Μια Βραζιλιάνα στα ηνία του πετρελαϊκού κολοσσού Petrobras
Oι γυναίκες έχουν μπει δυναμικά στο προσκήνιο των χωρών της Νοτίου και Κεντρικής Αμερικής, αναλαμβάνοντας σε όλο και περισσότερες χώρες την προεδρία. Φαίνεται όμως ότι αυτό δεν είναι αρκετό. Στη Βραζιλία, εκτός από γυναίκα πρόεδρο, τώρα θα έχουν και γυναίκα στα ηνία του πετρελαϊκού κολοσσού Petrobras. Πρόκειται για την 58χρονη Μαρία ντας Γκράσας Σίλβα Φόστερ.
Oι γυναίκες έχουν μπει δυναμικά στο προσκήνιο των χωρών της Νοτίου και Κεντρικής Αμερικής, αναλαμβάνοντας σε όλο και περισσότερες χώρες την προεδρία. Φαίνεται όμως ότι αυτό δεν είναι αρκετό. Στη Βραζιλία, εκτός από γυναίκα πρόεδρο, τώρα θα έχουν και γυναίκα στα ηνία του πετρελαϊκού κολοσσού Petrobras.
Πρόκειται για την 58χρονη Μαρία ντας Γκράσας Σίλβα Φόστερ, η οποία έχει περάσει όλη την επαγγελματική της ζωή στην εταιρεία που θεωρείται ατμομηχανή της βραζιλιάνικης οικονομίας.
Η Petrobras βρίσκεται στην 34η θέση (επί συνόλου 500) πετρελαϊκών επιχειρήσεων παγκοσμίως. Η Σίλβα Φόστερ καλείται να διαχειριστεί και να επενδύσει ποσά που ξεπερνούν τα 225 δισ. δολάρια.
Η ίδια η πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρουσέφ πήρε την απόφαση διορισμού της, αφού οι δύο τους υπήρξαν συνεργάτιδες από τα τέλη της δεκαετίας του 1990.
Πολιτικοί παρατηρητές σχολιάζουν ότι οι δύο γυναίκες είναι εξίσου σκληρές στη δουλειά τους. Δεν συγχωρούν λάθη και εργάζονται με σύστημα και στόχους.
Η Σίλβα Φόστερ μεγάλωσε σε μια φτωχογειτονιά του Ρίο ντε Ζανέιρο, ενώ για να βοηθήσει οικονομικά την οικογένειά της μάζευε πλαστικά για ανακλυκλωση.
«Μεγάλωσα σε μια από τις χειρότερες παραγκουπόλεις της πόλης. Αντιμετώπισα οικογενειακή βία. Ήξερα ότι πρέπει να σπουδάσω για να βοηθήσω τη μητέρα μου και να επιβιώσω» δήλωσε πρόσφατα σε συνέντευξή της στο κανάλι «O Globo».
Όταν ήταν μικρή από τις κορυφές του Ρίο αγνάντευε τις ακτές της Βραζιλίας, κάνοντας απλά όνειρα.
Τώρα από το πολυετελές της γραφείο θα αγναντεύει τις ίδιες ακτές, κάνοντας σκέψεις για τα περίπου 50 δισεκατομμύρια βαρέλια «μαύρου χρυσού», τα οποία περιμένουν να αντληθούν…
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ο Τραμπ θα επιτρέψει την προώθηση νομοσχεδίου για κυρώσεις σε όσους έχουν εμπορικές σχέσεις με τη Ρωσία
- Ο Τραμπ διατάσσει με εκτελεστικό διάταγμα την αποχώρηση των ΗΠΑ από 66 διεθνείς οργανισμούς
- Η Κολομβία φοβάται «καταστροφή» στη Λατινική Αμερική μετά την επίθεση των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα
- Ο Τραμπ λέει ότι η Βενεζουέλα θα αγοράζει μόνο αμερικανικά προϊόντα από την πώληση του πετρελαίου της
- Πόσο αυξήθηκαν οι μισθοί το 2025 – Που έγιναν οι περισσότερες προσλήψεις
- Ποιος είναι ο 92χρονος δικαστής του Νικολάς Μαδούρο;
