Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ήρε τις κυρώσεις που είχε επιβάλλει στην Κεντρική Τράπεζα της Λιβύης και σε μία ξένη επενδυτική τράπεζα, ανοίγοντας τον δρόμο για να αποδεσμευτούν κεφάλαια των χρηματοπιστωτικών αυτών ιδρυμάτων, ώστε να αντιμετωπιστεί η έλλειψη ρευστότητας στη χώρα.

Την κίνηση αυτή ακολούθησαν λίγο αργότερα οι ΗΠΑ και η Βρετανία.

«Μετά τις διαβουλεύσεις με τη νέα λιβυκή κυβέρνηση, οι ΗΠΑ ήραν την πλειοψηφία των αμερικανικών κυρώσεων εναντίον της χώρας» διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του Αμερικανού προέδρου, Τζέι Κάρνεϊ.

Τόνισε, ωστόσο, ότι «οι πόροι της οικογένειας Καντάφι και των πρώην μελών του καθεστώτος στις ΗΠΑ παραμένουν στον… πάγο».

Τα συναλλαγματικά διαθέσιμα των τραπεζών της Λιβύης είχαν παγώσει από τον Φεβρουάριο, ως μια μορφή κυρώσεων κατά του πρώην ηγέτη της χώρας, Μουαμάρ Καντάφι.

Την Παρασκευή, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έλαβε την απόφαση να άρει τις κυρώσεις αυτές, δίνοντας τη δυνατότητα στη νέα κυβέρνηση να «ξεκλειδώσει» δισεκατομμύρια δολάρια περιουσιακών στοιχείων στο εξωτικό.

Εν τω μεταξύ, το πρωί του Σαββάτου έφτασε στην Τρίπολη ο Λίον Πανέτα, ο πρώτος αρχηγός του Πενταγώνου που επισκέπτεται τη Λιβύη.

Λίγο πριν επισκεφθεί την Τρίπολη ο Πανέτα δήλωσε πως το τελευταίο πράγμα που πρέπει να κάνεις κανείς είναι «να προσπαθήσει να επιβάλει καταστάσεις σε μια χώρα που πέρασε ό,τι πέρασαν οι Λίβυοι τους τελευταίους μήνες».

Ο Λίον Πανέτα θα συναντηθεί με μέλη της μεταβατικής κυβέρνησης στην Τρίπολη, ενώ θα επισκεφθεί και το σημείο που λέγεται ότι έχουν ταφεί 13 Αμερικανοί ναύτες το 1804. Οι θάνατοι αυτοί προκλήθηκαν από την έκρηξη στο αμερικανικό πλοίο Intrepid, το οποίο έπλευσε στο λιμάνι της Τρίπολης για να καταστρέψει ένα πειρατικό πλοίο που είχε αιχμαλωτίσει μια αμερικανική φρεγάτα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό