Ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης θα βρέθουν δύο υποψήφιοι για την προεδρία της Κένυας και άλλοι δύο πολιτικοί, κατηγορούμενοι για εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας, στα επεισόδια που ξέσπασαν στην αφρικανική χώρα μετά τις προεδρικές του 2007.

Στο εδώλιο θα καθίσουν ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ουχούρου Κενιάτα, ένας συνεργάτης του, ο πρώην υπουργός Παιδείας Ουίλιαμ Ρούτο και ένας ραδιοφωνικός παραγωγός.

Η Κένυα είχε ζήσει εβδομάδες βίας μετά τις εκλογές του 2007 με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους πάνω από 1.200 άτομα, ενώ τουλάχιστον 600 χιλιάδες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Τα επεισόδια ξεκίνησαν αρχικά με συγκρούσεις αντιπάλων οπαδών των δύο διαφορετικών προεδρικών υποψηφίων, Ράιλα Οντίνγκα και Μουάι Κιμπάκι, για να εξελιχθούν τελικά σε οργανωμένες επιθέσεις εναντίον των κατοίκων ολόκληρων περιοχών.

Στις προεδρικές επικράτησε τελικά ο νυν πρόεδρος Μουάι Κιμπάκι, ο οποίος ασκεί καθήκοντα από το 2002.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ