Σταθερές παρέμειναν στο δεύτερο τρίμηνο 2012 οι χορηγήσεις δανείων στην Ευρωζώνη παρά την όξυνση της κρίσης χρέους.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2012 η πιστωτική επέκταση κινήθηκε σταθεροποιητικά με τις χορηγήσεις προς τις επιχειρήσεις να αυξάνονται κατά 10% σε καθαρούς όρους, σε σύγκριση με 9% στο πρώτο τρίμηνο του 2012, με το ρυθμό χορήγησης στεγαστικών δάνειων να υποχωρεί στο 13%, από 17% στο πρώτο τρίμηνο του 2012 και τα καταναλωτικά δάνεια να αυξάνονται στο 7%, από 5% στο πρώτο τρίμηνο του 2012.

Μάλιστα, η ΕΚΤ επισημαίνει πως η καθαρή πιστωτική σύσφιγξη στο δεύτερο τρίμηνο του 2012 ήταν πολύ χαμηλότερη σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2011. Στις επιχειρήσεις η πιστωτική επέκταση ήταν μικρότερη καθώς έγιναν πιο αυστηρά τα κριτήρια δανειοδότησης, ενώ αντιθέτως δεν υπήρχε κάποια επιδείνωση στην περίπτωση των νοικοκυριών.

Για το τρίτο τρίμηνο του 2012 (Ιούλιος – Σεπτέμβριος) η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εκτιμά πως οι τράπεζες της ζώνης του ευρώ δεν θα διαφοροποιήσουν την πολιτική χορηγήσεών τους.

Έτσι, τα δάνεια προς τις επιχειρήσεις αναμένεται να αυξηθούν κατά 10% στο τρίτο τρίμηνο 2012, τα στεγαστικά δάνεια θα αυξηθούν κατά 5% σημειώνοντας αποκλιμάκωση, ενώ στη καταναλωτική πίστη αναμένεται επέκταση έως 2% κατά το τρίτο τρίμηνο του 2012, έναντι 7% στο δεύτερο τρίμηνο του 2012.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ