Άδειες ταξί δημόσιες και αμεταβίβαστες προβλέπει η πρόταση Ραγκούση
Την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς των ταξί προβλέπει η πρόταση του υπουργού Μεταφορών Γιάννη Ραγκούση που θα συζητηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο την Τρίτη. Οι άδειες θα περιέλθουν στο Δημόσιο και θα είναι αμεταβίβαστες. Το Δημόσιο θα τις παραχωρεί για τρία έως πέντε χρόνια σε όσους πληρούν τις προϋποθέσεις, πληρώνοντας μόνο ένα παράβολο. Έντονη είναι η αντίδραση των ιδιοκτητών ταξί στο σχέδιο. Ο πρόεδρος των αυτοκινητιστών Θύμιος Λυμπερόπουλος μιλώντας στον ΒΗΜΑ 99,5 το πρωί της Δευτέρας καταφέρθηκε εναντίον του Γ.Ραγκούση. Σχολιάστε...
Την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς των ταξί προβλέπει η πρόταση του υπουργού Μεταφορών Γιάννη Ραγκούση που θα συζητηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο την Τρίτη. Οι άδειες θα περιέλθουν στο Δημόσιο και θα είναι αμεταβίβαστες. Το Δημόσιο θα τις παραχωρεί για τρία έως πέντε χρόνια σε όσους πληρούν τις προϋποθέσεις, πληρώνοντας μόνο ένα παράβολο.
Έντονη είναι η αντίδραση των ιδιοκτητών ταξί στο σχέδιο. Ο πρόεδρος των αυτοκινητιστών Θύμιος Λυμπερόπουλος, μιλώντας στον ΒΗΜΑ 99,5 το πρωί της Δευτέρας, καταφέρθηκε εναντίον του Γ.Ραγκούση, χαρακτηρίζοντάς τον επικίνδυνο.
«Μας είχε υποσχεθεί ότι μέχρι τις 20 Αυγούστου θα υπήρχε ένα σχέδιο το οποίο θα συζητούσε πρώτα μαζί μας. Αντίθετα εκείνος, προχωρά σε διαρροές στον Τύπο, χωρίς να συζητά με τους ενδιαφερόμενους» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Θύμιος Λυμπερόπουλος.
Σχετικά με τις προθέσεις των ιδιοκτητών ταξί να προχωρήσουν σε αντιδράσεις και κινητοποιήσεις, όπως κι άλλων κοινωνικών ομάδων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος κατέστησε σαφές ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει πιο δυναμικά στις μεταρρυθμίσεις και δεν πρόκειται να κάνει πίσω, ενώ υπενθύμισε τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου ότι για να πετύχουν οι μεταρρυθμίσεις και οι στόχοι που έχουν τεθεί χρειάζεται η κοινή προσπάθεια όλων.
Τι προβλέπει το σχέδιο
Σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας Τα Νέα, στο ίδιο σχέδιο θεσπίζονται για πρώτη φορά ταξί, όπως είναι τα επταθέσια – εννιαθέσια οχήματα και τα μοτοταξί, δηλαδή τα επί μισθώσει δίκυκλα για όσους επιλέγουν τη λύση αυτή για τις μετακινήσεις τους. Στο πλαίσιο αυτό θα θεσπιστεί και η προμίσθωση ταξί μέσω Ίντερνετ.
Από στοιχεία του υπουργείου Μεταφορών, μόνο τα δέκα τελευταία χρόνια έχουν πραγματοποιηθεί συναλλαγές «κάτω από το τραπέζι» που ξεπερνούν τα 5 δισ. ευρώ. Έχουν μεταβιβαστεί περίπου 35.000 άδειες με τιμές που κυμαίνονται γύρω στα 150.000 ευρώ. Τα διαφυγόντα φορολογικά έσοδα για το Δημόσιο ανέρχονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.
Προς αυτή την κατεύθυνση προβλέπονται τα εξής:
- Οι άδειες ταξί θα παραχωρούνται έναντι τιμήματος από το κράτος και με συγκεκριμένα κριτήρια. Σε συνεργασία με το υπουργείο Απασχόλησης, ιδιοκτήτες και οδηγοί θα παρακολουθούν σε Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης επιδοτούμενο πρόγραμμα δίμηνης διάρκειας και θα αποκτούν ειδική πιστοποίηση. Τα σεμινάρια θα αφορούν κανόνες καλής συμπεριφοράς, εκμάθηση ξένης γλώσσας κ.λπ. Σε πρώτη φάση τα επιδοτούμενα προγράμματα θα παρακολουθήσουν περίπου 5.000 ιδιοκτήτες και οδηγοί ταξί της Αττικής.
- Οι άδειες θα είναι αμεταβίβαστες και θα ανανεώνονται κάθε 3-5 χρόνια. Οι σημερινοί ιδιοκτήτες ταξί, όταν συνταξιοδοτηθούν, θα επιστρέψουν την άδειά τους στο κράτος.
Οι βασικές προτάσεις προβλέπουν:
- Τη δωρεάν παραχώρηση μισής άδειας ταξί σε όσους διαθέτουν σήμερα ανάλογο μερίδιο (μισή άδεια). Στην κατηγορία αυτή εμπίπτουν περίπου 6.500 επαγγελματίες ταξί.
- Την εφαρμογή ενός είδους «φορολογικής αποζημίωσης», με έσοδα που θα εξασφαλιστούν από τα τέλη απόκτησης των νέων αδειών και κυρίως από την επιβολή προστίμων σε πωλητές αδειών που έχουν αποκρύψει στο παρελθόν έσοδα από το Δημόσιο. Το τελευταίο πάντως δεν είναι και τόσο εύκολη υπόθεση, αφού οι μεταβιβάσεις έχουν γίνει με συμβολαιογραφικές πράξεις όπου αναγράφονται τιμές της τάξης των 2.500 έως 5.000 ευρώ.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Byron: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Μέγαρα, Ανατολική Μάνη, Ευρώτας και δύο κοινότητες στον Δήμο Μάνδρας
- Κρις Πρατ: Πρωταγωνιστεί σε ντοκιμαντέρ που εξερευνά τον κρυμμένο τάφο του Αγίου Πέτρου
- LIVE: Καλαμάτα – Ολυμπιακός Β’
- Κακοκαιρία Byron: Μέχρι πότε θα συνεχιστούν τα φαινόμενα στη Θεσσαλία – Βροχοπτώσεις στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία
- Στέφανος Τσιτσιπάς: Προθεσμία μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή για να παραδώσει το δίπλωμα οδήγησης
- Ξεκίνησε η πορεία στη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου – Ποιοι δρόμοι έκλεισαν
