Τραπεζική άδεια για τον ESM ζητά ο Μόντι από το Ελσίνκι, «διστακτικοί» οι Φινλανδοί
Την πρόβλεψη ότι τελικά ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης της Ευρωζώνης θα λάβει τραπεζική άδεια, ώστε να μπορεί να έχει πρόσβαση στα κεφάλαια της ΕΚΤ, εξέφρασε ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι από το Ελσίνκι, υποστηρίζοντας πως κάτι τέτοιο θα βοηθήσει σημαντικά στην καταπολέμηση της κρίσης χρέους. Ωστόσο, μετά τη Γερμανία, και η Φινλανδία εκφράζει σοβαρές επιφυλάξεις για ένα τέτοιο βήμα.
Την πρόβλεψη ότι τελικά ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης της Ευρωζώνης θα λάβει τραπεζική άδεια, ώστε να μπορεί να έχει πρόσβαση στα κεφάλαια της ΕΚΤ, εξέφρασε ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι από το Ελσίνκι, υποστηρίζοντας πως κάτι τέτοιο θα βοηθήσει σημαντικά στην καταπολέμηση της κρίσης χρέους. Ωστόσο, μετά τη Γερμανία, και η Φινλανδία εκφράζει σοβαρές επιφυλάξεις για ένα τέτοιο βήμα.
Μετά τη συνάντησή του με τον Φινλανδό ομόλογό του Γιούρκι Κάταϊνεν στο Ελσίνκι, ο Μόντι απάντησε σε ερώτηση για τη χορήγηση τραπεζικής άδειας στο μηχανισμό στήριξης: «Πιστεύω πως κάτι τέτοιο μπορεί να βοηθήσει, πιστεύω πως θα συμβεί την κατάλληλη χρονική στιγμή».
Ο Ιταλός πρωθυπουργός έχει καταφέρει να βρει κοινό έδαφος με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι -με τον οποίο και θα συναντηθεί μάλιστα την Πέμπτη στη Μαδρίτη. Ωστόσο, οι κυβερνήσεις Γερμανίας και Φινλανδίας εμφανίζονται αντίθετες σε κινήσεις όπως η τραπεζική άδεια στον ESM.
Έτσι, στην ίδια συνέντευξη Τύπου στο Ελσίνκι την Τετάρτη, ο Γιούρκι Κάταϊνεν σημείωσε πως η Φινλάνδία είναι «πολύ επιφυλακτική για τις επιχειρήσεις των ταμείων στήριξης στη δευτερογενή αγορά».
«Δεν πιστεύουμε πως αυτός είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος να χρησιμοποιηθούν τα χρήματα των μηχανισμών» εξήγησε ο Φινλανδός πρωθυπουργός. Ο Κάταϊνεν αναγνώρισε ότι η κατάσταση στις αγορές κρατικού χρέους «δεν είναι ομαλή», λέγοντας πως οι επενδυτές δεν αξιολογούν σωστά την κατάσταση μεμονωμένων χωρών, όπως η Ιταλία.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Άνδρος: Το χρονικό της βύθισης του «CORSAGE C» – Ο πλοίαρχος αποκοιμήθηκε στο πηδάλιο – Τι ισχυρίζεται ο ίδιος
- Συνεργασία του δήμου Αλεξανδρούπολης με πόλεις της Γερμανίας
- Δυναμική παρέμβαση φοιτητών στο Μέγαρο Μαξίμου – «Τα σχέδια για αναθεώρηση του άρθρου 16 δεν θα περάσουν»
- Κρήτη: «Φύγε, θα γίνει το κακό» – Οι εκκλήσεις της οικογένειας στον 20χρονο μετά το θανατηφόρο τροχαίο το 2023
- Ο Πολ Όστερ ήταν φίλος μου – H Σίρι Χούστβεντ μελετά την αγάπη και την απώλεια
- Χανταϊός: Νοσηλεύεται στη Ζυρίχη επιβάτης του MV Hondius – Τρία κρούσματα μεταφέρονται στην Ολλανδία
- Νέα Σμύρνη: Ολοκληρώνεται το γήπεδο «μπαλόνι» της οδού Ραιδεστού
- H Apple θα αποζημιώσει αγοραστές για τις διαφημίσεις «ανύπαρκτων» λειτουργιών ΑΙ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 06.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/pexels-kathrinepnw-12506594-1-315x220.jpg)
























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442