Δύο ελληνικά μουσεία υποψήφια για το «Ευρωπαϊκό Μουσείο της Χρονιάς 2012»
Yποψήφια για την ύψιστη ετήσια διάκριση «Ευρωπαϊκό Μουσείο της Χρονιάς 2012» είναι το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη στο Ηράκλειο της Κρήτης και το Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων ανάμεσα σε 47 ευρωπαϊκά μουσεία. Η τελετή ανακοίνωσης της απόφασης θα πραγματοποιηθεί από 16 έως 19 Μαΐου στο Δημοτικό Μουσείο της Πεναφιέλ στην Πορτογαλία.
Yποψήφια για την ύψιστη ετήσια διάκριση «Ευρωπαϊκό Μουσείο της Χρονιάς 2012» είναι το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη στο Ηράκλειο της Κρήτης και το Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων ανάμεσα σε 47 ευρωπαϊκά μουσεία.
Η τελετή ανακοίνωσης της απόφασης, η οποία έχει ήδη ληφθεί από τον περασμένο Νοέμβριο από την οργανωτική επιτροπή, το European Museum Forum, θα πραγματοποιηθεί από 16 έως 19 Μαΐου στο Δημοτικό Μουσείο της Πεναφιέλ στην Πορτογαλία.
Το «Βραβείο του Ευρωπαϊκού Μουσείου της Χρονιάς» (ΕΜΥΑ) ιδρύθηκε το 1977, υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Η διαδικασία προβλέπει τη δεκάλεπτη παρουσίαση εκάστου μουσείου από τον αντιπρόσωπό του, μέσω ερωτήσεων που απευθύνουν τα μέλη της επιτροπής. Η συνέντευξη κλείνει με την παρουσίαση και επεξήγηση στο κοινό ενός αντικειμένου, χαρακτηριστικού της έκθεσης και των συλλογών του μουσείου.
Στην τριανταπενταετή ιστορία του θεσμού, έχει βραβευθεί μόνο ένας ελληνικός φορέας, το Μουσείο του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος στο Ναύπλιο, το 1981.
«Ευρωπαϊκό Μουσείο 2011» αναδείχτηκε στην περσινή εκδήλωση το Γαλλο-Ρωμαϊκό Μουσείο στο Τονγκερεν του Βελγίου, ενώ άλλα επτά μουσεία τιμήθηκαν με ειδικά βραβεία και επαίνους.
Η υπερβολική χρήση των smartphones συνδέεται με σημαντικές αλλαγές στον τρόπο που λειτουργεί ο εγκέφαλος, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στη διαχείριση των συναισθημάτων
Ο «Αυτόχειρας» του Νικολάι Έρντμαν σε σκηνοθεσία του Θανάση Θεολόγη κάνει πρεμιέρα στις 17 Απριλίου. Παραστάσεις κάθε Σάββατο και Κυριακή στο θέατρο Αλκμήνη.