Μη δεσμευτική συμφωνία για εξαγορά πλειοψηφικού πακέτου μετοχών στη ρωσική AutoVAZ, που κατασκευάζει μεταξύ άλλων τα εικονικά Lada, υπέγραψαν η γαλλική Renault και η ιαπωνική Nissan. Οι δύο εταιρείες θα αγοράσουν το 67% των μετοχών της εταιρείας έναντι συνολικά 750 εκατ. δολ., αλλά η εξαγορά θα ολοκληρωθεί το 2014 -αργότερα από το αρχικώς αναμενόμενο.

Με την εξαγορά, οι δύο κολοσσοί θα ελέγχουν το 74% των μετοχών της AutoVAZ. Η Renault θα επενδύσει 300 εκατ. δολ. και η Nissan 450 εκατ. δολ.

Η AutoVAZ ήταν ο κυρίαρχος στους δρόμους της Ρωσίας τις τελευταίες δεκαετίες, αλλά το μερίδιό της στην αγορά έχει αρχίσει να συρρικνώνεται καθώς στρώματα της ρωσικής κοινωνίας που έχουν πια μεγαλύτερη οικονομική ευχέρεια στρέφονται σε ξένα μοντέλα.

Η Renault είχε ξεκινήσει την επενδυτική «επίθεσή» της στη ρωσική εταιρεία ήδη από το 2008, όταν και απέκτησε πακέτο μετοχών στην AutoVAZ.

Πριν από περίπου ένα μήνα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε εγκαινιάσει τις νέες εγκαταστάσεις της μονάδας της AutoVAZ στο Τολιάτι. Η επέκταση είχε κοστίσει 525 εκατ. δολ. και αυξάνει τη δυνατότητα παραγωγής της εταιρείας σε σχεδόν ένα εκατομμύριο οχήματα το χρόνο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο