Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας εντάχθηκε η Proton Bank

Στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας εντάχθηκε η Proton Bank

Σε καθεστώς εξυγίανσης εντάσσεται η Proton Bank με απόφαση που δημοσιοποίησε σήμερα, Δευτέρα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγ. Βενιζέλος μετά από σχετική εισήγηση της Τράπεζας της Ελλάδος. Συγκεκριμένα, ιδρύεται «καλή τράπεζα», με την επωνυμία «Νέα PROTON BANK», στην οποία θα μεταφερθούν το σύνολο των καταθέσεων (ιδιωτών, τραπεζών και δημοσίου) και το υγιές ενεργητικό (χαρτοφυλάκιο δανείων και τίτλων) της παλιάς Proton Bank. Η νέα «καλή τράπεζα» έλαβε άδεια λειτουργίας από την Τράπεζα της Ελλάδος και ενισχύθηκε από το σκέλος εξυγίανσης του Ταμείου Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων, ενώ το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Στήριξης παρέσχε τα αναγκαία κεφάλαια και είναι ο μοναδικός μέτοχος της νέας τράπεζας. Αναστολή διαπραγμάτευσης για τη μετοχή.

Σε καθεστώς εξυγίανσης εντάσσεται η Proton Bank με απόφαση που δημοσιοποίησε σήμερα, Δευτέρα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγ. Βενιζέλος μετά από σχετική εισήγηση της Τράπεζας της Ελλάδος.

Ο κ. Βενιζέλος υπέγραψε απόφαση με την οποία εφαρμόζονται οι διατάξεις του νέου άρθρου 63 Ε του νόμου 3601/2007, όπως αυτός τροποποιήθηκε και ισχύει, στην περίπτωση της τράπεζας.

Συγκεκριμένα, ιδρύεται «καλή τράπεζα», με την επωνυμία «Νέα PROTON BANK», στην οποία θα μεταφερθούν το σύνολο των καταθέσεων (ιδιωτών, τραπεζών και δημοσίου) και το υγιές ενεργητικό (χαρτοφυλάκιο δανείων και τίτλων) της παλιάς Proton Bank.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, η νέα «καλή τράπεζα» έλαβε άδεια λειτουργίας από την Τράπεζα της Ελλάδος και ενισχύθηκε από το σκέλος εξυγίανσης του Ταμείου Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων, ενώ το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Στήριξης παρέσχε τα αναγκαία κεφάλαια και είναι ο μοναδικός μέτοχος της νέας τράπεζας.

Η νέα «καλή τράπεζα» είναι πλήρως κεφαλαιοποιημένη με δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 10,6% σύμφωνα με τις πιο συντηρητικές εκτιμήσεις του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και έχει πρόσβαση σε ρευστότητα από το Ευρωσύστημα, μέσω της Τράπεζας της Ελλάδος.

Τα μέλη του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου που διορίστηκαν με την ίδια απόφαση απολαμβάνουν της εμπιστοσύνης του ελληνικού Δημοσίου, της Τράπεζας της Ελλάδος και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Η νέα τράπεζα είναι απαλλαγμένη από τα προβλήματα του παρελθόντος, είναι απόλυτα υγιής και συνεχίζει κανονικά τη λειτουργία της με στόχο το ταχύτερο δυνατόν να διατεθούν οι μετοχές της προς πώληση.

Με τον τρόπο αυτό προστατεύεται το δημόσιο συμφέρον και η συστημική ευστάθεια, εξασφαλίζονται στο ακέραιο οι καταθέσεις του Δημοσίου και όλων των καταθετών της τράπεζας και διασφαλίζεται η απόλυτα ομαλή συνέχεια των εργασιών της τράπεζας που υποστηρίζεται από το υπάρχον προσωπικό της.

Η άδεια της παλιάς τράπεζας ανακλήθηκε και η παλιά τράπεζα τέθηκε σε ειδική εκκαθάριση.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδας η νεοϊδρυθείσα «καλή τράπεζα», η οποία θα λειτουργεί υπό το σήμα Proton, έλαβε άδεια λειτουργίας από την Τράπεζα της Ελλάδος και ενισχύθηκε από το Σκέλος Εξυγίανσης του Ταμείου Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων. Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας παρέσχε τα απαιτούμενα κεφάλαια στην «καλή τράπεζα» και αποτελεί τον μοναδικό μέτοχό της.

Η «καλή τράπεζα» είναι κεφαλαιακά ισχυρή, καθώς ο Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας υπερβαίνει σημαντικά το εποπτικό όριο 8%, και έχει πρόσβαση σε ρευστότητα από το Ευρωσύστημα μέσω της Τράπεζας της Ελλάδος. Διαθέτει νέο Διοικητικό Συμβούλιο, τα μέλη του οποίου απολαμβάνουν της εμπιστοσύνης του Ελληνικού Δημοσίου, της Τράπεζας της Ελλάδος και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Η άδεια της παλαιάς τράπεζας ανακλήθηκε και η τράπεζα τίθεται σε εκκαθάριση. Εκκαθαριστής ορίστηκε ο κ. Δημήτριος Δεληπέτρος. Από το προϊόν της εκκαθάρισης θα ικανοποιηθούν απαιτήσεις τρίτων κατά τη σειρά προτεραιότητας που ορίζει ο νόμος, με πρώτες τις απαιτήσεις του Σκέλους Εξυγίανσης του ΤΕΚΕ και τελευταίες τις απαιτήσεις των μετόχων.

Με την εφαρμογή των νέων διατάξεων περί εξυγίανσης πιστωτικών ιδρυμάτων διασφαλίζονται όλες οι καταθέσεις του συνόλου των πελατών της τράπεζας και η αδιάκοπη συνέχεια των εργασιών, οι οποίες υποστηρίζονται από το υπάρχον προσωπικό. Η νέα τράπεζα Proton απαλλαγμένη πλέον από τις αδυναμίες του παρελθόντος, είναι υγιής και συνεχίζει κανονικά τη λειτουργία της.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών αποφάσισε την αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής από σήμερα 10 Οκτωβρίου, κατόπιν αιτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Η συγκεκριμένη απόφαση ελήφθη σε συνέχεια της από 9.10.2011 απόφασης του υπουργείου Οικονομικών για τη σύσταση μεταβατικού πιστωτικού ιδρύματος με την επωνυμία Νέα Proton Τράπεζα ΑΕ και της, με την ίδια ημερομηνία, απόφασης της ΤτΕ για την ανάκληση της άδειας λειτουργίας της Proton Τράπεζα ΑΕ, την θέση της σε ειδική εκκαθάριση και τον ορισμό ειδικού εκκαθαριστή.

Τέλος, η Proton Bank εξέδωσε αργότερα σήμερα ανακοίνωση με την οποία ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι με βάση την από 20/9.10.2011 απόφαση της Επιτροπής Πιστωτικών και Ασφαλιστικών Θεμάτων της Τράπεζας της Ελλάδος (ΦΕΚ Β΄ 2246/09-10-2011) ανακλήθηκε η άδεια λειτουργίας της και ετέθη αυτή σε ειδική εκκαθάριση. Ειδικός Εκκαθαριστής διορίστηκε ο κ. Δημήτριος Δεληπέτρος του Ιωάννη.

Eρώτηση του ΣΥΡΙΖΑ

Ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομίας Ευάγγελο Βενιζέλο για την Proton Bank, κατέθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, υποστηρίζοντας ότι η κυβερνητική απόφαση για την εξυγίανση της, θα κοστίσει στους φορολογούμενους 863 εκατομμύρια ευρώ.

Ο κ. Παπαδημούλης, αμφισβητεί ότι αυτή η απόφαση θα υπηρετήσει το δημόσιο συμφέρον, σε μια περίοδο «δημοσιονομικού εκτροχιασμού και σκληρής μονόπλευρης λιτότητας».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μοράτα: «Η εμπιστοσύνη του Ιμπραΐμοβιτς και του Φονσέκα με έκαναν να πάω στη Μίλαν»

O Άλβαρο Μοράτα μίλησε για τη μετακίνησή του στην Μίλαν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024