Πέμπτη 14 Μαϊου 2026
weather-icon 25o
Νέες ετικέτες στα τρόφιμα θα βοηθήσουν την Ευρώπη να μείνει υγιής

Νέες ετικέτες στα τρόφιμα θα βοηθήσουν την Ευρώπη να μείνει υγιής

Έπειτα από διαπραγματεύσεις αρκετών χρόνων, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τη νομοθεσία που εναρμονίζει τους κανόνες για τις ετικέτες των τροφίμων ώστε να παρέχουν ξεκάθαρες πληροφορίες για το θρεπτικό και θερμιδικό περιεχόμενο, καθώς και για τις χώρες προέλευσης.

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του in.gr στην Google

Έπειτα από διαπραγματεύσεις αρκετών χρόνων, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τη νομοθεσία που εναρμονίζει τους κανόνες για τις ετικέτες των τροφίμων ώστε να παρέχουν ξεκάθαρες πληροφορίες για το θρεπτικό και θερμιδικό περιεχόμενο, καθώς και για τις χώρες προέλευσης.

Εντός πέντε ετών, προβλέπει ο νέος νόμος, οι ετικέτες στις συσκευασίες των τροφίμων σε όλη την ΕΕ θα πρέπει να αναφέρουν υποχρεωτικά το περιεχόμενο σε ενέργεια, λίπος, κορεσμένο λίπος, υδατάνθρακες, σάκχαρα, πρωτεΐνες και αλάτι, όλα ανά 100 γραμμάρια ή ανά 100 χιλιοστόλιτρα.

Ακόμα:

  • Η γραμματοσειρά στις πληροφορίες αυτές θα πρέπει να έχει μέγεθος τουλάχιστον 1,2 χιλιοστών ώστε να είναι ευανάγνωστη.
  • Με τονισμένα γράμματα θα επισημαίνεται η ύπαρξη 14 αναγνωρισμένων αλλεργιογόνων στα συστατικά του προϊόντος.
  • Τα υποκατάστατα τροφίμων, όπως για παράδειγμα το “τυρί” που παρασκευάζεται από φυτικά έλαια αντί από γάλα, θα πρέπει να αναγράφει ξεκάθαρα ότι προέρχεται από αυτή την πρώτη ύλη. Ομοίως, τα προϊόντα από μέρη ζώων ή ψαριών θα πρέπει να αναγράφουν ότι προέρχονται από επεξεργασμένο κρέας ή ψάρι, με γραμματοσειρά σε μέγεθος ίσο με το 75% του μεγέθους της εμπορικής ονομασίας.
  • Αν ένα γιαούρτι έχει πάνω τη φωτογραφία φρούτων, θα πρέπει να περιέχει πραγματικά φρούτα και όχι μόνο αρώματα ή χρωστικές.
  • Οι υφιστάμενοι κανόνες για τη χώρα προέλευσης, που απαιτούνται σήμερα για το μέλι, το βοδινό, το ελαιόλαδο και τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, θα επεκταθούν και στο νωπό χοιρινό, αρνίσιο και κατσικίσιο κρέας, καθώς και στα νωπά πουλερικά.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τέλος, θα αποφασίσει σε μια τριετία αν θα συμπεριλάβει στις ετικέτες την περιεκτικότητα στα trans λιπαρά (υδρογονωμένα φυτικά λίπη) που συνδέονται με την αυξημένη χοληστερόλη και τις καρδιοπάθειες, καθώς και τα συστατικά στα αλκοολούχα προϊόντα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθήκη του in.gr στην Google

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 14 Μαϊου 2026
Cookies