Ανακοινώνονται τις επόμενες ημέρες οι λεπτομέρειες για το δημοψήφισμα
Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα το νομοσχέδιο του ΥΠΕΣ αναφορικά με το δημοψήφισμα που έχει προαναγγείλει ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου για θέματα του πολιτικού συστήματος και της οργάνωσης του κράτους. Σύμφωνα με τη ρύθμιση που επεξεργάζεται η κυβέρνηση, η νομοθεσία που ισχύει για τις εθνικές, τις δημοτικές και τις ευρωεκλογές θα ισχύσει και για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος. Τα ερωτήματα θα είναι πιθανότατα τέσσερα.
Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών αναφορικά με το δημοψήφισμα που έχει προαναγγείλει ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου για θέματα του πολιτικού συστήματος και της οργάνωσης του κράτους.
Πριν μερικές ημέρες ο πρωθυπουργός είχε σύσκεψη για το θέμα με τους υπουργούς Εσωτερικών Χάρη Καστανίδη και Δικαιοσύνης Μιλτιάδη Παπαϊωάννου.
Σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του Βήματος το Σάββατο, η κυβέρνηση επεξεργάζεται ρύθμιση, που αναμένεται να έλθει σύντομα προς ψήφιση στη Βουλή, βάσει της οποίας η νομοθεσία που ισχύει για τις εθνικές, τις δημοτικές και τις ευρωεκλογές θα ισχύσει και για τη διεξαγωγή των δημοψηφισμάτων.
Στο υπό διαμόρφωση πλαίσιο ορίζεται ότι για τη διενέργεια δημοψηφίσματος που έχει σχέση με κρίσιμο εθνικό θέμα θα πρέπει να υπάρξει πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου προς τη Βουλή, η οποία θα αποφασίσει με απόλυτη πλειοψηφία των βουλευτών (151 ψήφοι).
Δεν ισχύει όμως το ίδιο για τη διενέργεια δημοψηφίσματος για ψηφισμένα νομοσχέδια που ρυθμίζουν σοβαρό κοινωνικό ζήτημα. Σ’ αυτή την περίπτωση δεν απαιτείται πρόταση από το Υπουργικό Συμβούλιο, αλλά από τα 2/5 του συνόλου των βουλευτών. Θα πρέπει δηλαδή να προτείνουν τη διενέργεια δημοψηφίσματος 120 βουλευτές.
Η «Ελευθεροτυπία» αναφέρει επίσης το Σάββατο πως οι πολίτες θα κληθούν να απαντήσουν σε τέσσερα ερωτήματα και πιθανόν σε αυτά να περιλαμβάνονται η μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων και ο αριθμός και τα προνόμια των βουλευτών.
Συνεργάτες του πρωθυπουργού υποστηρίζουν ότι ο Γ.Παπανδρέου είναι πεπεισμένος ότι η συμμετοχή στο δημοψήφισμα θα είναι ικανοποιητική και θα δώσει την ευκαιρία στους πολίτες να εκτονωθούν.
Παρ’ όλα αυτά, κυβερνητικά και κομματικά στελέχη εκφράζουν επιφυλάξεις για την αναγκαιότητά του σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Χαμενεΐ: Ο Τραμπ πρέπει να επικεντρωθεί στη δική του χώρα – «Τρομοκρατικές ενέργειες» οι διαδηλώσεις στο Ιράν
- Μόλις 10 λεπτά γυμναστικής υψώνουν ασπίδα ενάντια στον καρκίνο
- Ουκρανία: «Παγκόσμια απειλή» ο Ορέσνικ του Πούτιν, λέει το Κίεβο – «Απαιτεί παγκόσμιες απαντήσεις»
- Τραμπ: «Ακύρωσα το δεύτερο κύμα επιθέσεων στη Βενεζουέλα» – Παραμένει ο αμερικανικός στόλος στην Καραϊβική
- Οι κερδισμένοι από τον νέο ΕΝΦΙΑ: Ποιοι θα πληρώσουν λιγότερο φόρο
- Κόντρα Βινίσιους – Σιμεόνε και… παραλίγο χαμός στο Ατλέτικο – Ρεάλ (vid)
