Ενδεχόμενη Grexit θα ήταν περισσότερο καταστροφική για την Ευρωζώνη, λέει ο Π. Μπόφινγκερ
Αυστηρή προειδοποίηση, πως μια έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα απέβαινε για την υπόλοιπη Ευρωζώνη περισσότερο καταστροφική απ' ότι για την ίδια την Ελλάδα, απευθύνει ο Γερμανός καθηγητής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο του Βιούρτσμπουργκ, Πέτερ Μπόφινγκερ, ένας από τους πέντε αποκαλούμενους «σοφούς» που συμβουλεύουν τη γερμανική κυβέρνηση και δηλώνει βέβαιος ότι το επόμενο έτος η Ελλάδα θα εξακολουθεί να βρίσκεται στην Ευρωζώνη.
Αυστηρή προειδοποίηση, πως μια έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα απέβαινε για την υπόλοιπη Ευρωζώνη περισσότερο καταστροφική απ’ ότι για την ίδια την Ελλάδα, απευθύνει ο Γερμανός καθηγητής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο του Βιούρτσμπουργκ, Πέτερ Μπόφινγκερ, ένας από τους πέντε αποκαλούμενους «σοφούς» που συμβουλεύουν τη γερμανική κυβέρνηση και δηλώνει βέβαιος ότι το επόμενο έτος η Ελλάδα θα εξακολουθεί να βρίσκεται στην Ευρωζώνη.
Σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Κουρίρ», αναφέρει πως, σε περίπτωση εξόδου, θα χρειαζόταν πολύ μεγάλη προσπάθεια ώστε να αποτραπεί η κατάρρευση του συστήματος, κάτι που αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι ήδη στην Ισπανία και την Ιταλία παρατηρείται μαζική φυγή κεφαλαίων και οι ιδιώτες επενδυτές συμπεριφέρονται σαν να προετοιμάζονται από τώρα για την έξοδο της Ισπανίας και της Ιταλίας.
Κατά την άποψή του, θα πρέπει να επιδειχθεί ιδιαίτερη προσοχή ώστε να μην υπάρξει στην Ισπανία μέσα σε ένα χρόνο μια εξέλιξη ανάλογη εκείνης της Ελλάδας, στην οποία η εμπειρία έδειξε πόσο μεγάλη είναι η δυναμική για μια καθοδική πορεία, καθώς η Ελλάδα -όπως επισημαίνει- κατέβαλε τις μεγαλύτερες προσπάθειες εξυγίανσης από όλες τις χώρες και έχει να επιδείξει μεγάλες επιτυχίες, ωστόσο έχει τη μεγαλύτερη ύφεση.
Ο κ. Μπόφινγκερ επικρίνει το γεγονός πως, παρά την ύφεση που καταγράφεται στις προβληματικές χώρες, σχεδιάζονται επιπλέον μέτρα λιτότητας, σημειώνοντας ότι με μια τέτοια πολιτική χειροτερεύει ακόμη περισσότερο η κατάσταση της οικονομίας.
Επιδείνωση της οικονομίας έχει ως συνέπεια επιδείνωση της θέσης των τραπεζών, που ήδη παρουσιάζουν αδυναμίες, και σε πολλές χώρες το κράτος δεν είναι σε θέση -όπως το 2008- να τις ενισχύσει τις τράπεζες, ενώ τα προβλήματα των τραπεζών επηρεάζουν τα δημοσιονομικά (που βρίσκονται αντιμέτωπα με υψηλά επιτόκια), τα οποία και υπονομεύουν τις προσπάθειες εξυγίανσης των κρατών, καθιστώντας εντονότερο το πρόβλημα δημοσίου χρέους.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Ουκρανία: Ικανοποίηση Τραμπ για την πορεία των συνομιλιών με στόχο τον τερματισμό του πολέμου
- Βολιβία: Τουλάχιστον 14 νεκροί σε δυστύχημα με λεωφορείο που έπεσε σε γκρεμό 150 μέτρων
- Ιράν: Ο Τραμπ χαιρετίζει τις «πολύ καλές» συνομιλίες που θα συνεχιστούν «την επόμενη εβδομάδα»
- Επσταϊν – Γαλλία: Η εισαγγελία ξεκινά έρευνα σε βάρος του πρώην υπουργού πολιτισμού Τζακ Λανγκ
- Στου Ζωγράφου κάποιον βρήκε & έδωσε χρήματα και κινητό στη Λόρα είπε ο δικηγόρος της οικογένειας της
- Θεσσαλονίκη: Βόμβες μολότοφ και επεισόδια στο κέντρο μεταξύ κουκουλοφόρων και ΜΑΤ