Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη

Άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη

Tα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με συνεχώς αυξανόμενες επιστημονικές μαρτυρίες, υποστηρίζεται η άποψη ότι υπάρχει ισχυρή συσχέτιση μεταξύ της στοματικής υγείας και διαφόρων νοσημάτων γενικής υγείας, όπως η καρδιαγγειακή νόσος και ο σακχαρώδης διαβήτης.

Είναι γεγονός, ότι η στοματική υγεία αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της γενικής υγείας και της ευεξίας του ατόμου. Tα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με συνεχώς αυξανόμενες επιστημονικές μαρτυρίες, υποστηρίζεται η άποψη ότι υπάρχει ισχυρή συσχέτιση μεταξύ της στοματικής υγείας και διαφόρων νοσημάτων γενικής υγείας, όπως η καρδιαγγειακή νόσος και ο σακχαρώδης διαβήτης.

Ποιές οι εκδηλώσεις του Σακχαρώδους Διαβήτη στη Στοματική Κοιλότητα;
Στην περίπτωση του σακχαρώδους διαβήτη, ο ανεπαρκής γλυκαιμικός έλεγχος έχει αντίκτυπο σε πολλά σημεία, περιλαμβανομένης και της στοματικής υγείας. Τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη έχουν τάση για ανάπτυξη στοματικών επιπλοκών, όπως:

  • ουλίτιδα και περιοδοντίτιδα,
  • ξηροστομία (προβλήματα με τη ροή του σάλιου),
  • τερηδόνα,
  • λοιμώξεις από μύκητες,
  • υπερτροφία παρωτίδας,
  • αίσθημα καύσου στο στόμα.

Γιατί ο Σακχαρώδης Διαβήτης μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα Στοματικής Υγείας;
Η αύξηση στη συγκέντρωση γλυκόζης στη στοματική κοιλότητα λόγω παρατεταμένης υπεργλυκαιμίας, καθώς και η μειωμένη ροή σάλιου λόγω αγγειακών αλλαγών, μπορεί να συμβάλλουν στον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων και τον αυξημένο σχηματισμό μικροβιακής πλάκας, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο για τερηδόνα, ουλίτιδα και περιοδοντίτιδα. Συγκεντρωτικά, ο σακχαρώδης διαβήτης δημιουργεί ειδικές συνθήκες που μπορεί να οδηγήσουν στην εμφάνιση μιας σειράς προβλημάτων στη στοματική κοιλότητα.

Τι μπορούμε να κάνουμε για καλύτερη Στοματική Υγεία;
Ο έλεγχος της γλυκόζης στο αίμα είναι ο θεμελιώδης τρόπος αντιμετώπισης του σακχαρώδη διαβήτη για να ελαχιστοποιηθούν οι επιπλοκές του. Ενώ, παράλληλα, η πρόληψη και η αντιμετώπιση των διαφόρων νόσων του στόματος, θα πρέπει να θεωρούνται αναπόσπαστα σημεία της διαχείρισης του σακχαρώδη διαβήτη. Επομένως, είναι αναγκαίες οι τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο και η σωστή καθημερινή στοματική υγιεινή δηλ.:

  • βούρτσισμα των δοντιών δύο φορές την ημέρα με απλή φθοριούχο οδοντόκρεμα (1450 ppm φθορίου) ή με οδοντόκρεμα υψηλής συγκέντρωσης φθορίου (5000 ppm φθορίου),
  • μεσοδόντιος καθαρισμός με οδοντικό νήμα ή/και βουρτσάκια μεσοδοντίων διαστημάτων,
  • χρήση στοματικού διαλύματος τουλάχιστον μια φορά την ημέρα.

health.in.gr

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024