Επέμβαση κατά της παράλυσης επαναφέρει την αναπνοή
Οι τετραπληγικοί που δεν μπορούν να αναπνεύσουν χωρίς μηχανική υποστήριξη έχουν τώρα λόγο να ελπίζουν, χάρη σε μια επέμβαση που δοκιμάστηκε σε ποντίκια με εντυπωσιακή επιτυχία. Οι ερευνητές που υπογράφουν τη δημοσίευση στο Nature ελπίζουν να αρχίσουν σύντομα τις δοκιμές και σε ανθρώπους.
Οι τετραπληγικοί που δεν μπορούν να αναπνεύσουν χωρίς μηχανική υποστήριξη έχουν τώρα λόγο να ελπίζουν, χάρη σε μια επέμβαση που δοκιμάστηκε σε ποντίκια με εντυπωσιακή επιτυχία.
Η μεταμόσχευση νευρικού ιστού και οι ενέσεις ενός ενζύμου στην περιοχή του τραύματος επανέφεραν το 80 έως 100 τοις εκατό της ικανότητας των πειραματόζωων να αναπνέουν μόνα τους, αναφέρουν οι ερευνητές στο Nature.
Ελπίζουν μάλιστα να αρχίσουν σύντομα τις πρώτες κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους.
Μέχρι σήμερα, η μεταμόσχευση νευρικών μοσχευμάτων είχε εφαρμοστεί μόνο σε τραυματισμούς των νεύρων στα άκρα, όχι όμως και σε τραύματα του νωτιαίου μυελού.
Οι τραυματισμοί στη σπονδυλική στήλη συχνά οδηγούν σε παράλυση επειδή ο νωτιαίος μυελός δεν μπορεί να αναγεννηθεί και να δημιουργήσει νέες συνδέσεις με τα νεύρα που απλώνονται στο σώμα και τα άκρα.
Αυτό οφείλεται εν μέρει στο σχηματισμό ουλώδους ιστού και στην απελευθέρωση ουσιών που αποτρέπουν την αναγέννηση των νευρικών κυττάρων.
Όταν το τραύμα αφορά την περιοχή του λαιμού, το θύμα μπορεί να χάσει την ικανότητα να αναπνέει, οπότε μπορεί να ζήσει μόνο με ισόβια μηχανική υποστήριξη.
Για να λύσουν το πρόβλημα, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Case Western Reserve στις ΗΠΑ χρησιμοποίησαν νευρικά μοσχεύματα που παρέκαμψαν την ουλή και επανασύνδεσαν τα κομμένα άκρα του νωτιαίου μυελού. Παράλληλα, χρησιμοποίησαν ένα ένζυμο -τη χονδροϊτινάση ABC- το οποίο μπλοκάρει τους παράγοντες που αναστέλλουν την αναγέννηση.
«Η χρήση αυτού του ενζύμου ήταν που βοήθησε τις νευρικές ίνες να φυτρώσουν και μείναμε έκπληκτοι από το πόσο καλά ξανασυνδέθηκαν στη συνέχεια» σχολίασε στο BBC ο Τζέρι Σίλβερ, καθηγητής νευροεπιστημών και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.
«Εντυπωσιακή» και «δυνητικά θαυματουργή» χαρακτήρισε την έρευνα ο Δρ Μαρκ Μπέικον της Spinal Research, μιας βρετανικής οργάνωσης που στηρίζει την έρευνα για την αντιμετώπιση της παράλυσης.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 08.04.2026]
- Ρεάλ Μαδρίτης – Μπάγερν 1-2: Άλμα πρόκρισης για τους Βαυαρούς (vids)
- Σπόρτινγκ-‘Αρσεναλ 0-1: Χρυσή αλλαγή ο Χάβερτς για τους κανονιέρηδες, «χτύπησε» στο 90+1’
- Γαλλία: Τιμωρήθηκε με πρόστιμο 100 ευρώ επειδή ο γάτος της έκοβε βόλτες την αυλή του γείτονα
- Σεισμός τώρα στη Ναύπακτο
- Αταμάν: «Αν κάνουμε το 2/2 θα είμαστε στα πλέι οφ»
- Αγορά εργασίας: Σε δύσκολη θέση όσοι χάνουν την εργασία τους λόγω της τεχνητής νοημοσύνης
- Μπαρτζώκας: «Τρομερό παιχνίδι από Ντόρσεϊ και Βεζένκοφ»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 08.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/michael-heng-HXM4NOBOzXc-unsplash-315x220.jpg)











































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442