες
- Ισπανία: Στάχτη έγιναν 45.000 στρέμματα στη Σαραγόσα – Θα χρειαστεί μέρες για να τεθεί υπό έλεγχο η φωτιά
- Η Ζεντάγια επιλέγει τις «ghost» βλεφαρίδες – Η αιθέρια τάση
- Harper’s Bazaar Greece: Το τεύχος Αυγούστου κυκλοφορεί αποκλειστικά με το ΒΗΜΑ της Κυριακής
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 16.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/manouchehr-hejazi-QeoXkIesiCo-unsplash-315x220.jpg)






















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442