Δευτέρα 20 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Πληθαίνουν οι ενδείξεις για την πρόκληση σεισμών από γεωτρήσεις «ρωγμάτωσης»

Πληθαίνουν οι ενδείξεις για την πρόκληση σεισμών από γεωτρήσεις «ρωγμάτωσης»

Κλειστή παραμένει μια γεώτρηση στο Οχάιο όπου εφαρμόζεται η αμφιλεγόμενη τεχνική της ρωγμάτωσης για την εξαγωγή πετρελαίου, έπειτα από μια σειρά ύποπτων μικροσεισμών που ανησύχησαν τους ειδικούς και την τοπική κυβέρνηση.

Κλειστή παραμένει μια γεώτρηση στο Οχάιο όπου εφαρμόζεται η αμφιλεγόμενη τεχνική της ρωγμάτωσης για την εξαγωγή πετρελαίου, έπειτα από μια σειρά ύποπτων μικροσεισμών που ανησύχησαν τους ειδικούς και την τοπική κυβέρνηση.

Το περιστατικό έρχεται λιγότερο από ένα χρόνο μετά την απόφαση της πολιτείας του Άρκανσο να επιβάλλει μορατόριουμ σε αυτού του είδους τις γεωτρήσεις, οι οποίες έχουν επίσης ενοχοποιηθεί για μικροσεισμούς στην πολιτεία της Οκλαχόμα αλλά και στη Βρετανία.

Μέχρι σήμερα πάντως δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι οι δονήσεις προκλήθηκαν όντως από τις δραστηριότητες της πετρελαϊκής βιομηχανίας.

«Λιπαντικό» στα πετρώματα

Στην τεχνική της υδραυλικής ρωγμάτωσης, τεράστιες ποσότητες νερού, χημικών και άμμου διοχετεύονται υπό πίεση μέσα σε σχιστολιθικά πετρώματα, τα οποία θρυματτίζονται απότομα και απελευθερώνουν το πετρέλαιο ή το φυσικό αέριο που περιέχουν στο εσωτερικό τους.

Η γεώτρηση που φαίνεται να σχετίζεται με τους σεισμούς στο Γιάνγκστοουν του Οχάιο δεν χρησιμοποιείται για την άντληση πετρελαίου, αλλά για τη μόνιμη αποθήκευση των μεγάλων ποσοτήτων νερού που προκύπτουν από διαφορετική γεώτρηση ρωγμάτωσης.

Το βαθύ φρεάτιο της εταιρείας D&L Energy έκλεισε έπειτα από έναν σεισμό έντασης 2,7 βαθμών στις 24 Δεκεμβρίου, ωστόσο η απαγόρευση επεκτάθηκε σε ακτίνα οκτώ χιλιομέτρων έπειτα από νέο σεισμό των 4.0 βαθμών στις 31 Δεκεμβρίου.

«Η εστία των σεισμών βρισκόταν κοντά στον πυθμένα του φρέατος, οπότε είναι απίθανο να πρόκειται για σύμπτωση» δήλωσε στο Reuters ο γεωλόγος Τζον Άρμπρουστερ του Πανεπιστημίου Columbia, το οποίο κατέγραψε τις ύποπτες δονήσεις.

Την ίδια άποψη έχει ο Λάρι Μπράουν του Πανεπιστημίου Cornell, σύμφωνα με τον οποίο το νερό που αποθηκεύεται στα φρεάτια «δρα σαν λιπαντικό στη διαδιασία του σεισμού» μειώνοντας την τριβή στις σχισμές και τα ρήγματα του υπεδάφους.

Οι σεισμοί μικρής έντασης φαίνεται ότι έχουν αυξηθεί κατά δέκα φορές σε περιοχές όπου λειτουργούν γεωτρήσεις ρωγμάτωσης, όπως στο Άρκανσο, την Οκλαχόμα και την Πενσιλβάνια.

Ωστόσο αρκετοί επιστήμονες δηλώνουν ότι δεν έχουν ακόμα πειστεί πως υπάρχει αιτιολογική σχέση:

«Ο ισχυρός συσχετισμός στο χώρο και τον χρόνο […]υποδεικνύει ότι υπάρχει πιθανότητα οι σεισμοί αυτοί να προκλήθηκαν από την υδραυλική ρωγμάτωση» έγραφαν σε περυσινή τους έκθεση ειδικοί της γεωλογικής υπηρεσίας της Οκλαχόμα.

»Παρόλα αυτά, οι αβεβαιότητες στα δεδομένα μάς εμποδίζουμε να καταλήξουμε σε συμπέρασμα με υψηλό βαθμό βεβαιότητας» επισήμαναν.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Sports in

Ραζβάν Λουτσέσκου: Πήρε πολλά από όλους τους ποδοσφαιριστές

Οταν μια ομάδα έχει 20 (!) σκόρερ, σημαίνει πολλά για το πνεύμα και τη νοοτροπία της.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 20 Μαϊου 2024