Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αποσύρθηκε η διάταξη για συνταγογράφηση βάσει δραστικής ουσίας

Αποσύρθηκε η διάταξη για συνταγογράφηση βάσει δραστικής ουσίας

Αποσύρθηκε τελικά από το νομοσχέδιο για την κοινωνική επιχειρηματικότητα η ρύθμιση για την συνταγογράφηση με βάση την δραστική ουσία, μετά τη συμφωνία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης με τους εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας για καταβολή rebate 262 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του χρόνου. Στο νομοσχέδιο, το οποίο ψηφίστηκε και επί των άρθρων, προστέθηκε ευνοϊκή πρόβλεψη για παροχές ασθένειας σε είδος από το ΙΚΑ για εργαζομένους στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη.

Αποσύρθηκε τελικά από το νομοσχέδιο για την κοινωνική επιχειρηματικότητα η ρύθμιση για την συνταγογράφηση με βάση την δραστική ουσία, μετά τη συμφωνία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης με τους εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας για καταβολή rebate 262 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του χρόνου.

Το ίδιο το νομοσχέδιο για την κοινωνική επιχειρηματικότητα, υπερψηφίστηκε την Πέμπτη και επί των άρθρων, με τον Γ. Κουτρουμάνη να διαβεβαιώνει για την κατ’ αρχήν στήριξη των σχετικών προγραμμάτων από το Ταμείο Κοινωνικής Οικονομίας, με 60-100 εκατ. ευρώ. Η διαμάχη πάντως συνεχίστηκε, ιδιαίτερα για την τροπολογία που αφορά την αντικατάσταση τίτλων των ασφαλιστικών ταμείων από την ΤτΕ.

Όσον αφορά τη συνταγογράφηση, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την συμφωνία των φαρμακοβιομηχανιών να καταβάλουν 262 εκατ. ευρώ rebate (έκπτωση-επιστροφή) μέχρι το τέλος του χρόνου και απέσυρε τη ρύθμιση, όπως είχε χθες υποσχεθεί ώστε να συζητηθεί διεξοδικότερα στην Υποεπιτροπή Φαρμάκου της Βουλής.

Στην ενιαία πολυ-τροπολογία από την οποία αποσπάστηκε η επίμαχη ρύθμιση, προστέθηκε και η πρόβλεψη για παροχές ασθένειας σε είδος από το ΙΚΑ-ΤΕΑΜ στους εργαζόμενους στην Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη του Περάματος, στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και Ελευσίνας και στην «Εταιρεία Τροχαίου Υλικού Ελλάδος», καθώς και στα μέλη των οικογενειών τους, χωρίς την προϋπόθεση συμπλήρωσης ημερών ασφάλισης.

Την «θετική» αυτή διάταξη, όπως την αποκάλεσε ο εισηγητής του ΚΚΕ, Γιάννης Πρωτούλης, υπερψήφισαν μονάχα οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, δεδομένου ότι σύσσωμη η αντιπολίτευση καταψήφισε την 66 σελίδων τροπολογία, έχοντας ζητήσει την απόσυρσή της.

«Θεωρούμε ότι αποτελεί κοινοβουλευτική αταξία να έρχεται με τροπολογία ένα θέμα που αφορά ένα μεγάλο μέρος της πρωτοβάθμιας υγείας (θέμα το οποίο επί δεκαετίες συζητείται και πάντοτε εντοπίζονται προβλήματα), που αφορά τα ασφαλιστικά ταμεία, περιλαμβάνει φωτογραφικές διατάξεις για προσλήψεις συγκεκριμένων εργαζομένων, αφορά συνταγογραφήσεις ΕΟΠΥΥ, ζητήματα του ΟΓΑ, συμβιβασμό θεμάτων και οικονομικών ζητημάτων μεταξύ ΕΛΤΑ και ΟΑΕΕ, θέματα οφειλετών ΙΚΑ, θέματα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας», σημείωσε σχετικά η εισηγήτρια της ΝΔ, Ευγενία Τσουμάνη Σπέντζα.

Ενώ η Ουρανία Παπαδάκη-Παπανδρέου (ΛΑΟΣ) επεσήμανε ασάφειες στο σκέλος της τροπολογίας που αφορά την απαλλαγή των ασφαλισμένων από δαπάνες εξωνοσοκομειακής φαρμακευτικής περίθαλψης, για «φάρμακα που αφορούν την μητρότητα, τα εργατικά ατυχήματα και τις επιπλοκές της μεσογειακής αναιμίας», λέγοντας ότι «είναι τόσο πρόχειρα γραμμένα όλα αυτά, που διερωτάται κανείς, ποιοι έχουν γράψει αυτό το νομοθέτημα».

Κόντρα για τους τίτλους των ασφαλιστικών ταμείων

Σφοδρότερη υπήρξε η εναντίωση στην τροπολογία από τα κόμματα της Αριστεράς, δεδομένων των διατάξεων που περιέχει σε εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου: Η εξουσιοδότηση που παρέχεται από την τροπολογία στα ασφαλιστικά ταμεία, να ζητήσουν από την Τράπεζα της Ελλάδας, να αντικαταστήσει τους τίτλους τους με άλλους τίτλους του ελληνικού δημοσίου, και η προβλεπόμενη δυνατότητα ρευστοποίησης μέρους του ενεργητικού του Κοινού Κεφαλαίου των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και Ασφαλιστικών Φορέων «χωρίς αυτά να συνιστούν κακή διαχείριση», προκάλεσε τις έντονες διαμαρτυρίες του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ, που κατήγγειλαν τη «ληστεία σε βάρος της περιουσίας των ταμείων» και καταψήφισαν την τροπολογία.

«Τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν στην κατοχή τους ομόλογα ύψους 25 δισ. ευρώ και με τις ανταλλαγές θα υπάρξουν ανυπολόγιστες συνέπειες στα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων με απώλειες ύψους 5 εκατ. ευρώ», υποστήριξε ο Γιάννης Πρωτούλης (ΚΚΕ).

«Πλυντήριο είναι η Βουλή, να εγκρίνονται εκ των προτέρων οι διοικήσεις των ταμείων;», αναρωτήθηκε ο Π. Λαφαζάνης (ΣΥΡΙΖΑ).

«Τα ασφαλιστικά ταμεία δεν χάνουν απολύτως τίποτα γιατί πωλούν και αγοράζουν στο άρτιο», απάντησε ο υπουργός Εργασίας. «Αυτό που είπατε για 20% και 21% μείωση της αξίας των ομολόγων, δεν ισχύει για τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς εξαιρούνται ρητά και δεν έχουν καμία απώλεια. Η Τράπεζα της Ελλάδος άλλωστε, προτείνει αυτή τη διαδικασία γιατί εξασφαλίζει τα ομόλογα, δίνει μεγαλύτερη ασφάλεια και άρα μεγαλύτερες αποδόσεις».

«Στο παρελθόν» συνέχισε ο κ. Κουτρουμάνης, «οποιαδήποτε στιγμή ήθελε το ταμείο, μπορούσε να ρευστοποιήσει το ομόλογο σταθερού επιτοκίου και να πάρει τα χρήματά του στην ονομαστική αξία του ομολόγου. Τα τελευταία χρόνια, σε περίπτωση που θελήσει να ρευστοποιήσει ένα ομόλογο, θα πάρει το 55% περίπου της αξίας του. Με την διαδικασία που προβλέπουμε, ακόμα και στην περίπτωση που κάποιο ταμείο θα χρειαστεί να κάνει ρευστοποίηση, θα πάρει πολύ περισσότερα χρήματα, ή repos» σημείωσε ο υπουργός.

«Το μοντέλο είναι δοκιμασμένο κι ένα ομόλογο το οποίο έχει την ασφάλεια του Ευρωπαϊκού Συστήματος Στήριξης, είναι πολύ πιο μεγάλης αξίας από τα ομόλογα σταθερού επιτοκίου με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, που έχουν σήμερα τα ταμεία» τόνισε ο υπουργός Εργασίας και συμπλήρωσε: «Σε καμία περίπτωση δεν αποποινικοποιούμε την οποιαδήποτε πράξη κάνουν τα διοικητικά συμβούλια των ταμείων».

«Τα ταμεία είναι και πάλι ζημιωμένα. Αν έχει ένας ένα ομόλογο, το οποίο λήγει αύριο και θα έπρεπε να το ρευστοποιήσει να πάρει τα λεφτά του, εσείς το πάτε μετά από τριάντα χρόνια. Αυτό το θεωρείτε επ’ ωφελεία του ιδιώτη και πολύ περισσότερο, του ασφαλιστικού ταμείου;», επέμεινε ο Π. Λαφαζάνης.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης στη Νιόν για τον ημιτελικό της Κ19 του Ολυμπιακού

Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης, μια μέρα μετά το έπος της Πόλης βρίσκεται και στη Νιόν για να παρακολουθήσει τον σπουδαίο ημιτελικό της Κ19 με τη Ναντ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024