Ποιος χρειάζεται φθορίωση;
Όλοι, παιδιά και ενήλικες, χρειάζονται φθόριο για προστασία από την τερηδόνα. Γι’ αυτό είναι αναγκαίο το καθημερινό βούρτσισμα των δοντιών με φθοριούχο οδοντόκρεμα, πρωί και βράδυ, για δύο τουλάχιστον λεπτά κάθε φορά, καθώς και η χρήση φθοριούχου στοματικού διαλύματος.
Επιπλέον, για τα παιδιά είναι απαραίτητη και η τοπική φθορίωση από τον οδοντίατρο/παιδοδοντίατρο 2-4 φορές το χρόνο, ανάλογα με τον τερηδονικό κίνδυνο που διατρέχει το κάθε παιδί. Η τοπική εφαρμογή φθορίου στο οδοντιατρείο, σε συνδυασμό με τον έλεγχο των δοντιών και του στόματος, συμβάλλουν σε μεγάλο βαθμό στη μείωση της τερηδόνας. Είναι σημαντικό η πρόληψη της τερηδόνας να ξεκινάει από τα πρώτα κιόλας δόντια του παιδιού (νεογιλά), ώστε να διασφαλιστεί η υγεία των μόνιμων δοντιών.
Πέρα από τα παιδιά, υπάρχουν αρκετές ομάδες ανθρώπων που μπορούν να επωφεληθούν από την φθορίωση, λόγω του υψηλότερου κινδύνου εμφάνισης τερηδόνας που διατρέχουν. Οι ομάδες με αυξημένο κίνδυνο για τερηδόνα περιλαμβάνουν άτομα με:
- ιστορικό τερηδόνας τα προηγούμενα χρόνια
- κακή στοματική υγιεινή
- ορθοδοντική θεραπεία
- πολλές γέφυρες, στεφάνες δοντιών και άλλες προσθετικές αποκαταστάσεις
- ξηροστομία ή έλλειψη σιέλου (από φάρμακα, ακτινοβολίες ή ασθένειες)
- εκτεθειμένες επιφάνειες ριζών (π.χ. λόγω περιοδοντίτιδας)
- διατροφή με υψηλά επίπεδα ζάχαρης ή υδατανθράκων, και ιδιαίτερα μεταξύ των κύριων γευμάτων
- σωματική ή νοητική υστέρηση
- καθόλου ή ελλιπή πρόσβαση σε οδοντιατρική φροντίδα
Για τις παραπάνω ομάδες, ο οδοντίατρος θα καθορίσει το κατάλληλο πρόγραμμα πρόληψης και αντιμετώπισης της τερηδόνας, που μπορεί να περιλαμβάνει τακτικές φθοριώσεις στο οδοντιατρείο (2-4 φορές ανά έτος) ή/και χρήση ειδικών προϊόντων υψηλής συγκέντρωσης φθορίου στο σπίτι.
health.in.gr
- To ΠΑΣΟΚ, οι συνεργασίες και το μήνυμα στον Τσίπρα
- Τι γράφουν στο Μεξικό για Κρουζ Αζούλ και Γιακουμάκη
- Ζεφύρι: Μάχη για τη ζωή της δίνει 3χρονη που παρασύρθηκε από αυτοκίνητο
- «Αφιέρωμα στη Nina Simone»: Στις 6 Ιουνίου στο Theatre of the No
- Αρκάς: Η καλημέρα της Πέμπτης
- Πάτρα: Νέος θάνατος κρατούμενου στις φυλακές Αγίου Στεφάνου – Στους 7 οι νεκροί μέσα σε λίγες εβδομάδες
- Καλαμάτα: «Καθαρές» οι εξετάσεις των παιδιών – «Βοήθεια, μα γιατί» ήταν τα τελευταία λόγια της 39χρονης
- Έτσι η αβεβαιότητα επηρεάζει τη σχέση
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 04.06.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/06/pexels-josh-hild-1270765-4606770-315x220.jpg)

























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442