Τηλεφωνικές συνομιλίες Ερντογάν με Σαμαρά και Αβραμόπουλο
Δεκαπεντάλεπτη τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τον Ταγίπ Ερντογάν. Ο Τούρκος πρωθυπουργός ευχήθηκε καλή επιτυχία στον κ.Σαμαρά, ενώ και οι δυο πλευρές επεσήμαναν την ανάγκη να υπάρξει στενή συνεργασία των δυο χωρών σε πολλούς τομείς. Κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας, αποφασίστηκε η επανενεργοποίηση του Συμβουλίου Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου.
Η αναθέρμανση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας ετέθη επί τάπητος στο τηλεφώνημα που έκανε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το απόγευμα της Παρασκευής στον Αντώνη Σαμαρά. Το κοινό υπουργικό συμβούλιο, μία ιδέα που ξεκίνησε τον Μάιο του 2010 όταν πρωθυπουργός ήταν ο Γιώργος Παπανδρέου και πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, βρίσκεται σε… καταστολή εδώ και περίπου ενάμιση χρόνο.
Τα εσωτερικά πολιτικά προβλήματα στην Ελλάδα δεν επέτρεψαν στην Αθήνα να συμμετάσχει στο δεύτερο Ανώτατο Συμβούλιο, το οποίο αναμένεται να διεξαχθεί αυτή τη φορά σε τουρκικό έδαφος. Ωστόσο, ο νέος υπουργός Εξωτερικών Δημήτης Αβραμόπουλος θα έχει μία αρχική συζήτηση με τον τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ) όπου θα προσπαθήσουν να μπουν οι βάσεις για να διεξαχθεί το κοινό υπουργικό συμβούλιο.
Ο κ. Αβραμόπουλος μάλιστα, ήδη από την Πέμπτη το βράδυ είχε συνομιλήσει με τον κ. Ερντογάν ο οποίος του τηλεφώνησε για να τον συγχαρεί για την ανάληψη των καθηκόντων του στο υπουργείο Εξωτερικών. Οι δύο άνδρες διατηρούν προσωπική σχέση και φιλία από την περίοδο που ο κ. Αβραμόπουλος ήταν δήμαρχος Αθηναίων και ο κ. Ερντογάν δήμαρχος Κωνσταντινούπολης. Ας σημειωθεί ότι η τοποθέτηση του κ. Αβραμόπουλου στο υπουργείο Εξωτερικών έγινε δεκτή με ιδιαίτερα ευμενή σχόλια από τον τουρκικό Τύπο.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Λουτσέσκου: «Παλέψαμε και σηκωθήκαμε ξανά – Πολύ σημαντικός ο βαθμός»
- Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Επίκειται ανατροπή της απαγόρευσης κινητήρων εσωτερικής καύσης
- ΕΚΠΑ: Ψηφιακή πλατφόρμα με τα ιστορικά πλημμυρικά δεδομένα σε όλη την Ελλάδα
- Η περιουσία της Σόφι Κινσέλα: Πώς η «βασίλισσα της ρομαντικής κομεντί» έχτισε μια αυτοκρατορία εκατομμυρίων
- Πιερρακάκης: Στο «τιμόνι» και του ESM μετά την προεδρία του Eurogroup
- Επέστρεψε στις νίκες η Φιορεντίνα (2-1), ισοπαλία στη Σουηδία για την ΑΕΚ Λάρνακας (1-1) – Η βαθμολογία του Conference (pic)
