Ο Ράτκο Μλάντιτς, πρώην αρχηγός του στρατού των Σερβοβοσνίων, θα εμφανιστεί την Παρασκευή ενώπιον δικαστηρίου για την ακροαματική διαδικασία που θα αποφασίσει για την έκδοσή του στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY). Την Πέμπτη η ακροαματική διαδικασία σταμάτησε, εξαιτίας «της κατάστασης της υγείας του». Ο δικηγόρος του υποστηρίζει ότι ο Μλάντιτς έχει υποστεί δύο καρδιακά επεισόδια από το 1996. Αυτή «είναι η τακτική του για να καθυστερήσει την έκδοσή του» λέει η εισαγγελία.

Η ακροαματική διαδικασία διεκόπη την Πέμπτη, εξαιτίας «της κακής υγείας» του Ράτκο Μλάντιτς, δήλωσε ο δικηγόρος του.

«Γνωρίζει ότι έχει συλληφθεί, ξέρει που βρίσκεται και δεν αναγνωρίζει το Δικαστήριο της Χάγης» δήλωσε ο δικηγόρος του, Μίλος Σάλτζιτς, προσθέτοντας ότι ο Ράτκο Μλάντιτς χρειάζεται ιατρική βοήθεια και «δεν μπορεί να μετακινηθεί σε τέτοια κατάσταση».

Πληροφορίες σε σερβικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι το χέρι του Ρ.Μλάντιτς εμφάνισε συμπτώματα παράλυσης, κάνοντας λόγο ακόμα και για καρδιακή προσβολή.

Ο δικηγόρος του δήλωσε ότι ο Ρ.Μλάντιτς έχει υποστεί δύο καρδιακά επεισόδια από το 1996.

Ο αναπληρωτής γενικός εισαγγελέας Μπρούνο Βέκαριτς αμφισβήτησε ότι η κατάσταση της υγείας του Μλάντιτς είναι τέτοια που να μην είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της ανακριτικής διαδικασίας.

Χαρακτήρισε, μάλιστα, «τακτική» των δικηγόρων του τους ισχυρισμούς για προβλήματα υγείας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Ρ. Μλάντιτς δήλωσε ότι δεν αναγνωρίζει το δικαστήριο της Χάγης, ενώ αποκάλεσε τους Σέρβους εισαγγελείς «ανθρώπους της CIA».

Ο Μλάντιτς, πρώην στρατιωτικός ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας που συνελήφθη τα ξημερώματα της Πέμπτης, ενώ φυγοδικούσε για περισσότερα από 10 χρόνια, οδηγήθηκε στο δικαστήριο με την κατηγορία της διάπραξης εγκλημάτων πολέμου στη διάρκεια του πολέμου της Βοσνίας (1992-95).

Η διαδικασία της έκδοσής του στη Χάγη αναμένεται να διαρκέσει μία εβδομάδα έως δέκα ημέρες.

Η σύλληψη του Ράτκο Μλάντιτς, καταζητούμενου από το ICTY για γενοκτονία στη διάρκεια του πολέμου της Βοσνίας (1192-1995), αποτελούσε απαραίτητη προϋπόθεση για τη συνέχιση της πορείας του Βελιγραδίου προς την ΕΕ.

Εις βάρος του Ράτκο Μλάντιτς απαγγέλθηκαν το 1995 κατηγορίες για γενοκτονία ως υπεύθυνου για τη σφαγή 7.500 ανθρώπων στη Σρμπρένιτσα, της χειρότερης θηριωδίας στην Ευρώπη μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς και για την πολιορκία του Σαράγεβο που διήρκεσε 43 μήνες.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ