Στις 12 Σεπτεμβρίου θα διεξαχθούν οι εκλογές στην Ολλανδία
Δεκτή έκανε η βασίλισσα της Ολλανδίας Βεατρίκη την παραίτηση της κυβέρνησης και συμφώνησε στη διεξαγωγή εκλογών στις 12 Σεπτεμβρίου. Η κυβέρνηση συνασπισμού κατέρρευσε, καθώς τα κόμματα δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία για τις περικοπές δαπανών 16 δισεκατομμυρίων ευρώ. Τα μέτρα αυτά θεωρούνται απαραίτητα, για να περιοριστεί το έλλειμα της χώρας στο 3% του ΑΕΠ, όπως επιτάσσει το νέο δημοσιονομικό σύμφωνο. Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στα πολιτικά κόμματα αναμένεται να συνεχιστούν την Πέμπτη.
Δεκτή έκανε η βασίλισσα της Ολλανδίας Βεατρίκη την παραίτηση της κυβέρνησης και συμφώνησε στη διεξαγωγή εκλογών στις 12 Σεπτεμβρίου.
Η κυβέρνηση συνασπισμού κατέρρευσε τη Δευτέρα, καθώς στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου τα κόμματα που συναποτελούν τον κυβερνητικό συνασπισμό δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία για τις περικοπές δαπανών 16 δισεκατομμυρίων ευρώ που η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί έναντι των Βρυξελλών να πραγματοποιήσει.
Ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε υπέβαλε την παραίτησή του τη Δευτέρα και την επόμενη μέρα τα κόμματα που εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο, συμφώνησαν στη διάρκεια συνεδρίασης, στην ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών.
Ο Ρούτε του συντηρητικού κόμματος VVD επιδιώκει συμβιβαστική συμφωνία με το Εργατικό Κόμμα PvdA και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης για να περάσουν οι περικοπές στον προϋπολογισμό, ύψους 14 ως 16 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Τα μέτρα αυτά θεωρούνται απαραίτητα, προκειμένου η Ολλανδία να μπορέσει να περιορίσει το έλλειμμά της στο 3% του ΑΕΠ, όπως επιτάσσει το νέο δημοσιονομικό σύμφωνο.
Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στα πολιτικά κόμματα αναμένεται να συνεχιστούν την Πέμπτη.
Οι συνομιλίες κατέρρευσαν ανάμεσα στους Φιλελεύθερους (VVD), τους Χριστιανοδημοκράτες (CDA) και τους Ακροδεξιούς (PVV), καθώς ο Γκέερτ Βίλντερς, ηγέτης του ακροδεξιού Κόμματος της Ελευθερίας (το οποίο δεν ανήκε στον κυβερνητικό συνασπισμό αλλά τον στήριζε), αποχώρησε απορρίπτοντας την ανάγκη λήψης μέτρων λιτότητας ως «παράλογη απαίτηση των Βρυξελλών».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γερμανικό
- ΣτΕ: Νόμιμες οι μονομερείς αυξήσεις στα ασφάλιστρα των συμβολαίων υγείας
- Όλοι θέλουν τον Κλοπ αλλά ο Γερμανός…
- Σεσίλια Χιμένεθ: Πέθανε η ενορίτισσα που έγινε viral ως η χειρότερη συντηρήτρια έργων τέχνης στον κόσμο
- Κολωνάκι: Οι αντιφάσεις που πρόδωσαν τον γιο της Ελένης Παπαδοπούλου – Πώς προσπάθησε να καλύψει τα ίχνη του
- Τα Χριστούγεννα στην Ισλανδία ήταν θερμότερα από ό,τι στην Ελλάδα – Ρεκόρ ζέστης κοντά στους 20 βαθμούς
- Οι αγρότες με σύνταξη 350 ευρώ στους δρόμους, ο Μητσοτάκης με 300 εκατ. δώρο στον Αλαφούζο
