Πρόσθετα μέτρα 7 δισ. ευρώ θα απαιτηθούν την τριετία 2013-2015
Νέα μέτρα ύψους 7 δισ. ευρώ περιλαμβάνει το νέο μεσοπρόθεσμο για την τριετία 2013-2015, όπως αυτό διαμορφώθηκε μετά την επικαιροποίηση του από την κυβέρνηση υπό την άγρυπνη φυσικά επιτήρηση της τρόικας. Τουλάχιστον όμως δεν προβλέπει τη λήψη νέων μέτρων για το 2012, κάτι για το οποίο είχε διαβεβαιώσει και ο Ευ.Βενιζέλος. Ακόμη καταγράφει μείωση του χρέους της γενικής κυβέρνησης στο 125,6% του ΑΕΠ το 2015, μετά το PSI. Σε ό,τι αφορά το έλλειμμα προβλέπεται στο 9% για φέτος, στο 5,4% για το 2012, και στο 4,2% για το 2015. Σε όλα αυτά, ωστόσο, υπάρχει ο γνωστός αστερίσκος που αφορά το βάθος της ύφεσης και το όφελος από το PSI.
Νέα μέτρα ύψους 7 δισ. ευρώ περιλαμβάνει το νέο μεσοπρόθεσμο για την τριετία 2013-2015, όπως αυτό διαμορφώθηκε μετά την επικαιροποίηση του από την κυβέρνηση υπό την άγρυπνη φυσικά επιτήρηση και συνεργασία της τρόικας και κατατέθηκε την Παρασκευή στην Βουλή.
Τουλάχιστον όμως, όπως προκύπτει από τους πίνακες που το συνοδεύουν, δεν προβλέπει τη λήψη νέων μέτρων το 2012, κάτι για το οποίο είχε διαβεβαιώσει και ο Ευ.Βενιζέλος, τονίζοντας ότι εάν όσα έχουν ψηφισθεί εφαρμοστούν δεν θα χρειασθούν επιπλέον μέτρα το 2011 και το 2012.
Αντιθέτως μάλιστα για το 2012 το νέο μεσοπρόθεσμο περιλαμβάνει «μαξιλάρι» 3,48 δισ. ευρώ, το οποίο προέρχεται από τη μείωση των τόκων εξυπηρέτησης του χρέους μετά την ολοκλήρωση του PSI (πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων με τους ιδιώτες ομολογιούχους) και από τα αυξημένα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί.
Σε ό,τι αφορά το έλλειμμα προβλέπεται στο 9% για φέτος και στο 5,4% για το 2012, συμπεριλαμβανομένων των ευεργετικών επιπτώσεων του PSI για τη μείωση των τόκων.
Για το 2013 προβλέπει αύξηση του ελλείμματος στο 6,1%, υποχώρηση στο 5,1% το 2014 και νέα υποχώρηση στο 4,2% το 2015.
Για την εξέλιξη του χρέους το νέο πρόγραμμα υπολογίζει ότι το χρέος της γενικής κυβέρνησης θα μειωθεί μετά το PSI στα 309,3 δισ. ευρώ το 2012 (145,5% του ΑΕΠ) και θα υποχωρήσει στο 125,6% ή σε 285,8 δισ. ευρώ του ΑΕΠ το 2015.
Ενδιαμέσως θα εμφανίσει το 2013 αύξηση στο 146,7% του ΑΕΠ (314,9 δισ. ευρώ), και θα μειωθεί το 2014 στο 139,2% του ΑΕΠ (306,7 δισ. ευρώ).
Σε όλα αυτά, ωστόσο, υπάρχει ο γνωστός αστερίσκος που αφορά το βάθος της ύφεσης και το όφελος από το PSI, δεδομένου ότι οι αστοχίες που έχουν προκύψει στον φετινό προϋπολογισμό αποδίδονται σε μεγάλο βαθμό στην μεγαλύτερη της αναμενόμενης -και από την τρόικα- ύφεσης.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Καταζητούμενος από το Top 10 του FBI συνελήφθη στο Μεξικό
- Οι ΗΠΑ σκότωσαν «ηγέτη συνδεόμενο με την Αλ Κάιντα» στη Συρία
- Κατάσχεση – «μαμούθ» στον Παναμά με περισσότερους από 5 τόνους να πέφτουν στα χέρια των αρχών
- Χάος στη Γουατεμάλα – Μέλη συμμορίας κρατούν ομήρους 46 φρουρούς σε 3 φυλακές [βίντεο]
- Συρία: Ο στρατός πήρε τον έλεγχο στρατιωτικού αεροδρομίου, φράγματος και πετρελαιοπηγών
- Φθηνότερα αυτοκίνητα ή ακριβότερα καύσιμα; Το στοίχημα Τραμπ διχάζει την αγορά
