Ο Asimo προσφέρει χείρα βοηθείας στη Φουκουσίμα
Ένας ρομποτικός βραχίονας που θα αναλάβει επικίνδυνες αποστολές στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα βασίστηκε στην τεχνολογία του Asimo, του διάσημου ανθρωποειδούς ρομπότ της Honda. Το ίδιο το ρομπότ αναβαθμίστηκε με νέες ικανότητες, δεν θα μπορούσε όμως να εργαστεί σε τόσο επικίνδυνες συνθήκες.
Ένας ρομποτικός βραχίονας που θα αναλάβει επικίνδυνες αποστολές στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα βασίστηκε στην τεχνολογία του Asimo, του διάσημου ανθρωποειδούς ρομπότ της Honda. Το ίδιο το ρομπότ αναβαθμίστηκε με νέες ικανότητες, δεν θα μπορούσε όμως να εργαστεί σε τόσο επικίνδυνες συνθήκες.
Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Honda Τακανόμπου Ίτο, η αυτοκινητοβιομηχανία συνεργάζεται με την Tepco, την εταιρεία που διαχειρίζεται το σταθμό Φουκουσίμα-Νταΐτσι. Ο ρομποτικός βραχίονας της Honda (ένθετη κάτω δεξιά) θα χρησιμοποιηθεί για το άνοιγμα και κλείσιμο βαλβίδων τις οποίες δεν μπορούν να προσεγγίσουν άνθρωποι.
Η Honda σχεδίαζε αρχικά να στείλει στο εργοστάσιο τον ίδιο τον Asimo, σύντομα όμως κατάλαβε ότι το ρομπότ δεν θα μπορούσε να κινηθεί ανάμεσα στα συντρίμμια και θα εμφάνιζε βλάβες λόγω της ακτινοβολίας.
Παρόλα αυτά, η αναβαθμισμένη έκδοση του ρομπότ έχει βελτιωμένες ικανότητες. Το σημαντικότερο είναι ότι το ρομπότ μπορεί τώρα να κινείται αυτόνομα σε συνωστισμένους χώρους, αντί με τηλεχειρισμό.
Μπορεί επίσης να τρέχει με ταχύτητα 9 χιλιομέτρων την ώρα, όσο ένας άνθρωπος που κάνει τζόκινγκ, ενώ μέχρι σήμερα δεν ξεπερνούσε τα 6 χλμ ανά ώρα.
Ακόμα, ο Asimo μπορεί πλέον να ισορροπεί και να περπατά σε ανώμαλες επιφάνειες. Μπορεί επίσης να κινεί κάθε δάχτυλο ανεξάρτητα, ώστε να επικοινωνεί στη νοηματική.
Στην επίδειξη της Honda, το ανθρωποειδές ρομπότ χρησιμοποίησε τεχνολογίες αναγνώρισης προσώπων και ανάλυσης ήχων για να ξεχωρίσει τις φωνές τριών γυναικών που μιλούσαν ταυτόχρονα. Κατάλαβε ότι η πρώτη ήθελε καφέ, η δεύτερη πορτοκαλάδα και η τρίτη τσάι, και κατάφερε να σερβίρει μια κούπα καφέ χωρίς ατυχήματα.
Είναι μια σημαντική βελτίωση για το ρομπότ, το οποίο πρωτοπαρουσιάστηκε το 2000 και έγινε ρεζίλι προ ετών κατρακυλώντας στις σκάλες.
Παρά τις βελτιώσεις, πάντως, η Honda παραδέχεται ότι ο Asimo είναι ακόμα ανίκανος για κάποια ουσιαστική εργασία σε πραγματικές συνθήκες.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press
- Ξεκίνησε η αντιπυρική περίοδος – Ο σχεδιασμός της Πολιτικής Προστασίας
- Ναν: «Σκέφτηκα τον Κόμπι στο σουτ του Χέιζ-Ντέιβις»
- Akylas: Με την ελληνική σημαία έφυγε για τη Βιέννη
- Πρωτομαγιά: το κόκκινο νήμα του αγώνα, της θυσίας και της αξιοπρέπειας
- Ποιοι κλάδοι μπαίνουν στο στόχαστρο της Επιθεώρησης Εργασίας – Τα πρόστιμα στους παραβάτες
- «Η Γιουβέντους δίνει 6 εκατ. ευρώ τον χρόνο στον Λεβαντόφσκι»
- Ηλεία: Σήμερα το τελευταίο αντίο στον 13χρονο Κωνσταντίνο που σκοτώθηκε με πατίνι
- «Η Κυρά της Ρω»: Τρεις τελευταίες παραστάσεις στο θέατρο Φιλίπ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 01.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/greg-rakozy-8xx5BRBYwHY-unsplash-315x220.jpg)












































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442