Η Τουρκία είναι γέφυρα μεταξύ Ανατολής και Δύσης, αλλά δεν έχει θέση εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί επισκεπτόμενος την Παρασκευή το Ερεβάν. Ο Νικολά Σαρκοζί κάλεσε από την αρμενική πρωτεύουσα την Τουρκία να αποδεχθεί τις μαύρες σελίδες της ιστορίας της αναγνωρίζοντας άμεσα τη γενοκτονία του 1915, και διεμήνυσε πως αν η Άγκυρα δεν προχωρήσει σε αυτή τη «χειρονομία ειρήνης», το Παρίσι θα εξετάσει το ενδεχόμενο να προτείνει την υιοθέτηση νόμου που να τιμωρεί ειδικά την άρνηση της αρμενικής γενοκτονίας.

«Ο ρόλος της Τουρκίας είναι σημαντικός για τον κόσμο και τη Γαλλία. Είναι μια γέφυρα ανάμεσα στην Ανατολή και τη Δύση. Αλλά δεν έχει ρόλο εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ΕΕ δεν είναι για την Τουρκία» ανέφερε ο Γάλλος πρόεδρος.

Χαρακτήρισε, επίσης, «απαράδεκτη» την άρνηση της Τουρκίας να αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων, και ζήτησε να γίνε πραγματικότητα αυτή η «χειρονομία ειρήνης», όπως την χαρακτήρισε, σε «αρκετό σύντομο» χρονικό διάστημα και πριν το τέλος της προεδρικής του θητεία, τον Μάιο του 2012.

«Δείναι δουλειά της Γαλλίας να θέσει τελεσίγραφο σε οποιονδήποτε, δεν μπορείς να λειτουργείς έτσι (…). Όμως μπορείτε ανάμεσα από τις γραμμές να καταλάβετε ότι ο χρόνος δεν είναι ατελείωτος, 1915-2011, μου φαίνεται πως είναι αρκετός για να σκεφθεί κανείς» δήλωσε ο Ν.Σαρκοζί στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον Αρμένιο ομόλογό του Σερζ Σαρκισιάν, στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Αρμενία.

Ο Γάλλος πρόεδρος κάλεσε την Τουρκία να «επιστρέψει στην ιστορία της» και να αναγνωρίσει ως γενοκτονία -όπως έκανε το 2001 η Γαλλία- τις οθωμανικές σφαγές που διαπράχθηκαν το 1915 και το 1916 και οδήγησαν στο θάνατο εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους.

Ο Νικολά Σαρκοζί επιβεβαίωσε πως, αν η Τουρκία δεν κάνει αυτή τη «χειρονομία ειρήνης», αυτό το «βήμα προς τη συμφιλίωση», θα εξετάσει το ενδεχόμενο να προτείνει την υιοθέτηση νόμου που να τιμωρεί ειδικά την άρνηση της αρμενικής γενοκτονίας. Αυτή «η αντίδραση της Γαλλίας θα ανακοινωθεί αρκετά σύντομα. Εξακολουθώ ωστόσο να ελπίζω στις (τουρκικές) αντιδράσεις στη διάρκεια της θητείας μου» διεμήνυσε.

Πριν την εκλογή του, το 2007, ο Σαρκοζί είχε υποσχεθεί στους εκπροσώπους της αρμενικής κοινότητας της Γαλλίας ότι θα υποστηρίξει την ψήφιση νόμου ο οποίος θα τιμωρεί συγκεκριμένα την άρνηση της γενοκτονίας του 1915.

Όμως το κείμενο αυτό έμεινε στο συρτάρι, ελλείψει πλειοψηφίας στη Γερουσία και κυρίως ελλείψει υποστήριξης εκ μέρους της κυβέρνησης του Νικολά Σαρκοζί, προκαλώντας πικρία στους Αρμένιους της Γαλλίας και τους υποστηρικτές τους.

* Μαζί με τον Νικολά Σαρκοζί βρέθηκε στο Ερεβάν και ο αρμενικής καταγωγής Γάλλος τραγουδιστής Σερζ Σαρκισιάν. Φωτογραφήθηκαν μαζί στην κατοικία του τραγουδιστή με φόντο το όρος Αραράτ.

Άγκυρα: «Να μην παριστάνει τον ιστορικό ο Σαρκοζί»

Ο Νικολά Σκαροζί καλό θα ήταν ν’ ασχοληθεί με τα προβλήματα των Γάλλων αντί να παριστάνει τον ιστορικό, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός αρμόδιος για τις σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση Εγκεμέν Μπαγκίς, αντιδρώντας στις δηλώσεις Σαρκοζί.

«Θα ήταν καλύτερα για την ηρεμία στη Γαλλία, την Ευρώπη και τον κόσμο να εγκαταλείψει ο Σαρκοζί το ρόλο του ιστορικού και να σπάσει λίγο το κεφάλι του για να βγει η χώρα του από την οικονομική δίνη στην οποία βρίσκεται και για να σκεφτεί σχέδια για το μέλλον της ΕΕ» δήλωσε ο Μπαγκίς στη διάρκεια επίσκεψής του στο Σαράγεβο, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

«Ως πολιτικοί άνδρες, έχουμε αποστολή όχι να ορίσουμε το παρελθόν ή τα γεγονότα του παρελθόντος. Είναι να ορίσουμε το μέλλον» τόνισε ο Τούρκος υπουργός, ο οποίος κατηγόρησε τον Σαρκοζί ότι «εκμεταλλεύεται το αρμενικό ζήτημα ενόψει των γαλλικών προεδρικών εκλογών».

«Ο Σαρκοζί υιοθέτησε αυτή τη στάση πιθανότατα επειδή τρόμαξε με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις στη Γαλλία» ανέφερε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό,ΑΠΕ/Γερμανικό