NGBI-500 : Επιδείνωση των επιχειρηματικών συνθηκών στη Β. Ελλάδα
Μεγάλη υποχώρηση παρουσίασε μεταξύ Μαρτίου και Απριλίου 2012 ο δείκτης Northern Greece Business Index 500 (NGBI-500).
Συγκεκριμένα, κατά τον μήνα Απρίλιο, ο δείκτης NBGI-500, που καταρτίζεται από την εταιρεία δημοσκοπήσεων INTERVIEW, με βάση δείγμα 500 επιχειρήσεων, διαμορφώθηκε στις -47 μονάδες, έναντι -41 τον Μάρτιο του 2012, με τις επιχειρήσεις να κρίνουν μόλις σε ποσοστό 2% ότι η κατάσταση τους είναι καλή. Το ποσοστό αυτό είναι το χαμηλότερο από τον Οκτώβριο του 2009, όταν ξεκίνησαν οι μετρήσεις του δείκτη NGBI 500.
Αμετάβλητο και πολύ υψηλό, στο 61%, παρέμεινε το ποσοστό όσων επιχειρήσεων δήλωσαν ότι η κατάστασή τους είναι κακή, αν και κάποιο μικρό περιθώριο αισιοδοξίας αφήνει η αύξηση εκείνων, που χαρακτήρισαν ως ικανοποιητική την πορεία της επιχείρησής τους.
Πώς βλέπουν το μέλλον οι επιχειρήσεις της περιοχής; Και σε αυτό το σημείο υπάρχει κάποια θετική ένδειξη, καθώς συρρικνώθηκαν στο 47% -έναντι 49% τον Μάρτιο- οι επιχειρήσεις, που εκτίμησαν ότι η κατάστασή τους θα είναι χειρότερη για το επόμενο εξάμηνο. Στασιμότητα προέβλεψε το 42% (32% τον Μάρτιο) και βελτίωση μόλις το 11%.
Σταθερά υψηλή και μάλιστα αυξημένη ήταν και τον Απρίλιο η πρόθεση απολύσεων, προσεγγίζοντας το 32%, έναντι 30% τον Μάρτιο του 2012, ενώ παρέμεινε ισχνή και μόλις στο 2% η πιθανότητα για προσλήψεις.
Το 66% των Βορειοελλαδικών επιχειρήσεων δήλωσε ότι επιλέγει να διατηρήσει αμετάβλητο τον αριθμό του προσωπικού του.
Όσον αφορά στο ερώτημα για τον τζίρο της επιχείρησης, οι απαντήσεις τον φετινό Απρίλιο καταδεικνύουν διεύρυνση του αριθμού των επιχειρήσεων, που επισήμαναν πως παρέμεινε ο ίδιος (29%, έναντι 18% τον Μάρτιο). Αύξηση πωλήσεων αποτυπώθηκε στις απαντήσεις μόλις του 14%(11% το αντίστοιχο ποσοστό τον Μάρτιο του 2012) των επιχειρήσεων.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ο Καναδάς αφαιρεί τη Συρία από τη μαύρη λίστα των κρατών που υποστηρίζουν την τρομοκρατία
- Ουκρανία: Η όποια «αληθινή πρόοδος» για την αποκατάσταση της ειρήνης εξαρτάται από τη Ρωσία, λένε οι ΗΠΑ
- Στα «Νέα Σαββατοκύριακο»: Τρεις προ(σ)κλήσεις
- Μπενφίκα – Σπόρτινγκ 1-1: Χωρίς νικητή το ντέρμπι της Λισαβόνας
- ΗΠΑ: Η κυβέρνηση Τραμπ θα επεκτείνει την ταξιδιωτική απαγόρευση για πολίτες πάνω από 30 χωρών
- Μάιντς – Γκλάντμπαχ 0-1: Ο Ντα Κόστα καταδίκασε την ομάδα του
