Έξι παιδιά νοσηλεύονται στη Λιλ, στη βόρεια Γαλλία, με τροφική δηλητηρίαση, η οποία συνδέεται με ένα τύπο του βακτηρίου E.coli και την οποία υπέστησαν, όπως φαίνεται, μετά την κατανάλωση κατεψυγμένων μπιφτεκιών από βοδινό κρέας που ήρθε από τη Γερμανία.

Ωστόσο δεν έχει διαπιστωθεί καμία σχέση με την επιδημία του θανατηφόρου αιμορραγικού E.coli στη Γερμανία.

Η κατάσταση της υγείας των έξι παιδιών «παραμένει σοβαρή, αλλά δεν είναι ανησυχητική. Δεν διατρέχουν κίνδυνο», δήλωσε εκπρόσωπος της Περιφερειακής Υπηρεσίας Υγείας της Λιλ.

Τα παιδιά εισήχθησαν την Τετάρτη στο νοσοκομείο επειδή υπέφεραν από «σημαντικές αιμορραγικές διάρροιες», οι οποίες συνδέονται όπως φαίνεται με την κατανάλωση κατεψυγμένων βοδινών μπιφτεκιών μάρκας Steaks Country, τα οποία πωλούνται σε καταστήματα της γερμανικής αλυσίδας σουπερμάρκετ Lidl.

Η εταιρεία παρασκευής των μπιφτεκιών, η (γαλλικών συμφερόντων) SEB, έδωσε χθες εντολή για την ανάκληση όλων των ύποπτων παρτίδων. Επίσης σήμερα διευκρίνισε ότι το κρέας αυτό προήλθε από τη Γερμανία και ότι τα προϊόντα του προμηθεύθηκαν αποκλειστικά καταστήματα στο διαμέρισμα Νορ-Πα-ντε-Καλαί, στη βόρεια Γαλλία.

«Το ύποπτο κρέας προέρχεται από τη Γερμανία. Εκεί έγινε η σφαγή (των ζώων), προτού γίνει η εισαγωγή τους στη Γαλλία από την εταιρεία μας», εξήγησε ο Γκι Λαμορλέτ, πρόεδρος και γενικός διευθυντής της SEB, η οποία εδρεύει στο Σαν Ντιζιέ, στην ανατολική Γαλλία, όχι μακριά από τα σύνορα με τη Γερμανία.

«Ωστόσο τίποτε δεν επιτρέπει να πιστέψουμε ότι υπάρχει μια οποιαδήποτε σχέση με την πρόσφατη επιδημία στη Γερμανία» του θανατηφόρου E.coli, από την οποία έχασαν τη ζωή τους 38 άνθρωποι στη χώρα (οι νεκροί έφτασαν τους 39 συνολικά στην Ευρώπη), διαβεβαίωσε ο κ.Λαμορλέτ, ο οποίος δεν ήταν ωστόσο σε θέση να διευκρινίσει σε ποιά περιοχή της Γερμανίας έγινε η σφαγή των ζώων αυτών.

Ο κ.Λαμορλέτ εξήγησε επίσης ότι το κρέας που επεξεργάζεται η εταιρεία του έρχεται ως σφάγιο και ότι τεμαχίζεται στη συνέχεια από την εταιρεία του, όπου και κόβεται σε κιμά για να μετατραπεί σε μπιφτέκι.

Οι γαλλικές υγειονομικές αρχές διαβεβαίωσαν νωρίτερα ότι η μόλυνση των έξι παιδιών από το βακτήριο E.coli δεν δείχνει να έχει «καμία σχέση, μέχρι σήμερα, με την πρόσφατη επιδημία στη Γερμανία».

Η «ασφάλεια και η υγεία των πελατών μας είναι προτεραιότητά μας», διαβεβαίωσε παράλληλα ο Ζερόμ Γκρεσλάν, συνδιαχειριστής των καταστημάτων Lidl France. Η γαλλική θυγατρική της γερμανικής αλυσίδας ανακοίνωσε ότι απέσυρε από τα καταστήματά της τα μπιφτέκια για τα οποία υπάρχουν υποψίες.

Τα έξι παιδιά που νοσηλεύονται, ηλικίας από 20 μηνών ως 8 χρονών, προέρχονται από διάφορες πόλεις στη βόρεια Γαλλία και δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους, παρά μόνον ότι κατανάλωσαν τον ίδιο τύπο μπιφτεκιών. Ένα έβδομο παιδί, το οποίο είχε εισαχθεί χθες στο νοσοκομείο, μπόρεσε να επιστρέψει στο σπίτι του στη διάρκεια της νύχτας.

Ωστόσο ο πρόεδρος και γενικός διεθυντής της SEB εξέφρασε αμφιβολία ότι η μόλυνση αυτή οφείλεται στα μπιφτέκια. «Στα επτά παιδιά που μολύνθηκαν, τουλάχιστον ένα από αυτά δήλωσε ότι δεν κατανάλωσε μπιφτέκια, αυτό θέτει και πάλι ένα ερώτημα», κατέληξε.

health.in.gr,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό/Γερμανικό

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο