Το «τηρείστε τις δεσμεύσεις σας» θα ακούνε στα ισπανικά οι διοικητές των ισπανικών περιφερειών, καθώς η κεντρική κυβέρνηση προχωρά στην ίδρυση του ενδοϊσπανικού μηχανισμού διάσωσης FLA (Ταμείο Αυτόνομης Ρευστότητας), που θα παρέχει στήριξη στις περιφέρειες με δημοσιονομικά προβλήματα -έναντι αυστηρών όρων και τακτικών αξιολογήσεων για την εκταμίευση δόσεων.

Μεγάλο μέρος των δημοσιονομικών προβλημάτων της Μαδρίτης ανάγεται σε επίπεδο αυτοδιοίκησης -ενώ η αδυναμία του τραπεζικού της τομέα την είχε σπρώξει στην ευρωπαϊκή στήριξη.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Προϋπολογισμού και Δημόσιας Διοίκησης Κριστόμπαλ Μοντόρο, η κεντρική κυβέρνηση θα μπορεί να στέλνει «τους δικούς της άνδρες με τα μαύρα» στις περιφερειακές πρωτεύουσες που λαμβάνουν στήριξη από τα ταμεία της κεντρικής κυβέρνησης.

Στόχος του ταμείου FLA θα είναι, όπως αναφέρει το σχετικό προσχέδιο του υπουργείου, θα είναι η κάλυψη των οικονομικών αναγκών που προκύπτουν από την ωρίμανση ομολόγων και γραμματίων των ισπανικών περιφερειών. Υπενθυμίζεται πως ενώ η Ισπανία έχει επικίνδυνα χαμηλή πιστοληπτική αξιολόγηση, αρκετές περιφέρειές της βρίσκονται σε ακόμη δεινότερη θέση.

Όπως σημειώνει η El Pais, με αυτόν τον τρόπο η διασωθείσα Ισπανία καταλήγει διασώστης -με την επισήμανση μάλιστα πως το FLA είναι φτιαγμένο κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωση των ευρωπαϊκών μηχανισμών στήριξης, η εφημερίδα σημειώνει εύστοχα πως από το κείμενο, «όπως από κάθε καλή απόπειρα διάσωσης», απουσιάζει η ίδια η λέξη… διάσωση.

Διαδηλώσεων συνέχεια στην Ισπανία

Παράλληλα, οι διαδηλώσεις κατά των μέτρων λιτότητας στη Μαδρίτη και άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας συνεχίζονται.

Η Plaza de Neptuno στην ισπανική πρωτεύουσα, κοντά στην Βουλή, ήταν γεμάτη μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας με διαδηλωτές που φώναζαν συνθήματα κατά των περικοπών, κυρίως δημόσιοι υπάλληλοι -πρώτοι που πλήττονται από τα εξαγγελθέντα μέτρα.

Η κυβέρνηση Ραχόι εξήγγειλε την περασμένη εβδομάδα πακέτο λιτότητας «μαμούθ», το οποίο τελικά κοστολογείται σε 56,4 δισ. ευρώ (αντί των αρχικών 65 δισ. ευρώ, με τη διαφορά να καλύπτεται από άλλα μέτρα). Η οικονομία της χώρας έχει μπει σε τροχιά ύφεσης και το ποσοστό των ανέργων παραμένει το υψηλότερο της Ευρώπης.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ