Έπειτα από 541 ημέρες πολιτικού αδιεξόδου η νέα εξακομματική κυβέρνηση του Βελγίου υπό τον Σοσιαλιστή πρωθυπουργό Έλιο ντι Ρούπο ορκίστηκε την Τρίτη ενώπιον του βασιλιά Αλβέρτου, βάζοντας τέλος στο παγκόσμιο ρεκόρ ακυβερνησίας.

Η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη, οι πιέσεις των αγορών και των οίκων αξιολόγησης προς τις Βρυξέλλες ανάγκασαν τους πολιτικούς να καταλήξουν τελικά σε συμφωνία για κυβέρνηση συνασπισμού.

Πρώτο έργο του νέου κυβερνητικού σχήματος είναι η ψήφιση μέτρων λιτότητας ύψους 11,3 δισ. ευρώ, με περικοπές δαπανών και αύξηση φορολογίας, για τη μείωση του ελλείμματος.

Ο γαλλόφωνος Έλιο ντι Ρούπο ορκίστηκε στη γαλλική, ολλανδική και γερμανική γλώσσα ενώπιον του βασιλιά Αλβέρτου μαζί με το 12μελές υπουργικό συμβούλιο και τους έξι γραμματείς της κυβέρνησης.

Το Βέλγιο βρισκόταν σε πολιτικό «κενό» από τον Απρίλιο του 2010, καταρρίπτοντας το παγκόσμιο ρεκόρ ακυβερνησίας στη σύγχρονη ιστορία. Το προηγούμενο ρεκόρ κατείχε η Καμπότζη, η οποία είχε μείνει δίχως κυβέρνηση επί 182 ημέρες.

Η καθυστέρηση στη συγκρότηση νέας κυβέρνησης έγκειται κυρίως στις διαφωνίες σχετικά με τον προϋπολογισμό και ζητήματα μετανάστευσης, αλλά η αρχική πηγή της ήταν η διαμάχη σχετικά με τα δικαιώματα ψήφου μεταξύ των γαλλόφωνων και φλαμανδικών κοινοτήτων.

Η όλη κατάσταση αποτέλεσε πηγή έντασης και οργής, αλλά και διασκέδασης για τους Βέλγους.

Πραγματοποιήθηκαν πολλές διαδηλώσεις με αίτημα προς τους πολιτικούς να δώσουν τέλος στην κρίση, αλλά και… εναλλακτικές συγκεντρώσεις από ομάδες που για παράδειγμα αρνούνταν να ξυριστούν έως ότου συγκροτηθεί νέα κυβέρνηση.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Γράψτε το σχόλιο σας