«Δεν είμαστε βέβαιοι» για την επιτυχία της εξόδου της Ευρώπης από την κρίση, λέει η Μέρκελ
Η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, δήλωσε την Τετάρτη πως είναι αισιόδοξη, αλλά όχι βέβαιη για την επιτυχία του ευρωπαϊκού σχεδίου εξόδου από την κρίση. «Το ευρωπαϊκό σχέδιο δεν έχει ακόμη οικοδομηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να είμαστε βέβαιοι πως όλα θα πάνε καλά», δήλωσε η Μέρκελ στον ιστότοπο του κόμματός της, της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU).
Η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, δήλωσε την Τετάρτη πως είναι αισιόδοξη, αλλά όχι βέβαιη για την επιτυχία του ευρωπαϊκού σχεδίου εξόδου από την κρίση.
«Το ευρωπαϊκό σχέδιο δεν έχει ακόμη οικοδομηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να είμαστε βέβαιοι πως όλα θα πάνε καλά», δήλωσε η Μέρκελ στον ιστότοπο του κόμματός της, της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU).
«Πρέπει ακόμη να δουλέψουμε γι’ αυτό. Είμαι, ωστόσο, αισιόδοξη» τόνισε.
Για την Μέρκελ, «ορισμένες χώρες στην Ευρώπη έχουν ακόμη πολύ δουλειά» για να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη των αγορών και έτσι να ξεπεράσουν την κρίση του χρέους και την κρίση της ανταγωνιστικότητας.
«Παρατηρούμε πλέον ότι δεν πάμε καλά παρά μόνο εάν οι Ευρωπαίοι γείτονές μας πηγαίνουν κι αυτοί καλά» πρόσθεσε η καγκελάριος μιλώντας για τη χώρα της.
Τρόμαξε τις αγορές
Με τα λόγια αυτά η Γερμανίδα καγκελάριος προκάλεσε αναστάτωση στις αγορές συναλλάγματος.
Το ευρώ καταποντίσθηκε στις αγορές ξένου συναλλάγματος κάτω από τα 1,2250 δολάρια για τέσσερις ώρες αφότου η Μέρκελ ανήρτησε στην ιστοσελίδα του κόμματός της την δήλωση πως «το ευρωπαϊκό σχέδιο δεν έχει ακόμη οικοδομηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να είμαστε βέβαιοι πως όλα θα πάνε καλά, συνεπώς πρέπει ακόμη να δουλέψουμε γι’ αυτό».
Η Μέρκελ πασχίζει διαρκώς να κατευνάσει τις αντιδράσεις στην κοινή γνώμη της χώρας της συστήνοντας συνεχώς στους εταίρους της στην ευρωζώνη να ανατάξουν τα οικονομικά τους.
Η καγκελάριος λέει πάντως ότι είναι «αισιόδοξη πως θα τα καταφέρουμε».
Εντούτοις, οι αγορές συναλλάγματος εξέλαβαν τη δήλωση της Μέρκελ ως δείγμα δυσπιστίας για το μέλλον του ευρώ και άρχισαν μαζικές πωλήσεις συναλλάγματος, τονίζουν χρηματιστηριακοί κύκλοι στη Φρανκφούρτη.
Αρχικά εντός της ημέρας η ισοτιμία του ευρώ είχε φθάσει το 1,23 δολάριο, όμως μετά τις δηλώσεις της καγκελαρίου η τάση ανατράπηκε και η πτώση έφθασε στο 1,2217 δολάριο, προτού ανακάμψει τέσσερις ώρες αργότερα και πλέον βρισκόταν σταθερά πάνω από το 1,2250 δολάριο.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό
- Υπόμνημα της δημάρχου Γαύδου στην κυβέρνηση για τα ζητήματα που απασχολούν το νησί
- Νέο βίντεο από τη σύλληψη του Λουίτζι Μαντζιόνε: Τι δείχνουν οι κάμερες ένα χρόνο μετά τη δολοφονία του CEO της UnitedHealthcare
- Ταΰγετος: Αίσιο τέλος για τον 28χρονο Γάλλο πεζοπόρο που έπεσε σε χαράδρα 200 μέτρων
- Εγκαινιάστηκε η νέα πλατεία Αγίων Αναργύρων
- Live streaming: Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ
- Καιρός: Νέα ατμοσφαιρική διαταραχή φέρνει κρύο, βροχές και χιόνια – Έντονη αστάθεια μέχρι τις Γιορτές
