Ρύθμιση για λογιστική ελάφρυνση των τραπεζικών ζημιών από το «κούρεμα» των ομολόγων
Στην λογιστική ελάφρυνση των ζημιών που θα εγγράψουν οι τράπεζες από το πρόγραμμα εθελοντικής ανταλλαγής ομολόγων προσανατολίζεται το υπουργείο Οικονομικών. Συγκεκριμένα, θα εισαχθεί στη Βουλή πράξη νομοθετικού περιεχομένου η οποία θα εναρμονίζει τον τρόπο εκπλήρωσης των φορολογικών υποχρεώσεων των τραπεζών έτσι ώστε το Δημόσιο να μην χρειαστεί περισσότερα κεφάλαια για την επανακεφαλαιοποίηση των ιδρυμάτων. Το υπουργείο προτίθεται να δώσει αβάντα 15ετίας στις τράπεζες, ώστε ο συμψηφισμός να γίνει μέσα σε αυτή την περίοδο.
Στην λογιστική ελάφρυνση των ζημιών που θα εγγράψουν οι τράπεζες από το πρόγραμμα εθελοντικής ανταλλαγής ομολόγων προσανατολίζεται το υπουργείο Οικονομικών.
Συγκεκριμένα, θα εισαχθεί στη Βουλή πράξη νομοθετικού περιεχομένου η οποία θα εναρμονίζει τον τρόπο εκπλήρωσης των φορολογικών υποχρεώσεων των τραπεζών έτσι ώστε το Δημόσιο να μην χρειαστεί περισσότερα κεφάλαια για την επανακεφαλαιοποίηση των ιδρυμάτων.
Πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών είναι να μεταχειρισθεί ευνοϊκά τις αναβαλλόμενες φορολογικές υποχρεώσεις των τραπεζών ήτοι τα ποσά των φόρων που θα καταβληθούν σε μελλοντικές περιόδους, που αφορούν σε φορολογητέες χρονικές διαφορές.
Δεδομένης της ύπαρξης αναλογουσών φορολογικών ζημιών και επειδή κατά την επόμενη πενταετία δεν θα υπάρξουν επαρκή κέρδη ώστε να συμψηφισθεί η εν λόγω απαίτηση, το υπουργείο προτίθεται να δώσει αβάντα 15ετίας στις τράπεζες, ώστε ο συμψηφισμός να γίνει μέσα σε αυτή την περίοδο.
Έτσι, αν μια τράπεζα καταγράφει ζημίες 1 δισ. ευρώ από την απομείωση της αξίας των ελληνικών ομολόγων θα σχηματίσει αναβαλλόμενο φόρο 200 εκατ. ευρώ (με φορολογικό συντελεστή 20%), τον οποίο θα συμψηφίσει με φόρο επί των κερδών έως το 2026.
Ενδεικτικά, ο αναβαλλόμενος φόρος λόγω των ζημιών από την απομείωση των ομολόγων υπολογίζεται σε 4 δισ. ευρώ και εάν τελικά γίνει ο συμψηφισμός σε βάθος δεκαετίας οι τράπεζες θα τύχουν μεγάλης ελάφρυνσης, καθώς δεν θα είναι υποχρεωμένες να αναζητήσουν τα 4 δισ. ευρώ ως νέα κεφάλαια.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Γιουβέντους – Πάφος FC 2-0: Οι Ιταλοί «λύγισαν» τους μαχητικούς Κύπριους, με δύο γκολ σε έξι λεπτά
- Υπερθέαμα: Όλα τα γκολ της 6ης αγωνιστικής της League Phase του Champions League (vids)
- Μπενφίκα – Νάπολι 2-0: «Ζωντανοί» για πρόκριση οι «Αετοί» (vid)
- Λεβερκούζεν – Νιουκάστλ 2-2: Ο Γκριμάλντο στο 88΄ έστειλε την Μπάγερ στους 9 βαθμούς πριν το Καραϊσκάκη
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 11.12.2025]
- «Καμπανάκι» Πάουελ για πληθωρισμό και αγορά εργασίας
