«Τα ανθρώπινα κύτταρα», από τον φακό του Lennart Nilsson
Ενα φωτορεπορτάζ για την τελειότητα της ανθρώπινης ζωής. Το τέλος μιας μεγάλης προσπάθειας που διήρκεσε από την αρχαιότητα αλλά και η αρχή μιας νέας πρόκλησης.
Γιατί σ’ αυτό το επόμενο βήμα, ο Νίλσον θέλει να αποτυπώσει το θάνατο της τελειότητας, το θάνατο των ανθρώπινων κυττάρων ώστε να κατανοήσουμε πώς και γιατί συμβαίνει.
Μέσα σ’ αυτό το πολύπλοκο σύστημα που λέγεται ανθρώπινος οργανισμός, οι φίλοι είναι όσοι και οι εχθροί.
Οι ιοί, οι μεγαλύτεροι και ταυτόχρονα οι μικρότεροι εχθροί του οργανισμού μας, συνυπάρχουν εντός μας με τα υγιή κύτταρά μας.
Τα πολεμούν διαρκώς, με κάθε τρόπο, με καμουφλάζ, με κατασκοπεία ή με κατά μέτωπο επίθεση. Μια μάχη ζωής, μία μάχη για την επιβίωσή μας που για πρώτη φορά αποτυπώνεται σε φωτογραφίες.
Αυτό που μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι συνέβαινε τώρα, χάρη στις φωτογραφίες του Νίλσον, μπορούμε και να το δούμε με τα μάτια μας.
Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά εάν η προσπάθεια να αποτυπώσουμε φωτογραφικά το μικρο-περιβάλλον του ανθρώπινου σώματος θα οδηγήσει την ιατρική σε μεγάλα άλματα ή σε μικρά βηματάκια.
Αυτό που ξέρουμε είναι ότι για πρώτη φορά έχουμε τον χρόνο και την ευκρίνεια να παρατηρήσουμε το τι συμβαίνει στα κύτταρά μας.
Πώς λειτουργούν, πώς αμύνονται όταν δέχονται επίθεση, πώς επιβιώνουν αλλά και πώς πεθαίνουν. Και αυτό που συμβαίνει μέσα μας είναι μία συναρπαστική ιστορία που οι φωτογραφίες του Νίλσον την εμπλουτίζουν.
Παραγωγή: AGATON Film
Συμπαραγωγοί :ARD/SWR (Ελβετία),ARD/WDR (Γερμανία), EΡT (Ελλάδα), RAI (Ιταλία), UR (Σουηδία)
- Αιγάλεω: 96χρονη περιλούστηκε με εύφλεκτο υγρό και αυτοπυρπολήθηκε
- Θεσσαλονίκη: Εντοπίστηκαν σε οικία σχεδόν 30 κιλά κάνναβη και 490 γραμμάρια κοκαΐνη – Μία σύλληψη
- ΠΑΣΟΚ: Αίτημα σύγκλησης της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, παρουσία Τσιάρα, για τη MERCOSUR
- Μπλόκα: «Λευκός καπνός» για συνάντηση των αγροτών με τον πρωθυπουργό
- Φθηνά τη γλίτωσαν: Τα «σκληρά» αστεία της Νίκι Γκλέιζερ που δεν ακούστηκαν στις Χρυσές Σφαίρες
- Ολυμπιακός: Το «ξεμούδιασμα», η επιστροφή του Νιλικίνα και οι αγκαλιές του Βεζένκοφ με Καλάθη και «Πόκου» (vid)


