Η Ελλάδα, πρώτη σε συμμετοχές στο Πρωτάθλημα Εξοικονόμησης Ενέργειας (Π.ΕΞ.Ε)
Ένας διαδικτυακός διαγωνισμός που έχει ως στόχο να αναδείξει τη χώρα αλλά και το νοικοκυριό που θα πετύχει τη μεγαλύτερη εξοικονόμηση στην κατανάλωση ενέργειας. και παράλληλα σε εκπομπές CO2. Αυτό είναι το Π.ΕΞ.Ε, στο οποίο συμμετέχουν 11 χώρες από την Ευρώπη, ανάμεσα τους και η Ελλάδα, που μέχρι στιγμή κατέχει την πρώτη θέση σε συμμετοχές.
Ένας διαδικτυακός διαγωνισμός που έχει ως στόχο να αναδείξει τη χώρα αλλά και το νοικοκυριό που θα πετύχει τη μεγαλύτερη εξοικονόμηση στην κατανάλωση ενέργειας. και παράλληλα σε εκπομπές CO2. Αυτό είναι το Π.ΕΞ.Ε, στο οποίο συμμετέχουν 11 χώρες από την Ευρώπη, ανάμεσα τους και η Ελλάδα, που μέχρι στιγμή κατέχει την πρώτη θέση σε συμμετοχές.
Ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2011, θα ολοκληρωθεί το Μάιο του 2012 και υλοποιείται στην Ελλάδα από την περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς και την εταιρία παροχής ενεργειακών υπηρεσιών Helesco, με την υποστήριξη του ευρωπαϊκού προγράμματος Intelligent Energy Europe. Εθνικός χορηγός του προγράμματος είναι ο όμιλος Eurobank EFG.
Στο ΠΕΞΕ μπορούν να συμμετάσχουν όλα τα ελληνικά νοικοκυριά, οποιαδήποτε στιγμή το θελήσουν. Στη χώρα μας, οι τρεις πρώτοι νικητές θα κερδίσουν χρηματικά έπαθλα έως 1.000€ και δωρεάν ενεργειακές επιθεωρήσεις, ενώ οι επόμενοι 50 θα λάβουν ως δώρο έναν έξυπνο ενεργειακό μετρητή. Οι συμμετέχοντες ενθαρρύνονται να υλοποιήσουν διάφορες δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας, που κυμαίνονται από κινήσεις μηδενικού κόστους, όπως το σβήσιμο των φώτων που δεν χρησιμοποιούνται, μέχρι δράσεις δομικού χαρακτήρα, όπως η αλλαγή λέβητα. «Σύμφωνα με ασφαλείς εκτιμήσεις, είναι δυνατόν ένα νοικοκυριό να εξοικονομήσει έως και 2.000€ ετησίως, κάνοντας πράξη τις συμβουλές που θα βρει στην ιστοσελίδα του διαγωνισμού. Αυτή ιδιαίτερα την περίοδο, η ‘επιστροφή’ χρημάτων σε ένα νοικοκυριό αποκτά ακόμα περισσότερη αξία» δήλωσε ο Δημήτρης Καραβέλλας, γενικός διευθυντής του WWF Ελλάς.
Ο διαγωνισμός παρουσιάστηκε σε συνέντευξη τύπου, όπου δημοσιοποιήθηκαν και τα αποτελέσματα μιας πρωτότυπης έρευνας, που υπολογίζει το ενεργειακό αποτύπωμα των νοικοκυριών κάθε νομού της χώρας και εντοπίζει τους «σπάταλους» και «νοικοκύρηδες» νομούς. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, που εκπονήθηκε από τη Helesco, τα περισσότερο ενεργοβόρα νοικοκυριά βρίσκονται στους νομούς Αττικής, Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Καβάλας και Καστοριάς, ενώ το μικρότερο ενεργειακό αποτύπωμα των νοικοκυριών εντοπίζεται στους νομούς Ροδόπης, Ηλείας, Δωδεκανήσου, Κυκλάδων και Ρεθύμνου. Βάσει των ευρημάτων προκύπτει το συμπέρασμα πως τα περιθώρια εξοικονόμησης στα ελληνικά νοικοκυριά είναι σημαντικά, τόσο σε επίπεδο συμπεριφοράς, όσο σε επίπεδο δομικών αλλαγών. Ο Γιώργος Καμάρας, διευθυντής της Helesco υπογράμμισε: «Ο τρόπος ζωής και τα κλιματικά χαρακτηριστικά είναι οι βασικοί παράγοντες που καθορίζουν το ενεργειακό αποτύπωμα του κάθε νοικοκυριού. Όλοι ωστόσο μπορούμε να βελτιώσουμε το ενεργειακό μας αποτύπωμα».
Τη συνέντευξη τύπου χαιρέτισε ο υφυπουργός Ενέργειας κ. Γιάννης Μανιάτης ο οποίος αναφέρθηκε στις δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας που το προωθεί το ΥΠΕΚΑ. «Η πιο φτηνή ενέργεια » επεσήμανε «είναι αυτή που δεν καταναλώθηκε ποτέ. Η σπουδαία αυτή αρχή αποκτά ιδιαίτερη αξία σε περίοδο κρίσης όπως η σημερινή που διανύουμε».Επιπλέον τόνισε ότι «Βασικός στόχος μας είναι η τόνωση της αναπτυξιακής διαδικασίας σε όλη την ελληνική περιφέρεια μέσα από την ενίσχυση της καινοτομίας, την αξιοποίηση νέων επιχειρηματικών ευκαιριών και τη δημιουργία νέων “πράσινων θέσεων εργασίας”, που αναμένεται να ανέλθουν στις 215.000 σε διάστημα δεκαετίας».
in.gr
- Το «διάβασμα» του Μαρτίνεθ και η… πολυφωνία στην επίθεση – Έτσι έφυγε με το διπλό από το ΟΑΚΑ η Βαλένθια (vids)
- Συντάξεις: Στις 19 Δεκεμβρίου οι πρώτες καταβολές
- Σεισμός 4,3 Ρίχτερ ανοιχτά του Γερολιμένα Λακωνίας τα ξημερώματα
- Φέτα: Φόβοι για έλλειψη λόγω ευλογιάς προβάτων – Τι «είδε» το BBC
- Ο Ολυμπιακός υποδέχεται τον ΟΦΗ για την 7η συνεχόμενη νίκη στη Super League
- Αρκάς: Η καλημέρα του Σαββάτου με ευχές για τον Άγιο Νικόλαο που γιορτάζει σήμερα