Ακτίνες Χ αποκαλύπτουν κρυμμένο πίνακα του Γκόγια
Ένας άγνωστος -μέχρι πρότινος- πίνακας του Φρανσίσκο ντε Γκόγια βρέθηκε κάτω από ένα από τα αριστουργήματά του, ανακοίνωσε μουσείο στο Άμστερνταμ. Με τη χρήση ακτίνων Χ επιστήμονες ανακάλυψαν κάτω από το πορτρέτο του δικαστή Δον Ραμόν Στατουέ, ένα δεύτερο πορτρέτο, Γάλλου στρατηγού.
Ένας άγνωστος -μέχρι πρότινος- πίνακας του Φρανσίσκο ντε Γκόγια βρέθηκε κάτω από ένα από τα αριστουργήματά του, ανακοίνωσε μουσείο στο Άμστερνταμ.
Με τη χρήση ακτίνων Χ επιστήμονες ανακάλυψαν κάτω από το πορτρέτο του δικαστή Δον Ραμόν Στατουέ, ένα δεύτερο πορτρέτο, Γάλλου στρατηγού.
Το ατελές έργο θεωρείται ότι μπορεί να απεικονίζει ακόμα και τον αδελφό του Ναπολέοντα, Τζόζεφ, ο οποίος είχε για ένα μικρό χρονικό διάστημα στεφθεί βασιλιάς της Ισπανίας, από το 1808 έως το 1813.
Το μουσείο Rijksmuseum δήλωσε ότι ο Ισπανός καλλιτέχνης μπορεί να κάλυψε το έργο του για πολιτικούς λόγους.
Εκτιμάται ότι όταν οι δυνάμεις του Ναπολέοντα αποσύρθηκαν από την Ισπανία, ο Γκόγια δεν ήθελε να βρεθεί σε δυσμενή θέση και γι’αυτό ζωγράφισε τον δικαστή πάνω από τον στρατηγό.
«Γνωρίζουμε ότι ο Γκόγια κατάφερε να επιβιώσει και υπό τις δύο πολιτικές συνθήκες. Ένα πορτρέτο με τις νέες συνθήκες θα ήταν επικίνδυνο, γι’ αυτό και αποφάσισε να φτιάξει ένα νέο από πάνω» λέει Τζόρις Ντικ από το Πανεπιστήμιο του Ντελφτ που μελέτησε το έργο.
Με την ίδια τεχνική είχε αποκαλυφθεί κάτω από πίνακα του Γκόγια το πορτρέτο μιας γυναίκας.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Βενεζουέλα: Νέος βαρύτερος απολογισμός για τα θύματα του διπλού φονικού σεισμού
- Ιράν: Ενταφιάστηκε ο Αλί Χαμενεΐ απουσία του γιου και διαδόχου του Μοτζταμπά
- Ισπανία: 6 νεκροί σε δασική πυρκαγιά στην Αλμερία – Ορισμένοι βρέθηκαν μέσα στα αυτοκίνητά τους
- Η κυβέρνηση Τραμπ χαλαρώνει τους κανόνες για τις εκπομπές ρύπων από βαριά φορτηγά
- Τσεχία: Πυρκαγιά καταστρέφει 70.000 ζευγάρια παπούτσια της εμβληματικής υποδηματοποιίας Bata
- Τι είπε ο Εμπαπέ για την κατάστασή του και για την πρόκριση της Γαλλίας: «Είμαι εδώ για να κερδίσω»
- Οδηγός ανθρωπιστικής βοήθειας πυροβολήθηκε στο κεφάλι από στρατιώτη του Ισραήλ ενώ στέκονταν με τα χέρια ψηλά
- Συναγερμός στη Γαλλία, ο Εμπαπέ αποχώρησε τραυματίας και έβαλε πάγο στο πόδι (vids)
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 10.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/mindaugas-vitkus-ju-dVR1jkmE-unsplash-315x220.jpg)












































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442