Πιθανή αύξηση της θερμοκρασίας σε αντιδραστήρα της Φουκουσίμα
Η θερμοκρασία στο εσωτερικό του κατεστραμμένου αντιδραστήρα 2 στο εργοστάσιο Φουκουσίμα-Νταΐτσι δείχνει να έχει αυξηθεί πάνω από το όριο ασφάλειας που έχει θέσει η ιαπωνική κυβέρνηση, ωστόσο αυτό μπορεί να οφείλεται σε δυσλειτουργία ενός θερμόμετρου. Η διαχειρίστρια εταιρεία Tepco εκτιμά ότι ο αντιδραστήρας παραμένει στην ασφαλή κατάσταση της «εν ψυχρώ διακοπής».
Η θερμοκρασία στο εσωτερικό του κατεστραμμένου αντιδραστήρα 2 στο εργοστάσιο Φουκουσίμα-Νταΐτσι δείχνει να έχει αυξηθεί πάνω από το όριο ασφάλειας που έχει θέσει η ιαπωνική κυβέρνηση, ωστόσο αυτό μπορεί να οφείλεται σε δυσλειτουργία ενός θερμόμετρου.
Η Tepco, η εταιρεία που διαχειρίζεται το σταθμό της Φουκουσίμα, ανακοίνωσε ότι ένα από τα τρία θερμόμετρα που έχουν εισαχθεί στον αντιδραστήρα δείχνει αύξηση της θερμοκρασίας στους 82 βαθμούς Κελσίου.
Η θερμοκρασία αυτή ξεπερνά το όριο των 80 βαθμών που έθεσε η αρχή πυρηνικής ασφάλειας, παραμένει όμως αρκετά κάτω από το όριο των 100 βαθμών που απαιτείται για να παραμείνει ο αντιδραστήρας σε κατάσταση «εν ψυχρώ διακοπής».
Σε αυτή την κατάσταση, η αλυσιδωτή αντίδραση σχάσης του πυρηνικού καυσίμου δεν μπορεί να συντηρηθεί ώστε να οδηγήσει σε νέα τήξη του πυρήνα.
Τα άλλα δύο θερμόμετρα δείχνουν ότι η θερμοκρασία παραμένει γύρω στους 35 βαθμούς Κελσίου, και η Tepco δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να έχει υποστεί βλάβη το πρώτο θερμόμετρο.
Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, τα δείγματα αερίου που συλλέγονται από τον αντιδραστήρα δεν δείχνουν ύποπτη δραστηριότητα ή απελευθέρωση ατμού από αύξηση της θερμοκρασίας.
«Πιστεύουμε ότι ο αντιδραστήρας παραμένει σε κατάσταση διακοπής εν ψυχρώ» καθησύχασε εκπρόσωπος της Tepco.
Προληπτικά, πάντως, η εταιρεία αύξησε τον όγκο του νερού και του βορικού οξέος που ψύχουν τον αντιδραστήρα και εμποδίζουν την αλυσιδωτή αντίδραση.
Η Tepco και η ιαπωνική κυβέρνηση εκτιμούν ότι θα χρειαστούν δεκαετίες για την πλήρη διάλυση του σταθμού Φουκουσίμα-Νταΐτσι, όπου εκδηλώθηκε πέρυσι το Μάρτιο το χειρότερο πυρηνικό ατύχημα μετά το Τσερνόμπιλ.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- NBA: Νέα άνετη νίκη και 2-0 οι Θάντερ τους Λέικερς, προβάδισμα δύο νικών και για τους Πίστονς (vids)
- Λευκάδα: Έρευνες από Λιμενικό και Ένοπλες Δυνάμεις για το σκάφος – drone που εντόπισαν ψαράδες
- Θεσσαλονίκη: Συνελήφθησαν δύο ανήλικοι που πέταγαν πέτρες σε αστικό λεωφορείο και έσπασαν τα τζάμια του
- Σπύρος Ρέτσας: Μυστήριο με την εξάφανισή του – Η τελευταία διαδρομή με το ταξί
- Φραντσέσκα Αλμπανέζε: Οι κατηγορίες περί αντισημιτισμού που εκτοξεύονται ως χαρτοπόλεμος είναι για να αποσπάται η προσοχή από τα θύματα
- Αν αυτό το παλτό μπορούσε να μιλήσει – Το μακρύ ταξίδι του πανωφοριού Τσέστερφιλντ του Φ. Σκοτ Φιτζέραλντ
- Γιατί τόσο λίγες γεννήσεις; Ίσως να έχουμε παραβλέψει τον σημαντικότερο λόγο από όλους
- Σκούπες νέας γενιάς: Καθαριότητα χωρίς κόπο – τι να επιλέξεις
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 08.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/greg-rakozy-oMpAz-DN-9I-unsplash-315x220.jpg)














































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442