Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος
Η πόλη που γέννησε το αρχαίο δράμα διαμορφώνει το πλαίσιο και το βήμα ανταλλαγής καλλιτεχνικών απόψεων για το κορυφαίο αυτό είδος του παγκοσμίου θεάτρου. Η Αθήνα δημιουργεί λοιπόν το πρώτο της φεστιβάλ αρχαίου δράματος. Την πρώτη θεατρική γιορτή προβληματισμού και μελέτης. Την πρώτη συνάντηση ανθρώπων του θεάτρου πρακτικών και θεωρητικών αλλά και απλών πολιτών που θα καταθέσουν προτάσεις, σκέψεις, λογισμούς.
Στόχος του Φεστιβάλ είναι η διερεύνηση των δυνατοτήτων σύνδεσης του αρχαίου δράματος με την σύγχρονη πραγματικότητα.
Η επίσημη έναρξη του Φεστιβάλ θα γίνει την Πέμπτη 25 Αυγούστου, στις 21.00 στον εξωτερικό χώρο του Καλλιμάρμαρου με την παράσταση «Προμηθέας» από το Θέατρο Δρόμου HELIX
Στο Φεστιβάλ θα παρουσιαστούν οι παραστάσεις αρχαίου δράματος, «Ηρακλής» και «Σκηνοβάτες» από το Εθνικό Θέατρο σε σκηνοθεσία Μιχαήλ Μαρμαρινού και Σταμάτη Φασουλή αντίστοιχα, η «Ειρήνη» σε σκηνοθεσία Πέτρου Φιλιππίδη, ενώ μετά από παραγγελία του ΠΟΔΑ θα παρουσιαστούν οι παραστάσεις «Πέρσες» σε σκηνοθεσία του Δήμου Αβδελιώδη, «Επτά επί Θήβας» σε σκηνοθεσία του Ανέστη Αζά και «Κρήτες» σε σκηνοθεσία του Γιώργου Ζαμπουλάκη. Ειδικά για τους Κρήτες πρέπει να τονίσουμε πως τα σωζόμενα αποσπάσματα της άγνωστης τραγωδίας του Ευριπίδη θα παιχτούν σε παγκόσμια πρώτη. Ακόμη η παράσταση «Δυτικά Βήματα. Στα βήματα της Ιεράς Οδού» από την Ομάδα Συν + Εργασία καθώς και μία θεατρική διαδρομή-ξενάγηση «Ιερά οδός 2» από την Ιωάννα Ρεμεδιάκη.
Επίσης, στο Φεστιβάλ θα προβληθούν κινηματογραφικές ταινίες σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος και το Τμήμα Θεάτρου του Πανεπιστημίου Αθηνών, θα οργανωθεί σεμινάριο υποκριτικής τεχνικής
Παράλληλα με τις κυρίως εκδηλώσεις του Φεστιβάλ θα υπάρχουν παραστάσεις από δραματικές σχολές, καθώς και παραστάσεις και happening στους δρόμους της Αθήνας.
Με το Φεστιβάλ συνεργάζεται και το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, διοργανώνοντας παραστάσεις από Μαθητικούς Θιάσους καθώς και σεμινάριο-συζήτηση με τους μαθητές.
Καλλιτεχνική Διεύθυνση του Φεστιβάλ: Γιάννης Μαργαρίτης
Πρόγραμμα εκδηλώσεων
| Πέμπτη 25 Αυγούστου Εξωτερικός χώρος Καλλιμάρμαρο, ώρα 21.00 Έναρξη Φεστιβάλ με την παράσταση «Προμηθέας» από το θέατρο Δρόμου HELIX Πέμπτη 25 Αυγούστου έως Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου Κυριακή 28 Αυγούστου Δευτέρα 29 Αυγούστου Τετάρτη 31 Αυγούστου Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου Παρασκευή 2 έως Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου • Προβολές σε φιλμ Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου έως Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου Κυριακή 11 & Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου Τετάρτη 14 & Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου Πέμπτη 15 & Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου Παρασκευή 16 & Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου |
Eισιτήριο 10€
Να σημειώσουμε ότι, οι θίασοι που συνεργάζονται με το Φεστιβάλ, το Εθνικό Θέατρο και η Θεατρική Διαδρομή, ορίζουν οι ίδιοι το αντίτιμο του εισιτηρίου τους.
Η προπώληση των εισιτηρίων θα ξεκινήσει στις 20 Αυγούστου.
Πληροφορίες: 210 3612920 και στη Γραμμή του Δημότη 1595.
Πληροφορίες στα τηλέφωνα 210 3621601, 210 36 30 706, στο 1595 και στα site www.athenscityculture.gr & www.cityofathens.gr
| Διευθύνσεις χώρων Θέατρο Αττικού Άλσους: Η είσοδος στο θέατρο του Αττικού Άλσους είναι από την οδό Καρπενησιώτη επί του περιφερειακού Γαλατσίου (Τουρκοβούνια) Πολυχώρος Δήμου Αθηναίων: Τιμοκρέοντος 6Α – Αγ. Σώστης, τηλ.: 210 93 44 131 Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων: Βασ. Σοφίας, Πάρκο Ελευθερίας, στάση ΜΕΤΡΟ: Μέγαρο Μουσικής, τηλ.: 210 72 24 028 Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων: Ακαδημίας 50, στάση ΜΕΤΡΟ: Πανεπιστήμιο τηλ.: 210 36 21 601 Ταινιοθήκη της Ελλάδος: Ιερά Οδός 48, τηλ: 210 3612046 Στάση ΜΕΤΡΟ: Κεραμεικός |
Προπώληση: Από τη Δευτέρα 22 Αυγούστου
Η προπώληση θα γίνεται Δευτέρα έως Παρασκευή, 10.00 – 17.00,
1. Στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, Ακαδημίας 50, στάση Μετρό Πανεπιστήμιο, τηλ.: 210 36 12 920
2. Στην «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων, Πειραιώς 100 – Γκάζι, στάση Μετρό Κεραμεικός, τηλ.: 210 34 75 518
Επίσης πώληση και προπώληση θα γίνεται στο Θέατρο του Αττικού Άλσους μόνο τις ημέρες που θα υπάρχουν παραστάσεις, 18.30 – 21.00.
Να σημειώσουμε ότι, δεν θα γίνεται προπώληση από την «Τεχνόπολις» για τις παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου («Σκηνοβάτες»29/8 & «Ηρακλής Μαινόμενος» 9/9), της Θεατρικής Διαδρομής («Ειρήνη» 3/9), οι οποίοι μείωσαν το αντίτιμο του εισιτηρίου σε 15€ και 18€ αντίστοιχα, καθώς και για την παράσταση με κείμενα και χορικά της Αλ. Καγιαλόγλου (7/9).
Τέλος, σας ενημερώνουμε ότι για τις προβολές στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος οι τιμές διαμορφώθηκαν ως εξής: 4€ για τις προβολές σε ψηφιακή μορφή μαγνητοσκοπημένων παραστάσεων και 7€ & 4€ φοιτητικό για τις προβολές ταινιών. Η πώληση των εισιτηρίων θα γίνεται μόνο στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, Ιερά Οδός 48, τηλ.: 210 36 12 046, την ημέρα της προβολής.
- Ακρίβεια: Από το χωράφι, στο ράφι – Πώς εκτοξεύονται οι τιμές στα τρόφιμα που καταλήγουν στα σούπερ μάρκετ
- Το σήκωσε ξανά στην πυγμαχία ο πολυνίκης Ολυμπιακός!
- Ο Ευαγγέλου και το «βραχυκύκλωμα» των διαιτητών από τον Λανουά
- Λίβανος: Ένας νεκρός και ένας τραυματίας από πλήγματα του Ισραήλ στα νότια
- Τζέιμς Ράνσον: Αυτοκτόνησε στα 46 του ο Zίγκι του The Wire – Ο βιασμός στα 12, η ηρωίνη και η Κλοέ Σεβινί
- Λουτσέσκου: «Στενάχωρο ότι δεν πετύχαμε περισσότερα γκολ»


