Στο σπίτι του στην Διονυσίου Αρεοπαγίτου συνελήφθη το πρωί της Μεγάλης Τετάρτης ο πρώην υπουργός, Άκης Τσοχατζόπουλος, μετά από ένταλμα που εκδόθηκε σε βάρος του από τον ειδικό ανακριτή Πρωτοδικών και την εισαγγελέα, οι οποιοι σχηματίσαν χωριστή δικογραφία για τα περιουσιακά του στοιχεία και τον τρόπο απόκτησής τους, σύμφωνα με την οποία προήλθαν από ξέπλυμα χρήματος και συγκεκριμένα της μίζας  για την αγορά των υποβρυχίων από τη γερμανική εταιρεία Ferrostaal.

Στο ένα σπίτι κόρης του πρώην υπουργού βρέθηκαν 6 πλάκες χρυσού. Έρευνα πραγματοποιήθηκε και στην οικία επιχειρηματία και στενού φίλου του κ. Τσοχατζόπουλου, ο οποίος εμπλέκεται και στο σκάνδαλο Siemens.

Η έρευνα στα σπίτια της κόρης του (σε Κολωνάκι και Π.Ψυχικό) έγινε παρουσία του εισαγγελέα Γ.Δραγάτση.

Η Αρετή Τσοχατζοπούλου, όπως και η σύζυγος του πρώην υπουργού είναι εμπλεκόμενες στην υπόθεση, αλλά δεν περιλαμβάνονται στα εντάλματα σύλληψης που εκδόθηκαν από τον ανακριτή.

Ο Άκης Τσοχατζόπουλος οδηγήθηκε το απόγευμα στην εισαγγελία Πρωτοδικών, συνοδευόμενος από μέλη της υποδιεύθυνσης οργανωμένου εγκλήματος με καλυμμένα πρόσωπα, και έπειτα στον ανακριτή για να πάρει προθεσμία για να απολογηθεί.

Τρεις ακόμη συλλήψεις

Στην εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών αναμένεται να οδηγηθούν ο επιχειρηματίας Γιώργος Σαχπατζίδης και ένας ξάδελφος του Άκη Τσοχατζόπουλου, που συνελήφθησαν, κατηγορούμενοι για εμπλοκή στην υπόθεση των περιουσιακών στοιχείων του πρώην υπουργό.

Οι δύο άνδρες συνελήφθησαν στη Θεσσαλονίκη βάσει σχετικών ενταλμάτων που εκδόθηκαν από τις ανακριτικές αρχές.

Κατηγορούνται δε ότι λειτούργησαν ως παρένθετα πρόσωπα, για να μπορεί ο πρώην υπουργός να αποκρύπτει τα περιουσιακά του στοιχεία.

Σε βάρος του Άκη Τσοχατζόπουλου έχει αποδοθεί η κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

Όπως έγινε γνωστό, ο εξάδελφος του πρώην υπουργού φέρεται ως διαχειριστής υπεράκτιας εταιρίας, μέσω της οποίας γίνονταν αγορές ακινήτων. Σε ό,τι αφορά τον 62χρονο Βορειοελλαδίτη επιχειρηματία, ο οποίος είναι μέτοχος στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ, αυτός συνδέεται εδώ και πολλά χρόνια πολιτικά και προσωπικά με τον πρώην υπουργό.

Συνελήφθη επίσης στην Καρδίτσα η λογίστρια Ευ.Λαμπροπούλου. 

* Συνολικά στην υπόθεση είναι κατηγορούμενοι περισσότερα από 10 πρόσωπα, ενώ πηγές της Εισαγγελίας χαρακτηρίζουν τα στοιχεία «πολλά και πολύ σοβαρά».

H Torcaso, σύμφωνα με τη δικογραφία, φέρεται να εισέπραξε μίζα εκατομμυρίων ευρώ από την γερμανική εταιρεία προμηθεύτρια στο σκάνδαλο των υποβρυχίων. Εμφανίζεται όμως και ως αγοράστρια του ακινήτου της Διονυσίου Αρεοπαγίτου.

«Πάμε στον ανακριτή. Θα τα πούμε εκεί» δήλωσε ο κ.Τσοχατζόπουλος προσερχόμενος στην ΓΑΔΑ. Αργότερα ο πρώην υπουργός αναμένεται να οδηγηθεί στην εισαγγελία Πρωτοδικών.

Ο πρώην υπουργός κατηγορείται ότι εισέπραξε μέσω υπεράκτιων εταιρειών από την γερμανική εταιρεία Ferrostaal μίζα οκτώ εκατομμυρίων ευρώ, με την οποία αγόρασε ακίνητα στη λεωφόρο Κηφισίας και στην οδό Κομνά Τράκα, αλλά και την κατοικία του στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, για την οποία έγινε χωριστή δικαστική έρευνα.

Τα χρήματα, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, διαβιβάστηκαν μέσω της τράπεζας Morgan Stanley στην Ελβετία.

Για το θέμα των περιουσιακών στοιχείων του πρώην υπουργού διενεργήθηκε προκαταρκτική εξέταση από τις εισαγγελείς πρωτοδικών Ευγ.Κυβέλου και Ελ.Σίσκου που ξεκίνησε το 2010, με αφορμή δημοσιεύματα για την υπόθεση της αγοράς του ακινήτου επί της Διονυσίου Αρεοπαγίτου και αφορούσε τη νομιμότητα της αγοραπωλησίας και το σύνολο των περιουσιακών του στοιχείων με ερευνώμενα αδικήματα τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, αδίκημα διαρκές, αλλά και φορολογικές παραβάσεις.

Στο πλαίσιο της έρευνας, ο πρώην υπουργός κλήθηκε ενώπιον των εισαγγελέων με την ιδιότητα του υπόπτου τον Οκτώβριο του 2011. Με το πέρας της προκαταρκτικής ο φάκελος διαβιβάστηκε στον ειδικό ανακριτή που σε συνεννόηση με την εισαγγελία εξέδωσε ένταλμα σε βάρος του πρώην υπουργού.

Αντιδράσεις για τη σύλληψη Τσοχατζόπουλου

Πηγές της Ιπποκράτους αναφέρουν σχετικά με την σύλληψη του Άκη Τσοχατζόπουλου: «Η Δικαιοσύνη πρέπει να κάνει απερίσπαστη τη δουλειά της». Προσθέτουν μάλιστα ότι η Δικαιοσύνη «θα ήταν προτιμότερο να το είχε κάνει με μεγαλύτερη ταχύτητα».

Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, ο Γ.Μιχελάκης ανέφερε πως ο Άκης Τσοχατζόπουλος «είναι ο τρίτος που κατηγορείται από τις Δικαστικές Αρχές, μετά τους κυρίους Μαντέλη και Τσουκάτο, επίσης κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

«Η αλήθεια για τη διαφθορά και την καταλήστευση του Δημοσίου αποκαλύπτεται και αποκαλύπτει με ποιο τρόπο διαχειρίζονταν επί χρόνια το δημόσιο χρήμα οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ» ανέφερε ο εκπρόσωπος της ΝΔ.

«Το ένταλμα σύλληψης εναντίον του κ.Τσοχατζόπουλου μεταξύ άλλων και για το σκάνδαλο της προμήθειας των τεσσάρων γερμανικών υποβρυχίων απαιτεί όχι μόνο δικαστικές αλλά και κυβερνητικές πρωτοβουλίες» τονίζει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.

«Η κυβέρνηση και τα κόμματα που την στηρίζουν οφείλουν έστω και τώρα να παγώσουν την προμήθεια των γερμανικών υποβρυχίων εξοικονομώντας ταυτόχρονα για το δημόσιο ποσό ύψους τουλάχιστον ένα δις ευρώ» προσθέτει.

»Οι αποφάσεις της γερμανικής Δικαιοσύνης που συνδέουν την προμήθεια των γερμανικών υποβρυχίων με μίζες ύψους πολλών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ σε Έλληνες αξιωματούχους αλλά και η εν εξελίξει έρευνα της ελληνικής Δικαιοσύνης για το ίδιο σκάνδαλο, επιβάλλουν το «πάγωμα» και την επανεξέταση από μηδενική βάση της σχετικής σύμβασης μέχρις ότου εκκαθαριστεί πλήρως δικαστικά η υπόθεση».

Ο ΛΑΟΣ σε ανακοίνωσή του σημειώνει: «Έγινε με καθυστέρηση κάτι που έπρεπε να είχε γίνει προ πολλού. Δεν είναι όμως μόνο ο Άκης. Τα δύο μεγάλα κόμματα μπαίνουν ‘ασπίδες’ στα ανομήματα πολλών στελεχών τους».

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ.Καρατζαφέρης, χαρακτήρισε μεν σημαντική την εξέλιξη αλλά τόνισε την εκτίμησή του πως εντάσσεται σε «σχεδιασμό δημιουργίας εντυπώσεων». Υποστήριξε δε πως αυτό επιβεβαιώνεται και με τη συγκυρία της σύλληψης, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Τι άλλαξε τελευταία ημέρα και έπρεπε να γίνει τώρα η σύλληψη;»

Ο Πάνος Καμμένος σχολίασε στο twitter: «Η τιμωρία δεν τελειώνει με το ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε 19 χρόνια μετά από τότε που το ζητούσα».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο