Επιμένουν οι διαδηλώσεις για τα καύσιμα στη Νιγηρία, νέα περιστατικά θρησκευτικής βίας
Συνεχίστηκε για δεύτερη ημέρα την Τρίτη η απεργία διαρκείας στη Νιγηρία με τους πολίτες εξοργισμένους από το γεγονός ότι οι τιμές των καύσιμων διπλασιάστηκαν παρασύροντας τρόφιμα και υπηρεσίες και φέροντας σε δεινή θέση εκατομμύρια πολίτες. Καθώς οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται και με τη θρησκευτική βία αμείωτη, το ερώτημα είναι αν η κυβέρνηση του Γκούντλακ Τζόναθαν, ήδη αντιδημοφιλής για τα μέτρα της, θα μπορέσει να επιβάλλει την τάξη και να αποτρέψει την εξάπλωση της βίας στη θρησκευτικά διχασμένη χώρα.
Συνεχίστηκε για δεύτερη ημέρα την Τρίτη η απεργία διαρκείας στη Νιγηρία με τους πολίτες εξοργισμένους από το γεγονός ότι οι τιμές των καύσιμων διπλασιάστηκαν παρασύροντας τρόφιμα και υπηρεσίες και φέροντας σε δεινή θέση εκατομμύρια πολίτες.
Ομάδες νεαρών απέκλεισαν τον κεντρικό αυτοκινητόδρομο που συνδέει τον πλούσιο πετρελαιοπαραγωγό και χριστιανικό νότο με το μουσουλμανικό βορρά ζητώντας περισσότερη δημοκρατία.
Πέρα από τα τεράστια οικονομικά προβλήματα και την εκτεταμένη φτώχεια, η διαφθορά και η συγκέντρωση του πλούτου σε ελάχιστους ανθρώπους έχει κατεβάσει πολλούς ανθρώπους στο δρόμο, μερικούς και σε κινήματα τύπου Occupy Nigeria.
Δεκάδες χιλιάδες κατέβηκαν ξανά στους δρόμους σε ειρηνικές διαδηλώσεις που οργανώνουν συνδικάτα αλλά δεν έλειψαν τα περιστατικά θρησκευτικής βίας που ταλανίζουν τη χώρα τις τελευταίες εβδομάδες.
Στο Μπενίν Σίτι πλήθος ανθρώπων που επιτέθηκε σε τέμενος σκότωσε πέντε άτομα και τραυμάτισε άλλα έξι· τη Δευτέρα είχαν προσπαθήσει να πυρπολήσουν το κτίριο. Το περιστατικό φαίνεται ότι είναι ένα είδος εκδίκησης για τις δολοφονίες χριστιανών από την Μπόκο Χαράμ, εξτρεμιστική ισλαμιστική οργάνωση που δρα στα βόρεια.
Αφορμή των κινητοποιήσεων ήταν η κατάργηση κρατικής επιδότησης για την τιμή των καυσίμων με την αιτιολογία της μη βιωσιμότητας του μέτρου. Μέσα σε λίγες ημέρες οι τιμές των καυσίμων διπλασιάστηκαν από 35 σε 70 λεπτά το λίτρο και μαζί τους οι τιμές τροφίμων και υπηρεσιών. Μεγάλο μέρος του πληθυσμού ζει με 1-2 ευρώ την ημέρα και η κάθε αύξηση επιβαρύνει υπέρμετρα τις οικογένειες τους.
Καθώς οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται και με τη θρησκευτική βία αμείωτη, το ερώτημα είναι αν η κυβέρνηση του Γκούντλακ Τζόναθαν, ήδη αντιδημοφιλής για τα μέτρα της, θα μπορέσει να επιβάλλει την τάξη και να αποτρέψει την εξάπλωση της βίας στη θρησκευτικά διχασμένη χώρα.
Στα κεντρικά της χώρας έχουν ήδη διατεθεί στρατιώτες για την τήρηση της τάξης αλλά οι πόλεις παραμένουν σχετικά ήρεμες. Ωστόσο και οι διαδηλωτές αισθάνονται απογοητευμένοι και οργισμένοι και –τουλάχιστο ένα μέρος τους– έτοιμοι για αντιπαράθεση.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press
- Η βαθμολογία στη Euroleague μετά τις νίκες που πέτυχαν Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός
- Βαρκελώνη: 15 τραυματίες μετά τον εκτροχιασμό τρένου – Συγκρούστηκε με τοίχο
- Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις εγκαταλείφθηκαν από τις ΗΠΑ
- «Η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι φούσκα» – Ο προφήτης Εντ Ζίτρον και η κατάρρευση της μεγάλης απάτης του 21ου αιώνα
- Κρήτη: Έβαλε μέχρι και αγγελία για να βρει δουλειά – Συγκλονίζει η ιστορία της 87χρονης που ζει σε αυτοκίνητο
- Σλασκ Βρότσλαβ – Άρης Betsson 107-113: «Ζωντανός» για πρόκριση, με νίκη στην 2η παράταση
