Χιλιάδες δανειολήπτες προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη, ζητώντας «κούρεμα»
Στο «κόκκινο» βρίσκονται τα χρέη χιλιάδων δανειοληπτών, οι οποίοι προσφεύγουν καθημερινά στη Δικαιοσύνη ζητώντας «κούρεμα» του μεγαλύτερου μέρους των οφειλών τους προς τις τράπεζες. Μόνο στο Ειρηνοδικείο της Αθήνας, περίπου είκοσι αιτήσεις για υπαγωγή στον νόμο σχετικά με τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά κατατίθενται σε καθημερινή βάση από τις αρχές του 2012.
Στο «κόκκινο» βρίσκονται τα χρέη χιλιάδων δανειοληπτών, οι οποίοι προσφεύγουν καθημερινά στη Δικαιοσύνη ζητώντας «κούρεμα» του μεγαλύτερου μέρους των οφειλών τους προς τις τράπεζες. Μόνο στο Ειρηνοδικείο της Αθήνας, περίπου είκοσι αιτήσεις για υπαγωγή στον νόμο σχετικά με τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά κατατίθενται σε καθημερινή βάση από τις αρχές του 2012.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, από τις αρχές του χρόνου έχουν κατατεθεί 807 αιτήσεις δανειοληπτών που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους έναντι των τραπεζών, ενώ το έτος 2011 είχαν κατατεθεί συνολικά 2.249 αιτήσεις.
Πριν οι οφειλέτες φτάσουν στο Ειρηνοδικείο, βάσει του νόμου πρέπει να ακολουθήσουν συγκεκριμένα βήματα, τα οποία είναι:
- Ο εξωδικαστικός συμβιβασμός μεταξύ του οφειλέτη και όλων των πιστωτών.
- Αίτηση στο Ειρηνοδικείο της περιοχής όπου διαμένει ο οφειλέτης. Η αίτηση αυτή πρέπει να περιλαμβάνει αναλυτική κατάσταση της περιουσίας και των εισοδημάτων του οφειλέτη και της συζύγου του, λεπτομερή κατάσταση των απαιτήσεων των πιστωτών (κεφάλαιο, τόκοι, έξοδα) και
- σχέδιο διευθέτησης των οφειλών.
- Προσπάθεια συμβιβασμού ενώπιον του δικαστηρίου: εκ του νόμου οφειλέτης και πιστωτής υποχρεώνονται σε μια νέα προσπάθεια συμβιβασμού και ενώπιον του δικαστηρίου που θα κρίνει την αίτηση.
- Δικαστική ρύθμιση των οφειλών: αν αποτύχει ο δικαστικός συμβιβασμός, το δικαστήριο λαμβάνοντας υπόψη του τα περιουσιακά στοιχεία και τα εισοδήματα του οφειλέτη προχωρά στη ρύθμιση των χρεών.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Δυτική Όχθη: Έντονες αντιδράσεις από τους Παλαιστίνιους για τα νέα μέτρα του Ισραήλ – «De facto προσάρτηση»
- Greece Energy Outlook: Deals and Vertical Corridor Talks
- Φάμελλος για Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας: Είμαστε υπερήφανοι που καθιερώθηκε με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ
- Από το Hamnet στο H is for Hawk: Γυναίκες, γεράκια και η αθόρυβη ανατροπή των έμφυλων στερεοτύπων
- Ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης στην ετήσια εκδήλωση της Παγκρητίου Ενώσεως
- Το τελευταίο «αντίο» στον θρύλο της νύχτας – Συγγενείς και φίλοι αποχαιρέτησαν τον Λάκη Ραπτάκη
