Ανήσυχος ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για τις έρευνες πάνω στον ιό Η5Ν1
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εξέφρασε τη «μεγάλη του ανησυχία» για τον τρόπο που διεξάγονται οι εργαστηριακές έρευνες που αφορούν σε μεταλλαγμένο ιό Η5Ν1 της γρίπης των πτηνών. Στην Κίνα ήδη ανακοινώθηκε ότι ένας 39χρονος κατέληξε από πνευμονία, ενώ ήταν θετικός στον ιό Η5Ν1.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εξέφρασε τη «μεγάλη του ανησυχία» για τον τρόπο που διεξάγονται οι εργαστηριακές έρευνες που αφορούν σε μεταλλαγμένο ιό Η5Ν1 της γρίπης των πτηνών
Ολλανδικό εργαστήριο με επικεφαλής τον Ρον Φουσιέ στο Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο Erasmus του Ρότερνταμ ανακοίνωσε το Σεπτέμβριο ότι δημιούργησε, για πρώτη φορά, μια μετάλλαξη του ιού Η5Ν1 η οποία μπορεί να μεταδοθεί εύκολα ανάμεσα στα θηλαστικά και κατά συνέπεια στον άνθρωπο.
Ανάλογη έρευνα πραγματοποίησε για τον συγκεκριμένο ιό και το πανεπιστήμιου του Ουισκόνσιν. Και οι δύο έρευνες χρηματοδοτήθηκαν από τα Εθνικά Κέντρα Υγείας των ΗΠΑ (ΝΙΗ).
Mάλιστα η αμερικανική κυβέρνηση κάλεσε τους επιστήμονες να μην δώσουν στη δημοσιότητα τα πλήρη στοιχεία από την έρευνα, προκειμένου να μην χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία βιολογικών όπλων.
«Ο ΠΟΥ επισημαίνει ότι οι ανακοινώσεις (των εργαστηρίων) προκαλούν ανησυχίες για πιθανούς κινδύνους και κακή χρήση που σχετίζονται με τις συγκεκριμένες έρευνες» υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση του οργανισμού.
«Σε κάθε περίπτωση, ο ΠΟΥ θεωρεί ότι οι έρευνες υπό κατάλληλες συνθήκες πρέπει να συνεχιστούν ώστε να ενισχυθούν οι απαραίτητες γνώσεις για την μείωση των κινδύνων από τον ιό Η5Ν1» καταλήγει η ανακοίνωση.
Τα τελευταία χρόνια, οι επιστήμονες μελετούν όλο και περισσότερο τον ρόλο που έχουν τα καλοκαιρινά χόρτα στην υγεία μας και την πρόληψη χρόνιων νοσημάτων
Τη Δευτέρα 20 Ιουλίου ο σαξοφωνίστας και πολυοργανίστας Isaiah Collier έρχεται στο ΣΤΟΑ Culture για να παρουσιάσει το project του «Collier plays Coltrane»