Κύκλοι της γερμανικής κυβέρνησης επιβεβαίωσαν ότι εντός του Eurogroup γίνονται συζητήσεις να οριστεί από την ΕΕ ένας «εντεταλμένος προϋπολογισμού» για την Ελλάδα, η οποία θα εκχωρήσει με τον τρόπο αυτό στην πράξη τον έλεγχο των δημοσιονομικών της.

Σε δηλώσεις τους στο ελληνικό τμήμα της Deutsche Welle οι κύκλοι επισήμαναν ότι προχώρησαν στην πρόταση αυτή μετά την πρόσφατη προφορική ενημέρωση της τρόικας στους υπουργούς Oικονομικών της ευρωζώνης για την ανεπαρκή, όπως υποστήριξε η τρόικα, πορεία των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα.

Είπαν ακόμη ότι προχώρησαν στην πρόταση λόγω και της αίσθησης που επικρατεί στις Βρυξέλλες ότι συνεχώς οι εταίροι διατυπώνουν παράπονα έναντι της Αθήνας.

Ωστόσο, η ίδια πηγή δεν θέλησε να επιβεβαιώσει ότι το σχέδιο είναι γερμανικό.

Πρόσθεσε δε ότι «πρόκειται για ένα από τα σχέδια που συζητούνται αυτό το διάστημα στις Βρυξέλλες» και έχουν ως στόχο την εφαρμογή των μέτρων που έχουν συμφωνηθεί με την Αθήνα.

Το έγγραφο που αποκάλυψαν οι Financial Times αναφέρει ότι ο επίτροπος θα επιτηρεί όλες τις μεγάλες δαπάνες στην Ελλάδα και ταυτόχρονα θα μπορεί να βάζει βέτο στις δημοσιονομικές αποφάσεις αν αυτές δεν συνάδουν με τους στόχους των διεθνών δανειστών.

Τίθεται επίσης σαν προτεραιότητα η εξυπηρέτηση του χρέους έναντι άλλων εσωτερικών αναγκών.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Γράψτε το σχόλιο σας