Υπό όρους αποφυλάκιση όσων εκτίουν μικρές ποινές εισηγείται ο Άρειος Πάγος
Η αποφυλάκιση όσων έχουν ποινή μικρότερη των 5 ετών είναι δυνατή αναφέρει ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Αναστάσιος Κανελλόπουλος, απαντώντας σε ερώτημα που του υποβλήθηκε. Διευκρινίζει παράλληλα ότι όσοι έχουν καταδικαστεί με ποινή κάθειρξης άνω των 5 ετών δεν αποφυλακίζονται.
Η αποφυλάκιση όσων έχουν ποινή μικρότερη των 5 ετών είναι δυνατή αναφέρει ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Αναστάσιος Κανελλόπουλος, απαντώντας σε ερώτημα που του υποβλήθηκε.
Διευκρινίζει παράλληλα ότι όσοι έχουν καταδικαστεί με ποινή κάθειρξης άνω των 5 ετών δεν αποφυλακίζονται.
Ειδικότερα, κατόπιν σχετικού ερωτήματος του προϊσταμένου των Φυλακών Χαλκίδας, ο κ.Κανελλόπουλος στην υπ’ αριθμ. 3/2012 γνωμοδότησή του επισημαίνει ότι οι κρατούμενοι οι οποίοι εκτίουν ποινή που δεν υπερβαίνει τα 5 χρόνια απολύονται άμεσα σε εφαρμογή του Ν. 4043/2012, με διάταξη των κατά τόπους εισαγγελέων πλημμελειοδικών, εάν:
- Η ποινή τους είναι μέχρι τρία χρόνια και έχουν εκτίσει ή εκτίουν το 1/10 της ποινής
- Εάν η ποινή τους είναι από 3 έως 5 έτη (συμπεριλαμβανομένης και της κάθειρξης) εφόσον έχουν εκτίσει ή εκτίουν το 1/5 της ποινής.
Τέλος, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου επισημαίνει ότι από την επίμαχη διάταξη του άρθρου 1 παράγραφος 1 του Ν. 4043/2012, «ανενδοιάστως προκύπτει ότι η εφαρμογή αυτής αφορά αποκλειστικώς καταδίκους, οι οποίοι εκτίουν στερητική της ελευθερίας ποινή μέχρι πέντε ετών».
Προσθέτει ακόμη ότι «πάσα περαιτέρω στερητική της ελευθερίας ποινή, απλή ή συγχωνευτική, που υπερβαίνει τα 5 έτη, δεν εμπίπτει στην προαναφερθείσα διάταξη».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Κριτική σε Αταμάν: «Σε ομάδα με χαμηλότερο μπάτζετ δεν νομίζω ότι θα έκανε κάτι…»
- Βρετανία: Νέα αποστασία βουλευτή των συντηρητικών – Μεταπήδησε στο κόμμα του Φάρατζ
- Ρόκετς – Πέλικανς 119-110: Σπουδαία νίκη και ματς-ορόσημο για τον Ντουράντ (vids)
- Πακιστάν: Αυξήθηκε σε 11 ο αριθμός των νεκρών από την πυρκαγιά στο εμπορικό κέντρο – Πάνω από 60 αγνοούμενοι
- Ιράν: η Ισλαμική Δημοκρατία στο σταυροδρόμι
- Όταν τα ντοκιμαντέρ γίνονται screen therapy: Από το πολιτικό χάος στη μαγεία της σύνδεσης και το προσωπικό στοίχημα ενός διάσημου σεφ
